baby-pompoen

Pompoenbloemen (1)

Pompoenen zijn misschien wel de gemakkelijkste planten in de eetbare tuin. Een pompoenplant is motiverend voor je hoveniershart, want je ziet de stengels en bladeren met de dag groter worden.

baby-pompoen

Groeit er een megapompoen uit deze kleine?

Zonder dat je er verder iets aan doet! Het lijkt wel of hij een record wil breken. Ik voel met de pompoen mee, en wil hem een handje helpen om de grootste pompoen te produceren. Hoe ik dat doe? Zorgen dat alle energie naar 1 pompoen gaat. Ik heb enthousiast de top van de stengel afgeknipt, dan groeit die niet langer, en alle bloemknoppen op één na verwijderd. Dat laatste had ik dus niet moeten doen!

Want een pompoen blijkt mannelijke en vrouwelijke bloemen te krijgen! Bijen bevruchten de stempel van de vrouwelijke bloemen met het stuifmeel van de mannelijke bloemen. Uit de vrouwelijke bloem groeit vervolgens de pompoen.

De mannelijke bloem is te herkennen aan een lange steel met een enkele bloemkelk. Later komen de vrouwelijke bloemen, waar een klein pompoentje onder komt. Dat baby-tje groeit dan na de bevruchting uit tot een volwassen pompoen.

Onder de knop die nog over is, groeit een minipompoentje. Dat zal dus wel een vrouwelijke bloem zijn… Dat betekent dat ik de plant van zijn mannelijkheid heb beroofd 🙁 Ik ben bang dat er nu helemaal geen pompoen aan deze plant groeit!

Ik weet het zeker als de bloem open gaat. Ik hou je op de hoogte!

Pompoenbloemen (1)

One Response

  1. hoe is het ooit afgelopen met je pompoen (in 2013..)? Had ie genoeg aan slechts één mannelijke bloem? heb onlangs ongeveer hetzelfde gedaan met in gedachten dat iemand een keer zei dat dan de kracht naar de pompoen gaat….

    gem 6 augustus 2019 at 16:59 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.