Verspenen groenteplantjes
Verspenen groenteplantjes

Je hebt je zaadjes gezaaid, in de zon gezet, water gegeven, er tegen gepraat en vol verwondering zie je ze langzaam boven de aarde uitkomen. Maar oei, dat ziet er wel erg krap uit. Als je bedenkt dat bijvoorbeeld 1 zo’n sprietje een hele bloemkool moet worden, dan gaat dat zo niet goed komen.

Kun je het voorkomen?

Dit kun je voorkomen door 1 zaadje in een plug of vakje van een eierdoos of in een lege wc rol te zaaien. Maar ja, je wilt ook zeker weten dat er wat opkomt, dus je zaait vaak toch wat extra. En sommige zaadjes zijn zo klein, het lukt dan bijna niet om ze per stuk te zaaien. Je zult dan moeten uitdunnen. Je kunt het teveel aan plantjes weghalen en weggooien of je gaat ze allemaal een eigen plekje geven. Dat laatste noem je verspenen.

Kun je alle planten verspenen?

Sommige groenten zijn goed te verspenen. Bijvoorbeeld:

  • Tomaat
  • Paprika
  • Aubergine
  • Kool
  • Sla

Maar andere groenten houden er juist niet van en heb je maar kleine kans dat ze goed verder groeien zoals:

  • Pompoen
  • Courgette
  • Bonen
  • Wortel
  • Radijs

Deze groenten zaai je dus direct op de juiste plek of in een potje of plug die je met aarde en al kunt verplaatsen. Of je dunt het uit; je haalt kiemplantjes weg met een schaar en laat de beste staan.

In ieder vakje een plantje

In ieder vakje een plantje

Verspenen

Ieder plantje ga je in een grotere pot zetten, of direct in de aarde buiten. En hoe doe je dat? Je zet potten met potgrond klaar of je bewerkt de aarde van je tuin voor. Kijk goed wat je plant nodig heeft. Een voedzame grond met veel mest? Of doet deze het juist beter op een arme zanderige grond. In ieder geval maak je de aarde los en bepaal je waar de plantjes gaan komen.

Potjes van circa 9-12cm

Potjes van circa 9-12cm

Je gaat een plantje pas verspenen als deze naast de 2 kiemblaadjes ook minimaal 2 echte blaadjes heeft.

Je haalt de aarde rondom de plantjes voorzichtig los met bijvoorbeeld een vorkje. Haal een kluitje kiemplantjes voorzichtig uit het potje. Zodra je de plantjes uit de aarde haalt trek je ze voorzichtig uit elkaar. Zorg dat je de worteltjes zo min mogelijk beschadigt. Omdat je de grond net met een vorkje los hebt gemaakt, hoef je niet zo hard te trekken. Zet dan de losse plantjes onmiddellijk op de plaats van bestemming. Daarvoor maak je een gat in de aarde met bijvoorbeeld een potlood, of je vinger. Het gat moet zo groot zijn dat je het kiemplantje er in kunt laten zakken zonder de worteltjes op te frommelen. En je plant ‘m lekker diep, tot vlak onder die echte blaadjes.

En weer verder groeien

En weer verder groeien

Druk de aarde aan en geef direct wat water.

Zo kunnen je plantjes weer verder groeien.

Kiemplanten zoals bonen kun je meteen op de uiteindelijke bestemming zetten: kijk dan goed naar de plantafstand voor die plant. Kiemplanten als kolen en tomaten kun je eerst nog apart in een potje zetten om daar groter te laten groeien voordat ze naar hun uiteindelijke plek gaan. In de Rauwdouwers instructieboekjes staat per groente precies welke  kiemplantjes je alleen verspeent en welke je ook nog gaat verpotten.

Verpotten

Verpotten gaat eigenlijk op dezelfde manier als verspenen. Alleen is je plant nu al wat groter.

De wortels van de plant zijn al verder vertakt en houden de aarde als een kluitje bij elkaar.
Neem een grotere pot met potgrond of maak een plek in je tuin klaar: maak de grond los, graaf een gat dat groter en dieper is dan de pot waar je plant nu in staat. Schep eventueel wat mest of compost op de bodem van het gat.
Haal de hele kluit uit de pot: houd de pot ondersteboven. Hou met je ene hand de plant vast, en knijp met je andere hand een beetje in de pot.
Plant hem lekker diep, vul het gat aan met aarde, duw de aarde een beetje aan en geef rondom de plant water.

De meeste planten kunnen pas in de tuin gezet worden als het niet meer vriest (na 15 mei).

Tags: , , , ,

Verspenen groenteplantjes
Verspenen groenteplantjes

5 Responses

  1. Dag Rauwdouwers
    Ik heb de tuinbonen en bloemkooltjes net verspeend. Jullie geven aan dat ze nu in een onverwarmde kamer moeten staan. De enige onverwarmde kamer is tevens erg donker. Ik las in jullie blog dat de tuinbonen al naar buiten kunnen na uitharden. Geldt dat ook voor de bloemkolen? Wat adviseren jullie?

    Roos 17 maart 2015 at 20:10 #
    • Hallo Roos, we hebben je per mail een antwoord gestuurd over de tuinbonen en bloemkool! Groet, Katja

      Rauwdouwers 18 maart 2015 at 18:30 #
  2. Hallo!
    We hebben broccoliplantjes staan thuis, die nog geen echte blaadjes hebben (alleen kiemblaadjes), maar de wortels komen er aan de onderkant al uit, en de stengels zijn heel lang. Ik wil ze vandaag gaan verpotten, omdat de wortels niet beschadigd moeten worden. Is dat wel verstandig?
    Groetjes!

    Marissa 28 maart 2015 at 14:10 #
    • Hallo Marissa,

      Als broccoliplantjes alleen nog kiemblaadjes hebben is het eigenlijk nog te vroeg om ze te verspenen. De steeltjes en de wortels zijn nog zó dun en kwetsbaar dat de kans groot is dat je ze te veel beschadigt. Lees in dit broccoliboekje hoe je kunt voorkomen dat je kiemen lange stengels krijgen en wanneer je ze moet verpotten: https://rauwdouwers.nl/product/broccoli . Inclusief zaden en cocosaarde.

      Rauwdouwers 29 maart 2015 at 13:48 #
  3. Beste,

    Ik vraag me af wat we nu moeten doen met planten in een pot die worden in volle grond gezet. Ik zie dat de wortels steeds in een spiraal draaien in de kleine pot waarin we ze kopen.

    Moeten we de wortels uit elkaar trekken bij het planten?
    Of moeten we de wortels zo weinig mogelijk aanraken en zo de grond in plaatsen met potgrond rond?

    Ik zou denken als we de wortels uit elkaar trekken en naar buiten leggen bij het planten, de wortels dan ook veel sneller zouden kunnen water zoeken en een stevige hechting hebben in de grond. De plant zou dan ook daar de wortels beschadigd zijn snel nieuwe wortels bij maken en zo dus ook een beter wateropname bevorderen en vlug aarden? Ik dacht dat we dit ook merken bij het snoeien van rozen, hagen en bomen. Hier merk ik dat als ik deze snoei, dat deze sneller nieuwe takken aan maakt en snel voller wordt.

    Ik ben nu Yucca’s aan het planten in Spanje maar ben hier maar enkel in de vakantie periode. Ik heb wel een bewateringsysteem maar dit heeft in het verleden reeds meerdere malen gefaald.
    Ik ben hier nu nog 2 weken waar in veel water geef elke avond om zo dus de nieuwe planten ( 1m hoog) te doen opstarten.
    Moet ik nu ook best meststoffen rond de plant leggen of inwerken in de grond?
    G’tjes
    Marc Willems

    Marc Willems 13 september 2017 at 10:04 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.