Wat is wisselteelt?
Waarom je groenten elk jaar op een andere plek plant? Om op een natuurlijke manier ziekten te voorkomen. Of eigenlijk in de hand te houden.
Maar hoe werkt dat nou precies?
Ontdek dat in het filmpje.
Om groenten te laten profiteren van de stoffen die andere groenten achterlaten in de grond en om ziekten en plagen op een natuurlijke manier in de hand te houden, passen we wisselteelt toe.
Bij wisselteelt onderscheiden we 7 categorieën groente.
Elk jaar schuiven de groenten in een bepaalde volgorde een perceel op.
Peulvruchten:
Capucijner, doperwt, peul, pronkboon, snijboon (stam/stok), sperzieboon (stam/stok), spekboon, tuinboon
Kolen:
Rode kool, witte kool, savooiekool, spitskool, spruiten, boerenkool, chinese kool, paksoi, bloemkool, broccoli, koolrabi, koolraap, raap, raapstelen, rucola
Bladgroenten:
Sla (bind/krop/krul/pluk/ijsberg), andijvie, groen-/roodlof, veldsla, selderij (bleek/groen/struik), peterselie, spinazie, nieuw-zeelandse spinazie, snijbiet, postelein, winterpostelein
Vruchtgroenten:
Augurk, patisson, pompoen, komkommer, meloen, aubergine, suikermais
Wortelgroenten:
Wortelen (zomer/winter), pastinaak, radijs, rammenas, knolvenkel, witlof, schorseneer, rode biet, prei, sjalot, ui, knoflook, knolselderij
Nachtschaden:
Aardappels, tomaten, paprika, pepers
Vaste groenten:
Aardbei, asperges, rabarber, artisjok, aardpeer, zeekool, zuring
[…] teelt. Dit zorgt ervoor dat je grond gezond blijft en zich geen ziektes in de grond opbouwen. Op https://rauwdouwers.nl/wisselteelt/ vindt je meer […]
[…] er ook. Hou je hier rekening mee in je moestuin dan ben je bezig met combinatieteelt. Naast de wisselteelt is dit een goede, natuurlijke manier om je planten gezond te houden, zonder (of met minder) […]