Pompoenbloemen (4)
EtenDe pompoen is nu helemaal oranje geworden, en ik ben heel benieuwd hoe hij smaakt. Ik stel telkens uit om er iets mee te doen, ik ben een beetje gehecht geraakt aan hem. En toch ga ik er iets mee doen. Maar wat? Pompoensoep is altijd lekker, pumpkinpie had ik laatst al een keer gemaakt. Geroosterde pompoen misschien?
Operatie pompoen
Toen ik dit recept tegenkwam op de blog van Healthy Girl’s Kitchen van ‘Met bulgur gevulde pompoen’ wist ik het meteen. Dit is een ideaal gerecht voor een pompoen die te lang op zijn zij heeft gelegen, en daardoor aan 1 kant een beetje plat is. De platte helft van de pompoen blijft juist goed liggen in de ovenschaal! Let dus even op hoe je hem doorsnijdt.
Ik heb het recept een beetje aangepast op de Nederlandse keuken, want blikjes pompoenpuree zijn hier niet makkelijk te vinden en ahornsiroop is wel heel erg duur.
Experimenteren met ingrediënten
Je mag gerust een beetje spelen met de ingrediënten. Misschien vind je walnoten of pecannoten lekkerder dan hazelnoten, of heb je toevallig andere noten in huis. Geen probleem.
De zoete ui kun je best vervangen door een gewone ui, en de appelcider azijn kun je ook best vervangen door een andere azijn, bijvoorbeeld rode wijnazijn.
Ik houd wel van een beetje experimenteren met smaken! (Uhm, ik zoek eigenlijk de gemakkelijkste weg, maar dat vertel ik natuurlijk niet).
Met bulgur gevulde pompoen
Voor 4-6 personen
- 150 gram bulgur
- 300 ml water
- 1 pompoen
- 1 grote stevige appel, in kleine stukjes
- 6 eetlepels rozijnen
- 5 eetlepels hazelnoten
- 1 kleine zoete witte ui, fijngesnipperd
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 3 eetlepels appel cider azijn
- 4 eetlepels honing
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel peper
- 1 theelepel zout (of niet)
- en een beetje honing om de rand van de pompoen mee te bestrijken
voor een niet-vegetarische variant:
- 2 kipfilets in blokjes
Halveer de pompoen van de steel naar de onderkant. Als je net als ik een pompoen met een afgeplatte zijkant hebt, zorg je dat je 2 helften krijgt, waarbij je de platte helft gebruikt als kommetje voor je vulling.
Verwijder de pitten en de draden.
Verwarm de oven op 175°C.
Schil de bolle helft en snijd hem in blokjes. Het schillen gaat gemakkelijker als je de pompoen eerst in repen snijdt. Laat hem ongeveer 30 minuten in een bodempje water koken. Check af en toe even of hij niet droog kookt.
Leg de platte helft met het snijvlak onder in een ovenschaal en zet hem 30 minuten in de oven. Je kunt in plaats van een ovenschaal ook een bakplaat gebruiken waar je aluminiumfolie op legt. Smeer die in met een beetje olie.
Kook de bulgur ondertussen volgens de gebruiksaanwijzing terwijl de pompoen in de oven staat. Als de bulgur gaar is, roer je de korreltjes even los met een vork. Doe de bulgur in een grote kom.
Als je van vlees houdt, bak je de blokjes kipfilet terwijl de bulgur kookt.
Doe de rest van de ingrediënten bij de bulgur in de grote kom: appel, rozijnen, noten, ui, peterselie, appelciderazijn, honing, peper, kaneel en zout (optioneel), en eventueel de gebakken kip.
De gaar gekookte blokjes pompoen kun je met een staafmixer fijnmaken tot puree, of een beetje pletten met een pureestamper. Doe dat ook in de grote kom.
Meng alles goed door elkaar. (Proef alvast een beetje: dit smaakt geweldig!)
Als de halve pompoen gaar is, haal je hem uit de oven en keer je hem om in de schaal. Bestrijk het snijvlak en de holte met honing. Vul de holte nu met je bulgurmengsel en maak een berg zo hoog als je durft.
De vulling die je overhoudt, kun je om de pompoen heen in de –ingevette– (beetje olie op de bodem en uitsmeren met een kwastje) ovenschaal leggen, of bewaren als bijgerecht voor een andere dag.
Bedek de gevulde pompoen met aluminiumfolie en zet hem weer in de oven. Bak nog 30 minuten op 175°C of langer, tot de pompoen zacht is. De pompoen wordt nog lekkerder als je hem tot je gaat eten op 100°C-125°C in de oven laat staan.
Verdeel de vulling over de borden, en schraap de pompoen helemaal leeg!
Eet smakelijk!
No comments yet.