Zaaien in de volle grond
Bodem Groenten Planten ZaaienZaaien in de volle grond
Op een enkele tuinboon en wat spinazie na zul je voor april nog weinig in de volle grond hebben gezaaid. Al zijn er soms mooie dagen, het kan ook ineens weer een paar graden vriezen, vooral ‘s nachts. Hoewel veel groenten willen wachten met naar buiten gaan tot na IJsheiligen (half mei) kun je in april toch wel echt van start met zaaien in de volle grond.
Hier enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt.
- Kijk of je nog wat aan de grond moet doen. Wat voor soort grond heb je? Is de grond niet te zuur? En zoek uit of de planten direct bij het zaaien al voeding nodig hebben.
- Bereid de grond voor met mest, compost (sla, biet, pompoen, tomaat, kool). Of juist met niets (wortels en peulvruchten).
- Maak een keuze tussen zaaien op een zaaibed of direct ter plaatse.
- Een zaaibed is een klein stukje grond waar je de plantjes redelijk dicht bij elkaar zaait. De plantjes die er het beste uitzien zet je op hun uiteindelijke plek als ze groot genoeg zijn. Het voordeel is dat je wat minder ruimte nodig hebt in het begin. Nadeel is natuurlijk het extra werk.
- Maak de grond goed los met een spitvork of schoffel. Hoe diep dit moet hangt af van het soort groente dat je gaat zaaien.
- Sommige zaden kunnen nog niet goed tegen de kou van april maar kunnen wel gezaaid worden in een koude bak. Dat is een bak waar je een glasplaat op kunt leggen zodat je een soort couveuse voor je kiemplantjes krijgt. Je kunt dit ook maken door een kunststof opbergbak op z’n kop op je zaaibedje te plaatsten of een tunnel van folie te maken. Een heel klein koud bakje maak je met een melkpak. Dat helpt gelijk tegen slakken en vogels die je jonge zaailingen erg lekker vinden.
- Je maakt heel eenvoudige een rechte geul door de steel van je schoffel (hark of bezem) op de plek te leggen waar je wilt gaan zaaien. Beetje duwen en voilà een mooi geultje.
- Hoe diep zaai je?
- Heel fijn zaad bedek je slechts met een heel dun laagje aarde of je strooit het bovenop de grond
- Grover zaad mag dieper. Hoe groter het zaadje, hoe dieper. Als stelregel kun je als diepte de grootte van het zaadje aanhouden. Kijk goed op de instructie van je zaden.
- Zaai niet te dicht bij elkaar, maar neem voldoende ruimte. Dat ene pompoenzaadje op de vierkante meter lijkt wat karig, maar dat heb je toch echt nodig. Iedere groente heeft weer zijn eigen ideale verdeling. Als je ze te dicht bij elkaar zaait worden het slappe planten die snel ziek kunnen worden. Ook onder de grond komen bijvoorbeeld de wortels en de radijsjes in de knoop
- Druk de aarde na het zaaien aan. De zaadjes moeten contact maken met de aarde zodat ze niet uitdrogen.
- Zaadjes spoelen makkelijk weg als je net hebt gezaaid. Maak daarom de aarde alvast goed nat voordat je gaat zaaien en niet als de zaadjes er al in liggen. Een andere truc is om een (jute) doek op je zaaibed te leggen en daarop het water te gieten. Haal het doek wel weg zodra de plantjes ontkiemen. Gebruik een gieter met een fijne broes.
- De grond waar je net hebt gezaaid is dus lekker los en veel katten vinden dit een ideale kattenbak. Steek wat satéprikkers in de aarde of plastic vorken. Dat zit toch een stuk minder lekker.
No comments yet.