oost-indische kers
Oost-indische kers

Heb je wel eens oost-indische kers geproefd?

Ik ben dol op oost-indische kers, want je kunt hem gebruiken als bloem, kruid en groente! De blaadjes, de bloemen en de verse grote groene zaden hebben een scherpe ‘kers’ smaak. Zoals je kent van radijs, tuinkers of mosterd. De zaden zouden helpen bij keelpijn, omdat ze het slijm oplossen. Als je erop kauwt proef je iets verfrissends. Niet alleen peperig, maar ook iets van eucalyptus of menthol.

Afgelopen weekend bezocht ik de kwekerijdagen van Bingerden. Peter Bauwens gaf een lezing over oost-indische kers, dus daar moest ik naar toe. Ik ben altijd al in de ban geweest van dit mysterieuze plantje, maar hij vertelde dat er ook tijden zijn geweest dat de oost-indische kers de tuin echt niet in kwam. Net als geraniums hadden ze een slechte naam. Nu niet meer. Dus.

 

blad bloem zaad oi kers RGB

Kleurrijk

De bladeren van de oost-indische kers zijn rond. Dat zie je niet zo heel vaak, dus daar kun je hem gemakkelijk aan herkennen. Er komen gele of oranje bloemen aan. Van roomwit tot felgeel, en van abrikoos tot mandarijn. Er bestaan zelfs soorten met kersenrode bloemen. Dat zijn fruitige namen om de kleuren aan te duiden, maar de smaak is telkens peperig scherp. Dat verwacht je niet van zo’n lieflijk teer bloempje.

Veel plukken

Pluk gerust veel van de bloemen. De plant gaat dan juist veel nieuwe bloemen maken. Je kunt de bloemen als versiering aan je eten toevoegen, maar je kunt ze ook in een vaasje zetten. Pluk een paar bloemen met lange stelen en zet ze in een vaasje bij elkaar voor een schattig boeketje. Dat staat heel zonnig in huis! Wist je dat ze zonder water wel een dag rechtop blijven staan? Zo teer is dat bloempje dus ook niet.

 

Kleurrijk

Koken met oost-indische kers?

Een beetje standaard is het inmiddels wel, al die bloemen in de salade. Toch geef je sla, rijst en aardappelpuree een enorme oppepper met wat fijngesneden bloemen of blaadjes. Maar wat dacht je van het volgende: rijg dunne schijfjes komkommer met afwisselend bloemetjes en blaadjes oost-indische kers aan een lange satéprikker en serveer dat op een groenteschaal bij de barbecue. Eventueel kun je er nog een lichte dressing overheen sprenkelen.

Peter Bauwens heeft een heel boek geschreven over oost-indische kers. Daar staan nog veel meer gerechten en recepten in die smaak en kleur krijgen met oost-indische kers. Een echte aanrader als je meer ideeën wilt om je eten met oost-indische kers op te peppen. (Nee, ik krijg niets voor deze promotie, maar ik ben gewoon enthousiast over zijn werk).

Rupsen te slim af

Heb je kolen in je tuin staan, zoals broccoli of bloemkool? Daar komt het koolwitje op af, en legt er zijn eitjes. De rupsen die uit de eitjes komen eten de koolbladeren op, en dan groeit hij niet meer. De bladeren van de oost-indische kers vinden ze nog lekkerder. Als je die tussen je koolplanten zet, lok je de rupsen er van af en kan je kool rustig verder groeien.

In de boeken staat dat slakken van de oost-indische kers afblijven. Maar toen ik de jonge blaadjes wilde gaan fotograferen voor deze blog, stonden er alleen nog onthoofde steeltjes. Ik vermoed dat de slakken de gepeperde blaadjes toch opgepeuzeld hebben. Even opletten dus met de jonge zaailingen: bescherm de hele kleine kiemplantjes tegen rovers. [Update: Toen ik mijn dochter tussen neus en lippen vroeg of ze toevallig had gewied in haar tuintje zei ze dat ze dat inderdaad gedaan had (petje af voor haar eigen initiatief). Of ze toevallig ook die ronde blaadjes had gezien? “Ja, ik dacht dat het onkruid was”. Ze was vergeten dat ze daar het mengsel van de eetbare bloemen had gezaaid! Het slakkenmysterie is in ieder geval opgelost!]

 

Salmon Baby bloemen

Vermeerderen

Wil je volgend jaar weer oost-indische kers? Verzamel dan een paar zaden en laat ze goed drogen. In april stop je ze in de grond. De oost-indische kers is niet winterhard, dus hij overleeft het buiten niet. Wil je eens proberen te stekken? Pluk dan in oktober-november een langere stengel met een paar zijtakjes eraan en zet die in een potje water. Binnen een paar dagen zie je worteltjes ontstaan. Plant hem in een pot en laat hem binnen overwinteren. In het voorjaar, als de kans op vorst voorbij is, zet je hem weer in je tuin.

Hoezo Oost-Indie?

De oost-indische kers komt helemaal niet uit Indonesië, de naam zet je op het verkeerde been. Columbus was op zoek naar een andere route naar Indonesië, en kwam in Amerika terecht. De lokale bevolking kreeg de naam indianen. Het opvallend oranje-gele bloemetje kreeg meteen de aandacht en werd ‘Indiaensche Kersse’ genoemd. Deze schoonheid had dus net zo goed Andeskers of Peruaanse kers kunnen heten.

 

Tags: , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.