Wortelvlieg

Hoe kun je voorkomen dat de wortelvlieg je wortels aantast?

De wortelvlieg legt eitjes onderaan de bladeren van de wortel. De larven die uit deze eitjes komen eten zich een weg door de bladeren naar de wortels. Ze beschadigen hiermee de wortels en de wortels kunnen gaan rotten.

Gaas

Als je echt wilt voorkomen dat dit gebeurt, kun je de wortels kweken onder gaas. Je maakt een constructie van bijvoorbeeld houten paaltjes en daar span je het insectengaas over. Kijk goed of je geen kiertjes meer hebt, want daar gaat de vlieg gewoon doorheen.

 

Onder gaas

Onder gaas

Ruiken

De wortelvlieg komt af op de geur van de wortelplanten. Deze geur wordt erger als je aan de wortels hebt gezeten. Dus door wieden, uitdunnen en oogsten. ’s Nachts slaapt de vlieg ook, dus deze acties kun je het beste ’s avonds laat doen.

Als je gaan wieden, gebruik dan niet je schoffel. Naast de geur die vrijkomt wordt de aarde ook nog eens extra los. De vlieg houdt van losse aarde om zijn eitjes in te leggen.

Bij het oogsten haal je niet de wortels uit de grond die tussen andere staan. Door de losse aarde en de geur die dan vrijkomt ziet de vlieg weer kansen om zijn eitjes te leggen. Beter is het om van één kant af te oogsten.

De vlieg raakt in de war van de geur van uien en bieslook. Dus deze kun je het beste naast je wortels planten.

 

Hoogte

De wortelvlieg kan niet zo hoog vliegen. Niet hoger dan een meter. Dus als jij je wortels op je balkon of in een pot hebt gezaaid die je hoog kan neerzetten zou je geen problemen moeten hebben. Nou ja in ieder geval niet met de wortelvlieg.

 

Wisselteelt

Let op: de larven van wortelvliegen overwinteren in de grond. Het is dus heel belangrijk dat je aan wisselteelt doet.

Trackbacks/Pingbacks
  1. Moestuintips Maart - - 2 maart 2017

    […] De wortelvlieg kan behoorlijk wat schade aanrichten aan je wortels. Maar van de geur van uien houdt hij niet. Een goed plan dus om je wortels naast je uien te zaaien. […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.