Water geven
Water geven

Wanneer geef je je moestuin water?

Een plant heeft water nodig. Dat weet iedereen. Maar hoeveel water precies? En wanneer kun je het beste water geven?

We hebben een zoekkaart gemaakt, die je helpt bij het water geven. Kom je er niet uit? Lees dan de tips hieronder.

 

Water geven2

Waterballonnen

Een plant heeft water nodig om rechtop te kunnen blijven staan. Net als een ballon: een lege ballon is slap, een opgeblazen ballon heeft een vorm. Een plant die volgezogen is met water staat rechtop. Aan een plant die slap hangt zie je meteen dat die water nodig heeft. Maar zover wil je het niet laten komen.

Planten nemen water op via de wortels. Planten krijgen lange sterke wortels als ze moeten zoeken naar water. Geef daarom niet iedere dag water. Eén keer in de paar dagen is beter. En dan een grote plens.

Je geeft dus de grond rondom de plant water, niet de bladeren. Water op de bladeren verdampt, dus dan heeft de plant er niets aan.

Behalve naar de plant, kijk je dus ook naar de grond. Het gaat er natuurlijk om hoe vochtig de bodem is op de diepte waar de wortels zitten. Van sommige planten blijven de wortels net onder het oppervlak, en andere planten hebben juist hele diepe wortels. Dat kun je niet altijd zien. Dat moet je een beetje uitproberen. Als je zoveel water geeft dat er een plas op de grond blijft staan, heb je teveel water gegeven.

Tussen de aarde moet behalve water ook lucht zitten. De wortels gaan rotten als ze onder water staan. En dan kunnen ze geen water meer doorsturen naar boven.

De grond: zeef of spons?

Kleigrond heeft kleine korrels waar het water als in een spons tussen blijft hangen. Dat is fijn, dan hoef je minder vaak water te geven.

Zandgrond heeft grote korrels waar water juist makkelijk door wegzakt. Misschien wel tè diep, dieper dan de wortels. Dan is de grond op de diepte van de wortels snel droog. Dat is niet handig voor je plant. Geef planten in zandgrond daarom wat vaker water.

Soms is de grond zo dicht dat het water er als een plas bovenop blijft liggen. Wortels hebben zuurstof nodig om gezond te blijven, en dat krijgen ze niet als je ze in een zwembadje zet. Met een riek kun je rondom de plant een paar gaten in de grond maken waarin het water weg kan zakken.

Met het water dat tussen de zandkorrels wegspoelt, bestaat ook het gevaar dat je de voedingstofffen snel wegspoelt. Vooral bij zandgrond moet je hierop bedacht zijn.

Heb je net gezaaid of geplant?

Hou de grond goed vochtig, want zaden hebben vocht en warmte nodig om te kunnen ontkiemen. Maak er ook weer geen modderpoel van, dan verdrinken je zaden. Vooral bij peulvruchten is dat belangrijk. Daar zit zoveel zetmeel in, dat de bonen helemaal uit elkaar vallen en gaan rotten. Met het experiment Dronken Boon leer je meer over water geven tijdens het kiemen.

Als je kiemplantjes net zijn opgekomen zijn het nog maar dunne sprietjes van een paar millimeter. Met een plens water op hun hoofd knakken ze meteen om. Geef ze heel voorzichtig water met een kleine sproeikop of een plantenspuit.

Als je net gezaaid hebt, kun je uitdroging van de grond door verdamping voorkomen door de grond af te dekken met een vliesdoek. Dat kun je met stokjes in de grond vastzetten. Je kunt ook een frame maken waar je gaasdoek overheen spant. Sla je meteen 2 vliegen in 1 klap: de grond droogt niet zo snel uit, en vogels kunnen niet bij je zaden. Als de kiemen opkomen haal je het doek weg om ze ruimte te geven om te groeien.

‘s Ochtends of ‘s avonds water geven?

Je krijgt meestal het advies om je planten buiten ‘s avonds water te geven. ‘s Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt.

Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter ‘s ochtends water geven. Slakken houden van een koele vochtige omgeving. Ze komen vooral ‘s avonds te voorschijn en gaan op zoek naar malse blaadjes. Als daar dan net gesproeid is, maak je het wel heel comfortabel voor ze. ‘s Ochtends wordt het snel warm en zullen de slakken zich verbergen.

Je moet er in ieder geval op letten dat je je planten geen water geeft als de zon fel schijnt en het buiten heel warm is. Het water zit nog in de bovenste laag van de grond en kan snel verdampen. Bovendien vormen de waterdruppels dan een vergrootglas op de bladeren en kunnen de planten verschroeien. Als je ‘s avonds water op de bladeren laat staan, kunnen ze eerder ziek worden.

Waar blijft dat water?

Als je in potten of verhoogde bakken zaait, kan het water verdwijnen zonder dat je het in de gaten hebt. De zon schijnt op de zijkant van de bak en warmt de grond in de bak op. Al het water verdampt sneller dan je denkt. Let helemaal goed op als je aardewerk of terra cotta potten hebt. Steen blijft lang warm en door het poreuze materiaal van de pot kan water heel makkelijk verdampen.

Dorstige planten

De ene plant heeft meer water nodig dan de andere. Vruchtgroenten geef je tegen de oogst veel water. Spinazie, sla en radijs kunnen niet goed tegen droogte. Peulvruchten kunnen daar iets beter tegen. Aardappels geef je geen water bij.

Beginnen de bladeren toch slap te hangen? Speel brandweertje en pak de tuinslag!

 

 

Vond je de zoekkaart bovenaan de bladzijde te ingewikkeld? Hieronder hebben we nog een keer schematisch aangegeven wanneer je water moet geven.

Water geven structuur

Tags: , , , , ,

Water geven
Water geven

2 Responses

  1. Hele handige tips, mijn vriendin en ik zaten er al een beetje mee te kloten. Na deze tips is het allemaal al een stuk duidelijker voor onze planten op het balkon!

    Groetjes

    Barend 3 februari 2016 at 12:32 #
  2. Goede tip om sochtens water te geven ik heb namelijk heel veel last van slakken

    Jan 29 juli 2018 at 18:45 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.