Weeuwenteelt

Heb je gezien hoe de zaden van je bloemkool heten? De naam van deze zaden is “All-the-year-round”. En dan staat er in het boekje dat je ze alleen maar in februari en maart kunt zaaien? Hoe zit dat nu?

Wanneer zaai je?

Bij de bloemkool zijn er 2 periodes waarin je het beste kunt zaaien: het vroege voorjaar of juist in het najaar. Zaai je in het voorjaar, dan noem je dat vrijsterteelt. En als je bloemkool in het najaar zaait, heet dat weeuwenteelt. Bij weeuwenteelt heb je een koude bak (een kas zonder verwarming) nodig, en de teelt duurt lang, omdat de groei in de winter bijna stil staat. Het voordeel van weeuwenteelt is dan wel weer dat je in het voorjaar al een plantje hebt, dus je bloemkool is eerder klaar dan wanneer je pas in het voorjaar start met zaaien.

Er zijn rassen die beter geschikt zijn voor de vrijsterteelt en rassen die juist in het najaar gezaaid willen worden. “All-the-year-round” is, zoals de naam al doet vermoeden, geschikt voor beide methodes. Omdat je met vrijsterteelt minder lang hoeft te wachten tot je bloemkool klaar is, hebben we er voor gekozen om alleen die methode in het boekje uit te leggen.

Je kunt ook nog zaaien in de zomer (zomerteelt) maar dat heeft minder kans van slagen.

Weeuwenteelt

Maar wat is die weeuwenteelt nu precies? Je kunt het al een beetje opmaken uit de tekst hierboven; net na de zomer (september) zaai je de bloemkoolzaden in een koude bak. Ze ontkiemen en groeien uit tot kleine planten, maar doen verder niet zo heel veel in de winter. In het vroege voorjaar groeien ze verder en kun je ze uitplanten in de volle grond. Zo heb je al vroeg in het jaar bloemkool.

Er zijn nog wel wat variaties. Sommige mensen die zaaien nog wat vroeger (juni) en laten de bloemkool gewoon buiten overwinteren. Anderen laten de bloemkool groot worden in de kas.

Rare namen

Wij waren eigenlijk wel nieuwsgierig waar die namen vrijsterteelt en weeuwenteelt vandaan komen. Weeuw betekent weduwe. Dus eigenlijk kun je zeggen weduwenteelt. Is het plantje dat in de koude bak wordt geplant is de weduwe? Maar waarom? Is deze manier van telen vroeger bedacht door een weduwe? We hebben ook gevonden dat een andere betekenis van weeuw plantje is. Heet het zo omdat dat plantje zo zielig de hele winter in de kou moet staan?

Hetzelfde geldt voor vrijsterteelt. Een vrijster betekent onder andere “ongehuwde vrouw”. Ook een vrouw die er alleen voor staat. Maar we kunnen geen link bedenken naar de bloemkoolteelt. Wie het weet mag het zeggen. Wij konden het niet vinden.

 

 

 

Weeuwenteelt

2 Responses

  1. wel erg kort door de bocht dat je alleen in het voor of najaar bloemkool kan zaaien dit klopt totaal niet je kan bloemkool het hele jaar telen dit is enkel rasafhankelijk vrijsterteelt zijn niet de kolen gezaaid in het voorjaar maar de zaaisels in januari en eventueel nog begin februari dus winterzaaiing ook onder glas (verwarmd of koud glas ) daarnaast bestaat er ook nog de zomer bloemkool ( die worden gezaaid maart april mei ) en de herfstbloemkolen ( gezaaid in juni juli ) ook de winter bloemkool die buiten overwinterd op het veld (zaaiing eind zomer juli ) en tenslotte de weeuwen teelt zaaiing eind september en oktober moeten overwinteren in potten onder koud glas ( best in stenen potten maar kan ook in plastic potten ) klopt wel dat zomer en herfst bloemkool moelijker is ( lees meer zorg vraagt ivm gieten en eventueel schaduw doek aanbrengen ) maar kan zeer zeker ook lukken

    brosius peter 2 september 2018 at 17:37 #
  2. Mij lijkt dat weeuwen teelt in de winter is omdat weduwen rouwen, naar binnen gekeerd zijn, rouwen kost alle energie dus aan bloeien, groeien kom je niet toe. Het zaad in de winter komt ook niet aan groeien, bloeien toe
    Vrijsters komen wel aan bloeien en groeien toe.

    Mayke 10 november 2018 at 09:36 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.