Pompoenkoekjes
Eten Groenten Planten Proeven ReceptenDe pompoenoogst was leuk. 8 pompoenen van mijn 2 planten. Dochter heeft er 2 meegenomen naar school om als decoratie te dienen in het herfstthema. Trots vertelde ze aan de hele klas dat ze uit de tuin komen. Het blijft leuk, het kweken van je eigen groenten.
Pompoen het meest veelzijdige stukje….
Maar goed 8 pompoenen dus. Ik hou zelf heel erg van pompoen. Pompoentaart en pompoensoep vind ik heerlijk. Ook deze gevulde pompoen in een aanrader. Maar iets nieuws proberen is ook leuk. Deze koekjes zijn heel makkelijk om te maken en heel erg lekker.
Schillen?
Wat ik wel heel lastig vind met pompoenen is de schil eraf halen. Dat is onwijs veel werk en ik ben altijd bang dat ik me vreselijk in mijn vingers snij. De pompoenen Baby Bear, die in het pakket van Rauwdouwers zaten, hebben helemaal een harde schil. En ze zijn klein dus als je die een beetje grof schilt hou je geen pompoen meer over. Het lukte me al nauwelijks om hem doormidden te snijden (dat heeft misschien iets te maken met mijn (gebrek aan) spierballen, maar toch.)
Dat ging ik dus niet doen. Ik zette de pompoen in zijn geheel in de stoomoven (in een pan met kokend water kan natuurlijk ook). Ze komen uit de tuin, dus ik weet heel zeker dat ze niet bespoten zijn met één of ander gif. Na 20 minuten stomen kon ik hem eenvoudig door midden snijden en met een lepel leeg schrapen. Het enige minpuntje hieraan is dat je de pitten zo natuurlijk niet meer kunt bewaren voor volgend jaar. Uit 1 pompoen haalde ik ongeveer 300 gram pompoenvlees.
Zo maak je de pompoenkoekjes
Ingrediënten voor circa 30 koekjes
- 300 g pompoen (gekookt)
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels koekkruiden
- 125 g lichte basterdsuiker
- 125 g zachte boter
- 1 eiwit en 1 dooier
- 1 zakje vanillesuiker
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Leg bakpapier of siliconenmatje op een bakplaat
-
Prak de pompoen fijn of pureer het met een staafmixer of keukenmachine
-
Meng de pompoen met het meel, de eierdooier, de boter, de suiker en vanillesuiker
- Schep een eetlepel deeg uit de kom en leg het als een hoopje op de bakplaat. Dit herhaal je totdat de bakplaat vol is. Leg ze niet te dicht tegen elkaar want ze worden nog wat groter.
- Smeer met een kwastje de bovenkant in met het eiwit.
- Zet het ongeveer 25 minuten in de oven.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Hoi!
Ik heb het recept uitgeprobeerd, het is hier bevallen, alleen een beetje weinig suiker zeggen ze hier. Ik denk dat mensen daar eventueel wat toe kunnen voegen. Het heeft ook een beetje een taaitaaistructuur gekregen (dus niet zo bros als ik aanvankelijk dacht) maar dat vindt men hier wel lekker!
Wat leuk dat je ze gemaakt hebt! En de taaitaaistructuur klopt inderdaad. Komt mooi uit in deze tijd van het jaar 😉 Goed om te noemen dat je er meer suiker aan toe kan voegen, of wat honing. Wij proberen zo weinig mogelijk suiker te gebruiken, zodat de koekjes nog een beetje gezond zijn!
Een pompoen schillen is inderdaad heel erg vervelend werk. Ik snijd ze altijd in vier stukken. Dan haal ik de pitten er uit en was de stukken grondig. Vervolgens snij ik ze wat kleiner en doe ze in een pan met kokend water.
Na een krap kwartiertje is alles gaar. Ook de schil is dan zo zacht dat je hem mee kan pureren of zo op eten.
Je kan de stukjes rauw en met schil ook heel goed frituren. Dat is heerlijk.
De pitten bewaren we hier om door de oliepers te halen.
Wij hebben deze koekjes ook gemaakt. Heeerlijk zijn ze, ik vond ze juist heel luchtig kwa structuur. Vandaag weer gemaakt, en eens wat anders geprobeerd met 1 lepel stroop en maar 1 lepel koekjeskruiden. Geen idee of dat lekker gaat zijn, maar we zullen het zien. We hebben nog genoeg pompoenen om meer te proberen. Bedankt voor het recept!