Spinazie – Hoe zit het nu met…?

Mijn moeder zei altijd dat je spinazie nooit nog een keer mocht opwarmen en dat stond ook op de verpakking van diepvriesspinazie. Ook hoorde je van iedereen, nou ja iedereen…in ieder geval van Popeye, dat er superveel ijzer zit in spinazie. Maar hoe zit het nu echt?

Nitraat

Er zit in spinazie nitraat. Dat zet je lichaam om in nitriet. Teveel nitriet is slecht voor je. Althans; dat denkt een deel van de wetenschappers. Maar in verse en diepvries spinazie zit niet zoveel nitraat dat het schadelijk is. Bij het lang bewaren en het afkoelen en opwarmen van spinazie wordt ook nitriet gevormd. Maar als het afkoelen en opwarmen snel gebeurt en je de spinazie niet te lang bewaart, is dit maar een klein beetje dat niet schadelijk is.

Wat kun je beter niet doen:

  • Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine)
  • Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen. Dit zorgt voor extra veel nitraat in de plant.
  • Spinazie langer dan 2 dagen bewaren in de koelkast of 3 maanden in de vriezer
  • Spinazie meer dan 1 keer opnieuw opwarmen
  • Meer dan 2x per week nitraatrijke groente eten

Nitraatrijke groenten zijn:

      • andijvie
      • rode bieten
      • bleekselderij
      • Chinese kool
      • koolrabi
      • paksoi
      • postelein
      • raapstelen
      • waterkers
      • alle soorten sla
      • spinazie
      • spitskool
      • venkel

Nitraatarme groenten zijn:

      • asperges
      • aubergine
      • bloemkool
      • broccoli
      • doperwten
      • knolselderij
      • komkommer
      • koolraap
      • paprika
      • prei
      • rode kool
      • savooienkool
      • schorseneren
      • snijbonen
      • sperziebonen
      • spruiten
      • tomaten
      • tuinbonen
      • uien
      • witlof
      • witte kool
      • wortelen

(bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl)

Oxaalzuur

Je krijgt stroeve tanden door het eten van spinazie. Dit komt door het oxaalzuur dat erin zit. Dat reageert met het calcium van je tanden. Een beetje room of melk toevoegen tijdens het koken zorgt dat dit een stuk minder wordt.

In deze producten zit ook veel oxaalzuur (bron: http://www.ahealthylife.nl)

  • Amandelen
  • Bessen
  • Bieten
  • Bonen
  • Cacao
  • Cashew noten
  • Klaverzuring
  • Peterselie
  • Rabarber
  • Sojaproducten
  • Thee (groen en zwart)
  • Volkoren graan

Als je heel veel oxaalzuur binnenkrijgt is dat, net als nitriet, niet zo gezond. Dan kun je diarree krijgen. Of nierstenen. Niet iedere dag spinazie dus.

IJzer

Er zit best wat ijzer in spinazie, maar 10x minder dan ze vroeger dachten. Waarschijnlijk omdat ze toen nog niet zo goed wisten hoe ze dit moesten onderzoeken. Daarnaast wordt de ijzer uit groente (non-heemijzer) veel minder goed opgenomen door je lichaam dan ijzer uit vlees (heemijzer). Ook gaat het oxaalzuur dat in groente zit de opname tegen. Uit groente neemt je lichaam maar 1/6e deel van het ijzer op en uit vlees 1/4e . In bloedworst en varkenslever zit 20mg per 100 gram. In spinazie 3-4mg per 100 gram. Kun jij uitrekenen wat het verschil is? Er zit ook veel ijzer in: peulvruchten, noten, tofu, aardappelen en volkorenbrood

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.