blad-met-meeldauw

Pompoenbloemen (3)

Ik heb 6 pompoenplanten op 1 m2 geplant. Dat is dus een beetje dom. Toen ik de pompoenzaadjes in de grond deed, leek een afstand van 30 cm best groot. Maar nu zijn ze erg groot aan het worden, die stengels groeien maar door en door. Ze zijn al een paar meter lang en groeien mijn hele tuin door. Het lijkt erop dat je maximaal 1 zaadje op een vierkante meter moet zaaien om de pompoen de ruimte te geven die hij nodig heeft.

Dit gebeurt er nu bij mij: de bladeren krijgen witte vlekken. Die lijken wel op blaren. Ik denk dat het meeldauw kan zijn. Dat krijgt een pompoen als hij te dicht op elkaar staat en te weinig lucht kan krijgen. Meeldauw is een soort schimmel en ziet eruit als ronde witte vlekken. Schimmels zijn dol op warm en vochtig weer. Maar ik zie geen ronde pluizige vlekken, dus ik weet niet zeker of het wel meeldauw is. Weet jij toevallig wat het is? Vertel het me helemaal onderaan bij de reacties.

Meeldauw

Meeldauw

 

Hebben jouw pompoenen meeldauw? Je kunt een paar dingen doen. Ik gebruik als het kan geen chemische bestrijdingsmiddelen, dus hier is een lijstje gezonde oplossingen:

  1. Een aantal pompoenplanten verwijderen zodat tussen de overgebleven planten meer lucht kan waaien.
  2. De planten een stuk korter maken, dan nemen ze minder ruimte in en kan er meer wind tussendoor.
  3. Alle bladeren met vlekken afknippen zodat de meeldauw zich niet verspreidt.
  4. Meer water geven en zorgen dat ze sterk blijven.
  5. De plant bespuiten met (koude) thee of plantengier van heermoes.
  6. Wekelijks bespuiten met een mengsel van 10% melk en 90% water (klinkt een beetje dubieus).

Ik heb 4 van de 6 planten eruit getrokken. Dat gaat best gemakkelijk, want ze hebben maar korte worteltjes. En ik heb de overgebleven planten een stuk korter gemaakt. Nu is er weer wat meer ruimte. De aantasting lijkt zich nu niet verder te verspreiden. Gelukkig zaten er aan de planten die ik eruit getrokken heb nog geen pompoenen.

pompoenblad

pompoenblad

 

En voor de volledigheid, de foto hierboven is van een gezond blad.

 

Leuk: aan de onderkant van de bladeren zag ik een insect spelen. Die heeft het daar wel naar zijn zin. Het lijkt op een langpootmug, maar ik heb niet zoveel verstand van deze beestjes.

 

insect

Tags: ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.