Drakenvuur
Eten Groenten Pluk Proeven ReceptenWat doe je met groene tomaten?
Van groene tomaten, groene peren en rode pepers gaan we drakenvuur maken!
De Jolige Kerstomaat heeft waanzinnig veel tomaatjes geproduceerd. Ik heb ze zo van de plant opgegeten: te lekker –en te klein– om er mee te koken. Ja, gehalveerd door een salade, dat wel.
Nu hangen er nog steeds veel tomaten aan de plant, en die worden niet meer rood. Groene tomaten zijn niet rijp, die zijn zelfs licht giftig. Je kan er onder andere hoofdpijn van krijgen als je er teveel van eet. Daar heb je geen last van als je er chutney van maakt. Je zou een half potje in een keer op moeten eten om effect te hebben, en dat doe je niet.
Chutney is zo’n lekker herfstig recept. Een pan die een paar uur op het vuur staat, heerlijke geuren die zich door de keuken verspreiden, warme wollige wintertruien en modderige regenlaarzen na een herfstwandeling. En dan met zijn allen rond de tafel een spelletje spelen. Op tafel een schaaltje hapjes en een bakje chutney om te dippen.
Op internet zijn veel recepten te vinden van groene tomatenchutney. De basis is steeds hetzelfde: appels, groene tomaten, uien, chilipepers, azijn en suiker. Vervolgens kun je de chutney een eigen smaakje geven door er bijvoorbeeld gember en rozijnen aan toe te voegen, of juist rozemarijn en tijm. Of wat dacht je van een combinatie met kaneel, kruidnagel en steranijs?
Wij maken natuurlijk onze eigen variant! We hebben groene peertomaten, de Jolige Kerstomaat is immers een cherry-peer-tomaat. We combineren dat met… tadaa… peren. En omdat we Rauwdouwers zijn, en wel van pittig houden, voegen we er flink wat pepers aan toe.
Dit heb je nodig:
- 250 gr peren
- 650 gr groene tomaten
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 duim gember
- 100 gr rozijnen
- 5 rode chilipepers
- 15 korrels zwarte peper
- 150 ml witte wijnazijn
- 100 gr rietsuiker
- 1 tl zout
Schil de peren en snij ze in kleine blokjes.
Kook ze een kwartier met een bodempje water in een pan met een dikke bodem.
Halveer ondertussen de kerstomaten. Als je grotere tomaten hebt, snij je ze in blokjes. Snipper de ui, en snij de knoflook in plakjes. Schil en rasp de gember.
Roer af en toe in de pan met de perenblokjes en zorg dat ze niet aanbranden. Voeg eventueel wat water toe.
Snij 5 chilipepers in reepjes, en vervolgens in kleine stukjes.
We laten de zaadjes lekker zitten, want dan kunnen we drakenvuur spuwen. Als de chutney straks afkoelt, valt het wel mee met de vurigheid.
Voeg de tomaten, ui, knoflook, gember, rozijnen, chilipepers en zwarte peperkorrels toe aan de peren. Laat een kwartier koken. Roer regelmatig. Als het te droog wordt, of aanbakt, voeg je een klein beetje water toe.
Voeg na een kwartier de witte wijnazijn, de rietsuiker en het zout toe. Laat de hele saus een uur indikken.
Je mag best een beetje proeven. Poeh! Dat is vurig!
Als je het een beetje te azijnig vindt, kun je een beetje suiker toevoegen. Misschien nog een beetje peper erbij?
Tegen het einde breng je een pan water aan de kook. Kook 4 jampotjes, en de deksels, 10 minuten uit om ze te steriliseren. Zet ze ondersteboven op een schone theedoek en vul ze één voor één met de chutney. Deksel erop en af laten koelen. Als de chutney is afgekoeld is het deksel vacuum getrokken en kun je de potjes heel lang bewaren. Maar dat doe je natuurlijk niet!
Als je van chunky chutney houdt, laat je de ingedikte saus zoals hij is. Ik hou meer van een smeuïge dip, dus ik pureer de saus met de staafmixer voordat ik de chutney in de potjes schep.
Maak tenslotte nog een leuk label, zodat je later nog weet wat je gemaakt hebt, en wanneer dat was.
Superlekker??