Uitleg bladaarde

Antwoorden

vraag 1:

Bladeren van verschillende bomen hebben een andere combinatie van voedingsstoffen. Bladaarde van verschillende bladeren levert een rijker resultaat op dan bladaarde van 1 soort bladeren.

vraag 2:

Verrotting van plantaardig materiaal wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, insecten en schimmels. Die gebruiken koolstof, stikstof, water en zuurstof. Koolstof en stikstof zit juist in de dorre bladeren. Zuurstof zit in de lucht en komt door de gaatjes in de zak. Water doe je er zelf bij.

vraag 3:

De bacteriën en schimmels zijn van nature op de bladeren aanwezig. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Zij breken de bladeren af en gebruiken dat kleine materiaal om zelf van te leven. Ze hebben daar wel zuurstof en water bij nodig. Ze laten scheetjes in de vorm van kooldioxide. Ze produceren ook warmte.

vraag 4:

Nou, dat weet je nu inmiddels wel. Bacteriën en schimmels zaten al op de bladeren. Misschien zijn er ook wel insecten in de zak gekomen die nog tussen de bladeren zaten. Al deze organismen zorgen voor de rotting van de bladeren.

vraag 5:

Compostering is gecontroleerd verteren. De juiste verhouding tussen koolstof, stikstof, zuurstof en water is belangrijk. Als je de zakken omdraait krijgen alle stoffen de kans zich weer evenwichtig met elkaar te mengen. En dan kunnen de organismen weer beter hun werk doen.

vraag 6:

 

Uitleg

Als bladeren vergaan, veranderen beestjes ze in voedsel voor andere planten. Door die beestjes hun ideale leefomgeving te geven, zorg je ervoor dat bladeren sneller vergaan. In de zakken zorg je voor een goede balans in koolstof, stikstof, zuurstof, water en warmte. Vooral die warmte zorgt ervoor dat de beestjes druk worden en harder gaan werken. Die warmte blijft lekker gevangen in de pastic zak. Daarom gaat het proces sneller dan wanneer je de bladeren verspreid op de grond laat liggen.

 

 

 

Ga terug naar bladaarde maken

 

Trackbacks/Pingbacks
  1. Bladaarde maken: voor kinderen - - 29 mei 2014

    […] Ga naar de uitleg over rottende bladeren […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.