TomTato

Huh..tomaten aan de aardappelplant?

TomTato

Efficiënte plant?

De TomTato; Een plant die zowel aardappels als tomaten geeft.Dat klinkt natuurlijk geweldig. Als je, net zoals ik, maar een kleine moestuin hebt is dit superefficiënt.

In het reclamefilmpje van Thompson & Morgan is te zien dat de plant zo’n 500 cherrytomaten geeft en ook nog een paar kilo aardappels. 

 

Op elkaar geplakt.

Niet via genetische manipulatie maar via “enten”. Dan worden de planten als het ware op elkaar “geplakt”. Dat kan met planten die van hetzefde geslacht zijn. Tomaten en aardappels zijn dat; ze behoren beiden tot de Nachtschade familie. Dat klinkt makkelijk, maar het bedrijf het er 15 jaar over gedaan, dus het zal wel wat haken en ogen hebben.
De plant is nu nog niet in Nederland beschikbaar.

Zelf doen

In de Volkskrant van 19 oktober waren ze wat optimistischer over het zelf enten van de plant.  Voor het onderstel poot je een aardappel naar keuze. Als hij is opgekomen, snijd je de stengel op vijf centimeter schuin af. Hierop plaats je een eveneens schuin afgesneden tomatentwijg. De snijvlakken moeten elkaar zoveel mogelijk raken. Om de verbinding klem je een entclip. De snijvlakken bescherm je zo tegen uitdrogen en schimmels.

Maar…

De plant kan zijn energie maar 1 keer gebruiken. Als hij zijn energie in de aardappels stopt, dan gaat die niet naar de tomaten, en andersom.Het is dus niet zo dat je een dubbele opbrengst krijgt. ‘

Dus: heb je plek voor meer dan één plant, kweek dan een aardappel en een tomaat. Die leveren meer oogst op. Voor diegene die het toch wil proberen: ent ze zelf. Maar doe dat dan vooral voor het plezier

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.