toveren met rode kool
Toveren met kool

Heb je de test al gedaan op  www.rauwdouwers.nl/durfjij ? Nee? Doe dat dan eerst!

We wachten wel even…..

…..

Klaar?

In de test staat de vraag: “Hoe verander je het sap van rode kool in blauw, roze of groen?”

Eén van de antwoorden is: “Dit is een strikvraag; rode kool is natuurlijk sowieso niet rood” Dat klopt natuurlijk. Rode kool is hartstikke paars. Maar is dat wel altijd zo? En zouden we het toch kunnen veranderen?

Doe je mee met deze proef?

Wat heb je nodig:

  • rode kool (Duhh..)
  • rasp
  • zeef
  • glas met kraanwater
  • glas met citroensap of azijn
  • glas met soda (pas op, dit irriteert. Alleen samen met een volwassene gebruiken)
Glazen potjes met water, citroensap en soda

Glazen potjes met water, citroensap en soda

  1. rasp een stuk van de rode kool
  2. doe er wat water bij zodat de rode kool onder water staat
  3. giet het door een zeef en verdeel het gekleurde water over de 3 glazen
  4. wat gebeurt er?
Het sap krijgt andere kleuren

Het sap krijgt andere kleuren

 

Het sap van een rode kool verandert in roze als het zuur wordt. Vandaar dat je glas met citroensap of azijn roze kleurt. Als het sap met een basische stof in contact komt wordt het groen. Je raadt het al; soda is een basische stof.

Basisch is het tegenovergestelde van zuur. Water zit er precies tussenin; het is niet zuur en niet basisch. Dit noem je pH-neutraal.

Rode kool is een indicator. Een indicator kan laten zien of iets zuur of basisch is.

De grond in je moestuin mag best een klein beetje zuur zijn, maar te zuur is niet goed. Of dat zo is kun je testen met rode kool.

Leg een bergje grond uit je tuin op een bordje en druppel er wat rodekoolsap (lees hierboven hoe je dat maakt) op totdat de grond helemaal nat is.

Beweeg het bord een beetje heen en weer zodat het sap kan reageren met de grond. Hou het bord nu schuin zodat het sap uit de grond kan lopen. Welke kleur heeft het? En wat betekent dat voor je grond?

Is je grond heel zuur (dus het sap heel roze), dan kun je er wat kalk door mengen.

 

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.