Moeilijke Moestuin Woorden

Deze lijst wordt steeds verder aangevuld. Als je een woord hebt dat je niet kent en met moestuinieren te maken heeft horen wij het graag op vraag@rauwdouwers.nl

A

Aanaarden

De grond rondom je plantje ophogen zodat hij steviger staat of zodat je voorkomt dat knollen (zoals aardappels) aan de oppervlakte komen en gaan verkleuren.

Afharden

Langzaam wennen aan de koude buitenlucht. Dit doe je met je plantjes die je binnen hebt opgekweekt. Voordat je ze echt buiten in de grond zet laat je ze eerst een paar uur per dag buiten wennen. Dit doe je ongeveer een week lang.

Aaltjes

Hele kleine meercellige diertjes die onder andere in de grond leven. De meeste soorten zijn nuttig maar sommige kunnen schade veroorzaken aan een plant. Op de plek waar een bepaalde soort plant heeft gestaan kunnen meer aaltjes voorkomen die voor die plantensoort schadelijk is. Daarom moet je sommige plantensoorten niet meerdere jaren op dezelfde plek zetten.

C

Compost

Als je dode planten een tijd laat liggen, verteren ze vanzelf of worden ze verder afgebroken door regenwormen, andere kleine beestjes en bacteriën. Die plantenresten veranderen dan in zulke kleine stukjes, dat andere planten het kunnen opnemen om van te groeien. Het ziet er dan uit als een bruine korrelige massa. Dat is humus. Humus zit vol mineralen en andere stoffen waar planten van kunnen groeien. Als je de natuur een handje helpt en ervoor zorgt dat plantenresten versneld afbreken, krijg je compost. Eigenlijk hetzelfde als humus, maar nu heb je de natuur een beetje geholpen. Lees meer in het artikel over compost maken.

D

Doppen

Het verwijderen van de peulenschillen van erwten en bonen.

F

Fileren

Als kiemplantjes lange dunne, slappe, stengels krijgen door te weinig licht, teveel warmte of te weinig ruimte.

Humus

Als je dode planten een tijd laat liggen, verteren ze vanzelf of worden ze verder afgebroken door regenwormen, andere kleine beestjes en bacteriën. Die plantenresten veranderen dan in zulke kleine stukjes, dat andere planten het kunnen opnemen om van te groeien. Het ziet er dan uit als een bruine korrelige massa. Dat is humus. Humus zit vol mineralen en andere stoffen waar planten van kunnen groeien. Als je de natuur een handje helpt en ervoor zorgt dat plantenresten versneld afbreken, krijg je compost. Eigenlijk hetzelfde als humus, maar nu heb je de natuur een beetje geholpen. Lees meer in het artikel over compost maken.

I

IJsheiligen

Half mei vallen de naamdagen van een aantal heiligen, de IJsheiligen. Na half mei is de kans op nachtvorst minimaal en kunnen veel planten buiten gezaaid en geplant worden die echt niet tegen vorst kunnen. Dus er wordt vaak gezegd dat deze planten na IJsheiligen naar buiten mogen.

K

Kiemblaadje

Eerste blaadjes van een plant. Meestal 2.

Kiemen

Als de plantjes uit het zaad komen.

Kiemplant

Een jonge plant die verschijnt als het plantenzaadje ontkiemt.

Knolvoet

Een ziekte die kan ontstaan bij koolplanten. De wortels krijgen zwellingen en de plant gaat slap hangen. Voorkomen door wisselteelt en verhogen van zuurgraad grond.

Koolvlieg

Een vlieg die schadelijk is voor koolplanten en radijs. Half april legt de vlieg eitjes aan de voet van deze planten en de maden die uit die eitjes komen vreten zich in de wortels van de plant. Dit kun je voorkomen door het maken van een koolkraag.

Koolkraag

Een cirkel van karton of plastic die je rond de stengel van de plant op de grond legt zodat de larven van de koolvlieg niet meer bij de wortel van de plant kunnen komen.

Koude bak

Een koude bak of kweekbak is een kweekbak zonder bodem zodat je rechtstreeks in de grond kan planten en zaaien. De bovenkant en vaak ook de zijkant zijn van kunststof of glas zodat je een soort couveuse voor je kiemplantjes krijgt. Je kunt dit ook maken door een kunststof opbergbak op z’n kop op je zaaibedje te plaatsten of een tunnel van folie te maken. Een heel klein koud bakje maak je met een melkpak. Dat helpt gelijk tegen slakken en vogels die je jonge zaailingen erg lekker vinden.

Kreukzadigen

Een soort doperwten dat gekreukelde doperwten als zaden heeft. Dit in tegenstelling tot gladzadigen.

M

Meeldauw

Bepaalde schimmelaantasting op planten. Je hebt echte meeldauw: hierbij zie je witte pluis bovenop het blad. Bij valse meeldauw zit de schimmel aan de onderzijde.

Mest

Extra voeding die planten nodig hebben om te groeien. Lees hier meer over mest

P

Peulvruchten

Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel.

R

Rotatieteelt

Om planten op een natuurlijke manier gezond te houden, zet je ze telkens op een andere plek. Dit heet wisselteelt, of rotatieteelt. Bekijk het filmpje op www.rauwdouwers.nl/wisselteelt

Rijs-erwten of rijs-bonen

Deze planten worden meer dan 1 meter hoog en hebben ondersteuning nodig.

S

Stam-erwten of stam-bonen

Laagblijvende erwten of bonen planten. Deze soorten hebben geen steun nodig.

Stikstofhoudende mest

Alle planten en dieren hebben stikstof nodig om te kunnen overleven. Sommige planten zoals erwten en bonen kunnen stikstof uit de lucht halen. Anderen halen dit uit de grond. Soms is het nodig extra stikstof toe te voegen door mest met stikstof. Vooral als het veel heeft geregend en je een grond met veel zand hebt.

V

Verspenen

Kiemplantjes die te dicht bij elkaar staan overzetten naar grotere potten of in de grond. Dit doe je zodra de plantjes naast de kiemblaadjes oom echte blaadjes hebben gekregen. Lees meer over verspenen.

Verpotten

Zie “Verspenen”. Maar hier zet je de plantjes met kluit en al in een grotere pot/grond.

Voorzaaien

Plantjes zaaien in kleine bakjes, vaak binnenshuis of in een kas en pas zodra ze groter zijn verspenen of verpotten naar hun uiteindelijke plek. De voornaamste reden is dat je eerder kunt starten met zaaien omdat het buiten nog te koud is. Bij bijvoorbeeld tomaten is het noodzakelijk omdat de vorstvrije periode buiten te kort is om tomaten te kunnen kweken.

W

Wisselteelt

Om planten op een natuurlijke manier gezond te houden, zet je ze telkens op een andere plek. Dit heet wisselteelt, of rotatieteelt. Bekijk het filmpje over wisselteelt.

Z

Zaaibed 

Een zaaibed is een klein stukje grond waar je de plantjes redelijk dicht bij elkaar zaait. De plantjes die er het beste uitzien zet je op hun uiteindelijke plek als ze groot genoeg zijn. Het voordeel is dat je wat minder ruimte nodig hebt in het begin. Nadeel is natuurlijk het extra werk

Zaailing

Uit zaad opgekweekte plant.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.