Rups-koolwitje
Rupsen in je kool

Sinds ik zelf kool probeer te kweken snap ik waarom een koolwitje een koolwitje heet. De rupsen van zowel het klein als het groot koolwitje zijn dit jaar in grote getale aanwezig op (de restanten van) de koolbladeren. De boerenkool heeft het erg zwaar. De bloemkool heeft wat gaten in de bladeren, maar groeit dapper door.

Groot koolwitje

Het groot koolwitje is wat groter (dat had je vast al geraden) en heeft wat meer zwart op z’n vleugels dan de kleine. Hij kan wel 30 tot 40 eitjes bij elkaar leggen op een blad. Onder andere aan de onderkant van het blad van de kool.

De eitjes worden gelegd tussen eind april- eind september.  Met pieken in mei en tussen 10 juli en 20 augustus.

De eitjes - groot koolwitje

De eitjes – groot koolwitje

Close up van de eitjes - groot koolwitje

Close up van de eitjes – groot koolwitje

En als die allemaal uitkomen vieren ze feest! Ze blijven gezellig bij elkaar en brengen behoorlijk wat schade aan.

Rupjes net uit het ei - groot koolwitje

Rupjes net uit het ei – groot koolwitje

Net uit het ei zijn ze ze nog klein, maar na 4x vervellen worden ze zo’n 4 cm. En dat groeien gebeurt niet zomaar. Daar moet je veel voor eten. Vandaar…

Je ziet vooral schade aan de buitenste bladeren, waarbij ze het bladgroen opeten en de nerven laten zitten.

Rups - groot koolwitje

Rups – groot koolwitje

Rups - groot koolwitje

Rups – groot koolwitje

Kunnen de vogels je dan niet een beetje helpen? Die eten toch rupsen? De gele kleur van de rups waarschuwt de vogels; ze slaan zwavel op in hun lichaam. Dat is voor de vogels giftig en ze laten ze dus links liggen.

Klein koolwitje

WAAAHHHH, MADEN, dacht Caroline toen ze haar koolrabi oogstte.  Maar toen ze goed keek, zag ze dat het een klein groen rupsje was.

Maden?

Maden?

Het bleek een rupsje te zijn van het klein koolwitje.

Het klein koolwitje legt haar eitjes met als haar grote zus tussen eind april- eind september.  Met pieken in mei en tussen 10 juli en 20 augustus.

Ze legt ze echter niet bij elkaar maar juist apart. Maar ze kan er wel honderden leggen. Uiteindelijk wordt de rups 32mm lang.

Op het eerste gezicht lijkt de rups van het klein koolwitje minder schade aan te richten dan die van het groot koolwitje. Maar schijn bedriegt. Ze houden vooral van de binnenste bladeren en eten daar ronde gaten in. Ze doorboren de kolen en kunnen deze goed beschadigen en vervuilen.

Rups - klein koolwitje

Rups – klein koolwitje

Poepende rups - klein koolwitje

Poepende rups – klein koolwitje

Caroline was er op tijd bij. De koolrabi zelf was nog helemaal goed en na een grondige wasbeurt heeft ze deze heerlijk opgegeten.

 Wat kun je er tegen doen?

Check dus regelmatig de bladeren van je koolplanten en verwijder de eitjes of rupsen, voordat ze je plant gaan opeten.
Je kunt ook dun vliesdoek kopen en dit over de koolplanten spannen. Zo kunnen de koolwitjes hun eitjes niet op de planten leggen.

Tags: , ,

Rups-koolwitje
Rupsen in je kool

7 Responses

 1. Dacht inderdaad dat het wel leuk was, al die vlinders om mijn moestuin heen… Maar nu twee weken later, waarin ik niet veel tijd heb gehad om al mijn planten te bekijken, kom ik erachter dat al mijn koolbladeren vreselijk aangevreten zijn.. Te zien aan de rupsen is het het groot koolwitje. Ik kan mijn kolen wel weggooien; behalve de nerf is er nauwelijks meer iets van de bladeren over en er heeft zich ook geen kool gevormd. Gekke is, als ik de planten inspecteer vind ik hooguit 1 enkel rupsje hier en daar, terwijl de plant toch vergeven moet zijn van die beesten. Heb er echt geen zin in om tussen die blaadjes te gaan peuteren en rupsjes fijn te pletten. Volgende keer geen kool meer, en anders onder fijnmazig doek. Wat een nachtmerrie.

  Ariane 23 juni 2016 at 11:25 #
  • Veel koolwitjes rondom mijn Vlinderstruik. Wel mooi! Nu veel bladjes van de Oostindische kers gegeten. Daar zijn ze blijkbaar dol op. Groeit naast mijn vlinderstruik. Tip?: gebruik de doek voor de kool, en laat ze genieten van de Oostindische kers, waarvan U nog de oranje bloesems in de salade kan zetten! En de rupsen worden weer vlinders! Genot voor allemaal!

   A. Davis 8 september 2016 at 18:00 #
  • Ik heb dit jaar zomerkool gezet en veel rupsen er in gehad maar die hebben alleen maar de buitenste bladeren gegeten en de kool zelf bijna met rust gelaten zodat ik er eigenlijk geen last van gehad hebt, die buiten bladeren daar heb je zelf toch niets aan, maar die kleine rupsjes kunnen een kruisbes struik in een paar dagen helemaal opeten als je niet uitkijkt, dus ff een beetje spuiten

   Hennes 31 augustus 2017 at 22:40 #
 2. Ik heb een vlindervriendelijke tuin en zaai elk jaar broccoli in een bak in voor de vlinders en rupsen.
  Zo leuk om te zien!

  Angelique 30 april 2018 at 19:08 #
  • Dit jaar heb ik bij elk koolplantje een afrikaantje tevens in het plantgat gezet. Zeer succesvol! Maar het kan toeval zijn?

   kwakzalf 14 oktober 2020 at 22:01 #
 3. Koolwitjes zijn een ramp en je kunt ze ook niet allemaal uiroeien maar ik vrijf ze wel fijn en dan blijven er nog genoeg over volgend jaar maar een net er over

  Hennes 26 juli 2021 at 14:34 #
 4. Beste mensen, rupsen eten inderdaad behoorlijk wat van de koolplanten op.. Maar het mooie is, dat na een paar weken de rupsen weer vertrokken zijn en er weer een heel nieuw hart in de plant is uitgegroeid, gaaf en schoon! Dus ik oogst er toch genoeg van, en laat wat voor de rupsen, en laat ook wat planten doorschieten in het vroege voorjaar: een lawine van stralend geel, vol met bijen en vlinders!!

  Astrid 1 februari 2022 at 10:16 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.