pakmedan
Slakken oorlog

The game is on!!

Het is oorlog in mijn tuin. Tussen mij en de slakken. Iedere keer als m’n pluksla opkomt, houden ze ‘s nachts een feestje zodat er niks meer van overblijft. Ook de doperwtenplantjes horen bij het feestmaal en moet ik dus niet te klein in de tuin zetten. De tuinbonen hebben wel gewonnen, al zitten er veel gaten in bladeren. Rucola lusten ze gelukkig niet. Kids helaas ook niet. Knoflook schijnen ze niet lekker te vinden, maar ‘s morgens kijken ze me uitdagend aan vanaf de knoflookplanten.

Acrobatische slak

Acrobatische slak

pak me dan, als je kan..

pak me dan, als je kan..

Het zijn trouwens niet de grote huisjesslakken die de grootste schade aanrichten, maar naaktslakken. In mijn tuin zie ik ook heel veel van die hele kleine glibberige naaktslakjes.

Reacties op Twitter

Op Twitter vroeg ik om de oplossing en het regende reacties. Vooral van mensen die ook de ultieme oplossing wilden. En dan geen chemische slakkenkorrels, want hee, dat moestuinieren doen we juist voor de gezonde, onbespoten, biologische groenten, maar zo natuurlijk mogelijk.

Oplossingen

Ik zet genoemde oplossingen hier op een rijtje:

  • Plaats bakjes bier in de grond naast je planten. De gist trekt de slakken aan en eenmaal in het bakje verdrinken ze. Er werd hier in huis wat geprotesteerd tegen het verspillen van dit vocht, maar in een oorlog moet je hard zijn, dus de bakjes werden gevuld. Ik had de eerste paar dagen heel veel rupsen in mijn bakjes. Misschien waren die ook medeverantwoordelijk voor mijn verdwenen kiemplantjes. Er zaten ook een paar slakken in, maar er waren nog genoeg slakken over om te sabbelen op mijn groentes. En ja om nu mijn hele tuin vol te zetten met vele bakjes en de biervoorraad op te maken zag ik niet zo zitten.
  • Moedig roofdieren aan om in je tuin te komen. Vogels, egels en kikkers eten slakken. Verjaag ze dus niet. Als je bij droog weer de grond omwoelt kunnen de vogels de slakken opeten.
  • Verzamel eierdoppen, was ze en verwarm ze in de oven om ze nog harder te maken. Vermaal ze (in een keukenmachine) en strooi een ring om je planten. De slakken vinden het niet fijn om hier overheen te kruipen. Je kunt het ook proberen met zand.
Eierdoppen tegen de slakken

Eierdoppen tegen de slakken

  • Bij tuincentra kun je koper banden kopen die je rond een plantenpot of -bak kunt plaatsen. De slakken houden niet van koper en zouden dan niet in de bak komen. Deze banden zijn erg duur en ik heb het daarom ook niet geprobeerd.
  • Leg een omgekeerde plastic bak of plaat neer met genoeg ruimte voor de slakken om eronder te kruipen. De slakken kruipen hierin zodra de zon opkomt en je kunt ze dan bijvoorbeeld op je composthoop gooien. Ik heb alleen niet de illusie dat ik alle slakken in mijn tuin kan vangen. De volgende nacht is er wel weer een nieuw leger dat ten strijde trekt.
  • Leg halve grapefruits neer. De slakken kruipen hierin. Ook deze gooi je met slak en al op je composthoop.

    Grapefruits zijn goede slakken-vangers

    Grapefruits zijn goede slakken-vangers

  • Slakken houden niet van koffie. Strooi wat koffieprut rond je planten of spuit wat koude, sterke koffie.
  • Kneus de teentjes van 1 bol knoflook. Doe ze in een liter water en kook dit 5 minuten (oohh wat ruikt het nu lekker in huis). Dan zeven en laten afkoelen. 1 Eetlepel bij 1 liter water voegen als je je planten besproeit. De rest bewaar je in de koelkast.
  • Als je zout om je planten strooit komen de slakken niet dichterbij. Zout is alleen niet zo goed voor je grond en daarmee je planten. Ook deze sla ik dus over. Ik hoor ook van mensen dat ze zout op de slakken gooien. Dat overleven ze niet.
  • Plaats plantjes zoals Afrikaantjes bij je groentes. Deze dienen als lokplanten zodat de slakken deze opeten i.p.v. je groenteplantjes.
  • Plaats een plastic bak of halve fles over je plantjes totdat ze groot genoeg zijn om zelf te overleven. Mijn pompoenplantjes heb ik zo’n 10cm laten worden onder een plastic opbergbak. Nu zijn ze groot genoeg om het zonder te kunnen. Over de broccoliplantjes staan nu nog halve melkflessen. Dit werkt voor mij goed dus.

    Broccoli beschermd tegen slakken

    Broccoli beschermd tegen slakken

  • Slakken houden niet van droge aarde en komen vooral ‘s nachts. Geef dan ook het liefst ‘s morgens water.
  • Tot slot nog de tip van Maarten ‘t Hart; plant chinese kool in je tuin. De slakken vinden dit zo lekker dat ze de rest met rust laten.

Ik moet nog een aantal van deze tips zelf proberen. Ondertussen laat ik mijn pluksla groeien onder een plastic bak en zal een deel opofferen voor de nachtelijke feestjes van mijn vijanden. Hopelijk laten ze in ruil daarvoor de rest staan.

Tot slot voor de liefhebbers:

slak 3

 

Tags: , ,

pakmedan
Slakken oorlog

53 Responses

  1. De slakken die je vangt niet op de composthoop gooien, maar liever zo’n 20 meter minimaal verder weg (bij een vervelende buurman of zo ;). Ze gaan juist graag in je compost zitten om daar eieren te leggen! Bij mij gaat het ook weer beginnen. Ik heb al zo’n gistbiertje in huis. Zou die het overleven voordat die de tuin in moet? Mijn buurman was vorig jaar bij krieken van de dag altijd met een pot zout bezig, om dus op alle slakken zout te leggen. Wrede dood en net wat je schrijft: slecht voor de grond.

    Ineke 29 maart 2015 at 10:23 #
    • Hoi Ineke, bedankt voor je aanvulling. Leuk dat je je ervaring met de andere lezers deelt.

      Rauwdouwers 29 maart 2015 at 13:51 #
    • Wij hebben in zoutwater gedrenkte strookjes textiel over de randen van de plantenbakken gelegd. Een oude handdoek in stroken knippen werkt perfect.
      Het zout spoelt nagenoeg niet uit in de grond want het doek werkt het hele seizoen.

      Gerrit 10 augustus 2017 at 16:50 #
  2. In tuincentra zijn speciale aaltjes te koop tegen naaktslakken. Deze zijn zo klein dat je ze met een gieter over de aarde kan sproeien.

    Giny 4 april 2015 at 09:52 #
    • Dat is erg wreed :ze leggen hun eitjes in de slak en eten ze vanbinnenuit op; vang ze liever als het donker wordt of als het nat is dan komen ze tevoorschijn en zet ze inderdaad 20 meter ver weg.

      Ineke de Wild 16 mei 2015 at 02:16 #
  3. Kunnen jullie mij vertellen wat voor afrikaantjes dat zijn waar de slakken een hekel aan hebben?, als ik afrikanen ‘s avonds plant dan is er ‘s morgens niets meer te zien dan dunne slijmerige takjes.

    Geert 16 mei 2015 at 16:34 #
    • Oeps! Ik had het zelf nooit geprobeerd met Afrikaantjes omdat ik ze zo lelijk vind. Het blijkt inderdaad dat de Afrikaantjes dienen als lokplanten, zodat de slakken de Afrikaantjes eten ipv je groenteplantjes. En dus niet om de slakken te verjagen. Ik zal de tekst aanpassen. Bedankt voor je reactie

      Rauwdouwers 19 mei 2015 at 12:08 #
      • Ik had de afrikaantjes geplant om de mieren te verjagen in de grote bak van 1×1 meter, maar ontdekte dat de naaktslakken niet alleen van mijn net opkomende groentes aten, maar juist van de afrikaantjes.
        Elke avond bij donker met pincet op naaktslakkenjacht. Worden er vanlieverlee steeds minder.

        M. Wiercx 13 mei 2020 at 14:39 #
  4. koperband is duur, maar het helpt echt prima. Als je moestuinbakken hebt is dit een uitkomst. Een hoop ergenis minder en sla zonder slakken. Let er wel op dat er geen onkruid of gras tegen je bak aan groeit want dan nemen ze deze sluiproute.

    Agnes 31 mei 2016 at 22:18 #
    • Ik heb de koper tape gebruikt, maar de slakken hier trekken zich er niets van aan, weg sla….

      Kelly 23 mei 2019 at 13:45 #
    • Ik zag op internet dat dat weer niet werkt tegen naaktslakken. Dat zij er gewoon overheen kruipen.

      Tonny 1 augustus 2021 at 19:48 #
  5. Ik vind die aaltjes wel een goed idee. Het verzamelen van slakken is onbegonnen werk. Vanwege de omvang van mijn moestuin haal ik per dag soms 2 a 3 liter slakken op (5 tot 8 cm in een gewone emmer).

    raymond 5 juni 2016 at 09:34 #
    • Eten deze aaltjes niet je rozen op?

      Marieke 12 februari 2017 at 11:26 #
  6. Mijn buurvrouw gaat elke avond met een schaar rond en knipt de slakken die ze vindt in tweeën. Die verzamelt ze dan in een plastikzak en gooit ze in de vuilnisbak.

    Linda 22 juli 2016 at 20:52 #
    • Dag Linda, ik houd niet van slakken, maar doorknippen vind ik wel heel eng! Als je een tuin hebt waar vogels komen, zou je de dode slakken ook kunnen laten liggen, dan eten de vogels ze op. Of begraven. Ze verdwijnen heel snel.

      Rauwdouwers 10 augustus 2016 at 16:34 #
      • Dooie slakken niet in je tuin laten liggen, want dan heb je niet alleen een slakkenplaag maar ook een vliegenplaag, vind ik nog erger

        Karly 9 november 2016 at 22:13 #
      • Nooit dode slakken laten liggen. Dit trekt namelijk levende slakken en ratten aan.

        Johan 7 mei 2018 at 07:21 #
  7. Cacaodoppen, houden ze niet van, aldus de claim van fabrikant Terra d’Or. Zo’n peperdure zak gekocht en wat denk je? Kei en keihard door die beesten uitgelachen. Ze stampten er vrolijk doorheen/overheen.
    Koperdraad? Ik heb uit installatiedraad de koperen kern gehaald. Een slak gevangen als proefkonijn en kijken wat er gebeurt. Vergeet ‘t, dat monster had er lak aan.
    Scherpe dingen op het pad? Nope, lachen ze om.
    Koffieprut? Geen idee, ik drink op z’n meest misschien één keer in de twee weken een bak oploskoffie.

    Het enige dat tot nu toe enig effect lijkt te hebben is een fysieke barrière, wel enigszins arbeidsintensief: Klein vierkantmazig kippengaas. Met een tangetje stroken knippen waarbij ieder doorgeknipt draadje een scherp uitstekend puntje oplevert. Deze stoken rond de bovenrand van een pot wikkelen. Dáár lijken ze niet van terug te hebben. Maar los in de tuin met planten gaat kippengaas natuurlijk niet werken.

    De knoflooktruc kende ik nog niet. Ik las er gisteren per toeval over in een lokale, tamelijke oninteressante, krant.
    Hoewel de schade dit jaar reeds enorm en onherstelbaar is ga ik, deze week nog, zeker experimenteren met knoflook. Want dat het tussen slijmbeestjes en mij totale oorlog is moge duidelijk zijn.

    Olav.

    Olav 11 augustus 2016 at 16:32 #
    • Hoi Olav,

      Vergeet het, er is helemaal niets aan te doen, probeer een natuurlijk evenwicht te creëren in je tuin dat schijnt de enige oplossing te zijn.

      Knoflook helpt wel tegen de mollen en ander onder de grond levende gravers. Daar heb ik enorm veel last van. Dat is weer het nadeel van een biologische tuin, daar is zoveel leven in dat het weer aantrekkelijk wordt voor gravers zoals mollen. Bij mij is het soms net of er een groep wilde zwijnen in mijn tuin zijn geweest en dan overdrijf ik niet. Ze zetten alles op z’n kop en ondermijnen heel veel plantjes waardoor deze op een gegeven moment helemaal slap gaan hangen omdat er geen aarde meer onder zit. Wanneer ik in de gangen wat goed gegiste knoflook extract in spuit dan zijn ze zo weg.

      Ik wens je veel succes, maar blijf genieten van je moestuin !!

      Groeten, Geert.

      Geert 1 september 2016 at 19:22 #
    • inderdaad de knoflooktruc op Hosta.nl blijkt heel goed te zijn,of gewoon teentjes knoflook her en der tussen de groenten inzetten,die tip krreeg ik van een hele goed vriendin,beter dan de slakken lokken!!!
      Succes met de knoflooktips……..

      Mevr.L.de Groof 16 mei 2017 at 22:08 #
  8. Maak gewoon een heuveltje van kattegrid want voordat ze overheen gaan worden ze leeggezogen door de kattegrid.

    Rosita 17 februari 2017 at 01:29 #
  9. Na rampjaar 2016 is de game hier ook helemaaal on! Bij mij werkt ouderwets lokken met een natte krant en dan rapen ook goed. Maar ik gebruik ook korrels van Ecostyle en probeer plekken in de tuin minder toegankelijk te maken. Hier al mijn tips en maatregelen tegen slakken: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/slakken-moestuin-bestrijden-zonder-gif-zo-pak-aan

    Remi 6 april 2017 at 10:13 #
    • Ik las laatst paneermeel zijn ze dol op en dan verzamelen en ergens anders naar toe brengen😅
      Gerrie

      Gerrie 2 juli 2019 at 18:59 #
  10. Er zijn heel veel middeltjes tegen slakken. Ze helpen som goed en soms een beetje, maar als het regent winnen alle slakken. Bij regen kruipen ze overal overheen. Ik pak een oude lepel en een emmertje met een laagje water waaraan een flinke scheut schoonmaakazijn is toegevoegd. Met die lepel schep ik alle slakken op en gooi ze in de emmer. Ze zijn snel dood. Doe dit elke morgen bij zonsopgang en elke avond bij zonsondergang. Langzamerhand wordt het aantal slakken minder. Succes!

    Els 29 juni 2017 at 15:48 #
  11. Ik zweer toch bij bier. Graaf plastic kwarkbakjes, waarin ik gaten heb gemaakt, met deksel een stuk in de grond. Vullen met ca. 2cm bier. Vang er soms wel 20 per nacht. Zo kunnen mijn Dahlia’s tenminste groeie.
    Ps. Er zit wel verschil in bier. Grols slaan ze over 😉

    Hilly 18 februari 2018 at 19:57 #
  12. Bier helpt erg goed.
    Ik knip een reep uit een petfles en doe er het goedkoopste bier in dat er te krijgen is.
    De volgende ochtend soms 10 naaktslakken per petfles.
    De slakken niet in de compost gooien als je ze met de hand vangt.
    Gewoon aan de kippen voeren, die lusten ze rauw. Wie weet, ook in bier gemarineerd 🙂

    Peter

    Peter 24 maart 2018 at 17:59 #
  13. Een lepeltje maïzena in een potje of blikje en op zijn kant in je tuin leggen. Slakken zijn verzot op maïzena eten ervan kruipen terug in de grond en gaan dood. Geen vieze potjes met bier/slak mengsel, geen zoute grond en geen nachtelijke jachtpartijen. In mijn moestuin geen gaten en alles komt op. Heb in elk van mijn meter moestuintjes 3 potjes. Gegarandeerd!

    Francis 25 mei 2018 at 00:41 #
  14. Olav, jouw kippengaas-tip is briljant! Ik ga zo eens een stukje moestuin omheinen. Oogt veelbelovend! Ik ben benieuwd!

    Frederik 26 mei 2018 at 11:49 #
  15. Het beste blijft wegvangen en vernietigen (hoe “zielig” ook). Ontzag voor stekels hebben ze niet : ze vreten zelfs mijn cactussen aan.

    Michael de Jong 19 juni 2018 at 12:30 #
  16. Neem een handvol slakken, doe ze in een pot en giet er jenever of andere 40% alcoholhoudende drank over. De slakken schrikken zich hierdoor dood en scheiden hierbij schrikhormonen af. Overgiet de slakken met water en gooi dit water in je gieter.
    Als je nu je planten begiet met dit water blijven de slakken weg tot het weer een keer goed geregend heeft.
    Bij mij was dat toch een paar weken!!
    Als je een nieuw perk aanlegt werkt het handig om op de randen dit ‘schrikwater’ te geven, dan willen de slakken niet over de rand.

    Marianne 6 februari 2019 at 14:56 #
  17. SLAKKEN VANGEN EN ZELF NATUURLIJK TEGENGIF MAKEN ZELF NEMATODEN KWEKEN ,,,
    Slakken, mooie en leuke beestjes om te zien, ik heb er gisteren zelfs een blog over geschreven. Maar voor de moestuin zijn ze echt een werkelijke plaag! Meerdere keren per dag de moestuin bij langs om je pas gezaaide of gepootte plantjes te beschermen tegen de veelvraat. Normaal gesproken zou ik dus elke dag gewapend met een emmer heet water de planten controleren en de slakken in de emmer gooien, ze zijn meteen dood… Ik weet het, niet de meest diervriendelijke manier, maar welke bestrijding is dat wel?

    Gisteren kwam ik hier op yoors een natuurlijk middeltje tegen tegen de slakkenplaag. Het kweken van Nematoden. Wat zijn dat nou weer dacht ik eerlijk gezegd. In het kort, het zijn een soort kleine, met het oog niet zichtbare, aaltjes of glaswormen die ervoor zorgen dat de slakken van binnenuit opgevreten worden en dus sterven. Luguber verhaaltje maar als het werkt…;-)

    Gelukkig stond er bij het artikel van Daanebanaan een hele beschrijving hoe je te werk moet gaan dus meteen maar even nuttig gemaakt!

    Ik had geen enorme emmer met afsluitbare deksel dus heb een kleiner emmertje gepakt en zo veel mogelijk slakken verzameld die ik tegen kwam in de tuin. Een aantal zonder huisje en een paar met huisje. Maak net onder de rand behoorlijk wat gaatjes ter ventilatie en voor de zuurstof. Maak ze echter niet te groot want dan kruipen je slakken er zo weer doorheen ?

    Het emmertjes vul je vervolgens met een laagje water, voorzie je van een koolblad die net boven het water uitsteekt en de beestjes geef je een beetje eten en voorzie je van een beetje sla. De bedoeling is dus om het emmertje in de schaduw te zetten, dagelijks een keertje om te schudden en elke dag een beetje te voeren (sla of ander groenvoer). Dit doe je een week of twee en na twee weken zijn de slakken dood. Het water echter is dan voorzien van hele kleine en niet zichtbare aaltjes, oftewel je nematoden.

    Het water zeef je en vang je op in een ander emmertje. Verdunnen met water en uitgieten over je tuin. En voila….je eigen natuurlijke anti slakken bescherming!

    (artikel heb ik elders opgevist )

    yves debusschere 27 maart 2019 at 16:28 #
  18. Slakken zoeken donkere en de wat vochtige plekken op om te schuilen tegen zon en warmte van overdag.
    Daar oo die plekken kun je ze inzamelen.
    Ook in de vroege avond en ochtend als ze trekken/ foerageren.
    Zorg dat je geen afval als plastic laat zwerven…(of juist bewust wel)
    Slakken leggen er graag eieren onder…en iedere slak legt enorm veel eieren…

    Rene 9 mei 2019 at 08:17 #
  19. Ik ben hier toevallig verzeild geraakt en heb niet alle reacties gelezen, maar ik strooi ‘s avonds her en der stukken witbrood in mijn tuin en ga dan om het uur of zo kijken om elke slak met een tang op te pakken en in een doosje te doen die ik vervolgens in de vriezer plaats. Ik neem aan dat dat een natuurlijke manier van sterven is voor een slak, alhoewel ik het natuurlijk ook liever niet doe want het zijn prachtige beestjes. Groetjes, ien smits

    ien smits 20 juni 2019 at 17:56 #
  20. Koop 2 loopeenden. Die vreten allen slakken op en niet je groente. Moet je alleen wel een bakje water voor neerzetten……..

    Elsbeth 27 juni 2019 at 13:20 #
  21. Rijg ze aan een spies met een “slakkenprikker” en bezorg vogels en egels een heerlijke maaltijd.

    Bart 27 augustus 2019 at 11:20 #
  22. Heb je een kat? Heel gezellig, maar daardoor durven veel vogels niet op de grond te jagen. Let maar eens op, waar (veel ) katten zijn, zijn ook (veel) slakken. Nu is het absoluut niet de bedoeling dat je je kat wegdoet, maar misschien wel goed om te realiseren, dat je kat je dwingt om bijvoorbeeld van die koperen ringen aan te schaffen. Want afschrikken blijft toch veel aardiger dan vernietigen. Of je kattenliefde is zo groot dat je een deel van je oogst opoffert. hebben de buren een kat? Maak er geen ruzie om, het is wat het is. Dan maar een mooie fles zonder bodem om elk plantje. (Er staan leuke tips op Pinterest, hoe je dat maakt.)

    Blossom 27 augustus 2019 at 12:30 #
  23. De grond is vochtig, niet nat. Duiven stelen wat erwten, de vogels wat bessen. Onkruid wieden doe ik vier minuten per week. De bodem voeden de rest van de tijd. Slakken maken ook deel uit van mijn (moes)tuin, maar nimmer in die mate dat ik de behoefte voel ze te bestrijden. Het geheim? Natuurlijk tuinieren ?? dus, niet spitten, bodem voeden en mulchen. Wat niet wil zeggen dat alles probleemloos lukt, maar het (tuin) leven is van bestrijden geevolueerd naar observeren en genieten en wordt nog ieder jaar leuker.

    Sofia Marcher 4 januari 2020 at 21:51 #
  24. Zet een schaaltje met droge kattenvoeding in je tuin na een regenbui. De slakken zullen heel snel uit hun schuilplaats komen richting de kattenkorrels. Ga na een uurtje kijken, haal de slakken eruit en gooi ze op een braak liggend terrein of in de berm

    Niels 2 april 2020 at 04:03 #
  25. Ik heb ontdekt dat ze niet van zink houden. Mijn aardbeienplantjes en alles waar slakken gek op zijn zet ik in potten met een zinken schaal eronder. Werkt perfect.

    Xan 27 april 2020 at 20:39 #
  26. Blauwe korrel strooien helpt!

    annick smolders 30 april 2020 at 16:36 #
  27. Ik voer ook al jaren oorlog tegen deze naaktslakken, met afwissend succes met meerdere van de genoemde “anti-wapens”. Maar… je hebt 100% succes je je kwetsbare plantjes in een flinke plantenbak plant, waarvan je aan alle zijkanten een strookje(enkele centimeters dik) groffe klittenband hebt geplakt. Zorg er wel voor dat de klittenbandstrook rondom 100% omsloten is en dat er geen enkele kruip spatietje open blijft. Geen van die plaaggeesten durft meer over dat klittenband heen te kruipen! Let ook goed op waar je de bak plaatst, er mogen geen andere planten (stengels, bladeren et.) tegenaan komen, anders hebben ze weer een bruggetje naar hun happy meal!
    Succes!

    Bridj 7 juni 2020 at 22:29 #
  28. Mijn moeder trapt ze dood, hoeven ze niet te lijden zegt ze… ze schijnen van heel ver toch altijd weer terug te komen naar hun ‘geboorteplaats’ 😁😅

    Linda O. 22 juli 2020 at 07:46 #
  29. Slakken ruimen zelf de dode exemplaren op

    Marjon 19 september 2020 at 10:36 #
  30. Strooi rond de planten schaafsel van hout. Dat hebben slakken ook niet graag. Vaak vrij te verkrijgen bij timmerbedrijven.

    Lor 31 oktober 2020 at 08:43 #
  31. Hoi, de 1e vier doen totaal niets en zout ook niet. Andere wil ik nog wel testen, maar wij zoeken ‘s avonds (vooral als het eerder geregent heeft) een kwartiertje in de tuin en plukken ze weg. Een hoop werk, maar met het resultaat dat er meer jonge groente plantjes het hebben overleeft..
    Mijn snijbonen raken ze trouwens niet aan, maar die zul je wel niet overal naast kunnen zetten.

    Leuke tips

    fauve 21 november 2020 at 12:29 #
  32. Een tip van een Shii-takes kweker is polenta in een liggend potje, iets schuin zodat regen er niet in komt. Slakken zouden hier gek op zijn. Mij onduidelijk of ze er dood aan gaan. Ik heb het nog niet gebruikt. Kent iemand dit?

    Irene 17 februari 2021 at 20:12 #
  33. Mijn complimenten hoe leuk het stuk geschreven is! 👍

    Vera 27 mei 2021 at 11:20 #
  34. Je kan liter bekers van yoghurt of iets dergelijks de bodem uit knippen, deze zet je deze om de plant heen en smeer de buitenkant van de beker in met vaseline dan komen de slakken niet bij je plantje. Wel af en toe de vaseline opnieuw aanbrengen.

    Ootske 3 juni 2021 at 22:21 #
  35. Hallo allemaal, ik heb vanalles in de tuin ook paksoi, eier schalen etc , was niet afdoende, dus zette ik er een chinese kool bij, dan zouden ze overal af blijven, maar inmiddels weet ik nu dat ze paksoi het lekkerst vinden, elk kontje wat over is na het eten gaat nu de tuin in en ze vieren feest. Maar er staat genoeg en ze blijven van de rest af, bij elke plant die ze heerlijk vinden een paksoi kontje zetten. Groeien snel, en werken vind ik het best. Groetjes van Marie-louise.

    Marie-louise van der Wel 11 juni 2021 at 13:02 #
  36. Gebroken schelpen zijn het beste middel tegen de slakken
    Mijn tuin is nu slak vrij

    Dinesh 27 juni 2021 at 20:37 #
  37. Ik woon in een bosrijke omgeving, met een vochtige grond, en nu met t natte weer van de laatste tijd, stikt het hier van de vooral naaktslakken, maar ook van die grote bruine Segrijnslakken . In mn voortuin en achtertuin, had ik net mooie planten met bloemen geplandt, en alles is vakkundig kaalgevreten. Ik ben nu gisteren s’ochtends en s’avonds, de paar smakelijke planten afgestruind, op zoek naar die glibberige kruipmonsters. Heb er uiteindelijk een bakje van de chinees bij gepakt voor het verzamelen, A/ omdat t dr teveel waren op vast te houden, en B/ omdat t slijm lastig van je handen af is te krijgen. Vervolgens gaf ik ze een enkele vliegreis naar een gazon of gemeente perkje verderop. Vanmorgen zag ik een enkel slakje, kleintjes. Die hebben ook dezelfde reis gekregen. Ik wil proberen met een egelhuisje een egel in deze tuin te krijgen, zodat die hier zn gang kan gaan, net als een paddenhuisje, padden zat hier. Vanavond ga ik weer even zoeken, en voor KLM spelen, voor wat ik nog tegenkom.

    G. Hoogeboom 5 juli 2021 at 11:17 #
  38. Naast alle genoemde middeltjes helpt bij een grote plaag: iedere ochtend en avond slakken rapen met een vork en in een bakje doen. Daarna kokend water erop zodat de slakken snel dood gaan. Na een halve week regelmatig rapen zie je al het aantal slakken verminderen.

    Josje 1 augustus 2021 at 13:11 #
Trackbacks/Pingbacks
  1. Slakken ethiek – minimoestuinieren - 10 december 2016

    […] deze plaag af te komen worden overal gedeeld, vaak ook in de vorm van komische blogs (zoals deze: https://rauwdouwers.nl/slakken/). Oplossingen zijn inmiddels talrijk, maar er is nog altijd discussie over de grens die we als […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.