vrouwelijke-meeldraden-2

Pompoenbloemen (2)

De pompoen groeit gewoon door met dit lekkere weer en maakt nieuwe bloemen. Gelukkig! Ik heb foto’s kunnen maken, en hier zie je duidelijk het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke bloemen.

Vrouwelijke bloem

Onder de vrouwelijke bloemknop (rechts) zit een minipompoen. Die groeit uit tot een grote pompoen als de bloem bevrucht wordt. Dat kan heel snel gaan. Ik heb ergens gelezen dat hij wel 50 cm in 24 uur kan groeien. Dat moet ik nog zien! Hij heeft dan in ieder geval veel water nodig.

vrouwelijke-bloem-gesloten1vrouwelijke-knop

Mannelijke bloem

Onder de mannelijke bloem zit geen vruchtbeginsel. Die staat op een lange stengel.

mannelijke-bloem-geslotenmannelijke-knoppen

Enkele knop in oksel

De mannelijke bloemen zie je gezellig met een paar bloemen bij elkaar staan, de vrouwelijke bloem staat alleen en groeit op een klein stengeltje in de oksel tussen de stengel en een blad.

Mannelijke bloem: stuifmeel

Mannelijke bloemen hebben meeldraden waar het stuifmeel onstaat. De vrouwelijke bloem heeft een stempel.

mannelijke-meeldraded

mannelijke bloem met de meeldraden

 

Vrouwelijke bloem: stempel

vrouwelijke-stempel

Vrouwelijke bloem met de stempel

 

Pas als het stuifmeel van de mannelijke bloem de vrouwelijke bloem bestuift, kan er een pompoen groeien. Omdat de bloemen bij mij maar 1 dag bloeien en daarna meteen verwelken, dacht ik de natuur een handje te helpen, en met een stokje stuifmeel over te brengen. Helaas, dat heeft niet geholpen: de minipompoentjes blijven klein en lijken nu uit te drogen. Ik ben benieuwd of ik deze zomer nog pompoenen krijg.

Heb je genoeg pompoenen aan je plant en blijven de bloemen maar komen? Pluk ze ‘s morgens en frituur ze. Ze zijn namelijk eetbaar.

Zijn jouw pompoenen al aan het groeien? Meet ze maar eens op. Vertel ons helemaal onderaan bij de reacties hoe groot je grootste pompoen is. Dat vinden we leuk!

 

 

 

 

 

Tags:

Pompoenbloemen (2)

6 Responses

 1. Ik heb een pompoenplant in pot,en ja veel mannelijke bloemen en 1 pompoen van toch al 10 cm omtrek

  Inge 26 mei 2018 at 16:11 #
 2. Ik heb inmiddels tientallen meters planten, en vele mannelijke bloemen, die ik idd pluk en wok, met soms een gekluts eitje erop. Ik heb gisteren de enige vrouwtjesbloem bevrucht door gewoon een open mannetjesbloem te plukken, en diens meeldraad in de vrouwelijke stamper te duwen. Heeft me vorig jaar twee pompoenen van wel 12 kg opgeleverd.

  Pipilangkous 3 augustus 2019 at 13:31 #
 3. ik heb enkel mannelijke bloemen bij de pompoenen, géén vrouwelijke, en mijn planten groeien gigantisch, nu komen er meer bijen omdat ik ook zonnebloemen heb geplant (wel wat te laat) maar ik leef in hoop….dat er massaal bijen alles komt bestuiven….wel heel veel bloemen…die dan verwelken en dus 0 opbrengst, mijn mini komkommers die groeien wel vooral nu met de terug kerende zomer, zijn te plukken, ook mijn paprika’s zijn aan het groeien, volgend jaar géén zaadjes meer maar wel plantjes in de tuinkasten…ook voor mijn San Marzano & Pruim tros tomaten…Veldsla en krop sla en kervel= zitten in de schaduw groeien ook héél snel , groeten

  johnny demuynck 24 augustus 2019 at 13:53 #
 4. Hoi, wat een leuke site!
  Zie niet veel reacties, dat is jammer!
  Ik heb mijn kas vol kalebassen die groeien als kool.
  Nu zit er 1 bloem, een mannelijke…
  Ik dacht als ik daar nu alvast afhaal om,als er een vrouwelijke bloem aan komt,deze te bestuiven. M.a.w. kun je dat poeder bewaren voor een aantal dagen denk je?

  MVG Tineke

  Tineke 26 mei 2020 at 11:45 #
 5. Mijn gele/oranje pompoen is al85 cm, rondom en groeit met de dag!

  Petra 3 augustus 2020 at 12:06 #
Trackbacks/Pingbacks
 1. Pompoenbloemen (1) - - 29 mei 2014

  […] Ik weet het zeker als de bloem open gaat. Ik hou je op de hoogte! […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.