NL-doet
NL doet

Moe maar voldaan! Dàt was ik, toen ik een hele dag als vrijwilliger voor NL doet in de biodiversiteitstuin van Vrij Groen heb getuinierd. Ik heb rauwe handen gekregen, de aarde zit onder mijn nagels en vandaag voel ik de stijfheid van het spitten in mijn rug. Ik ging naar huis met worteltjes, pastinaak en een ui die nog overgebleven van vorig jaar uit de grond kwam. Vergeten groenten, maar dan in een andere betekenis!

Die tuin, dat is een paradijsje aan de Rijn. Hier wordt door een enthousiaste groep mensen aan een biologische tuin met een diversiteit aan elementen gewerkt. Een lange wandeling leidt ons langs het kerstbomenasiel, de kruidenspiraal, touwpomp, bijenhotel, fruitboomgaard, frambozenbos, aardbeienhoek, kinderspeelgebied, vuurpit en nog veel meer. Bij planten en bloemen staan naambordjes: handig om te spieken hoe die bloem ook al weer heet. Geen afgebakende volkstuintjes, maar een groot stuk land, waar iedereen aan meewerkt. En de oogst delen ze natuurlijk!

Er is geen stromend water en elektriciteit, dus je moet flexibel en creatief zijn. Planten water geven? Vanaf een stapsteen in de rivier laat je je gieter vollopen. De vaste vrijwilligers van de tuin hebben aan de andere kant bij de sloot een pomp aangelegd, waarmee handmatig water omhoog wordt gepompt, zoals ze ook in ontwikkelingslanden doen. Oja, en voor de hoge nood staat er een klein huisje, met een hartje in de deur.

Rivierklei

Omdat de tuin vlak langs de Rijn ligt, is de bodem van zware rivierklei. Ik heb de balletjestest even gedaan: ik krijg een stevig balletje dat niet gemakkelijk uit elkaar valt. Doordat klei een dichte structuur heeft, zitten de kleine korreltje stevig tegen elkaar aan geplakt. Spitten is hier heel zwaar werk.

We hebben de grond in de kas omgespit. Dat was te zwaar om met een schop te doen, dus deden we dat met een spitvork. Later gaan ze de grond nog bemesten met verse mest van een boerderij, zodat de structuur wat beter wordt. Dan kunnen er tomaten, paprika’s en courgettes groeien.

shelter-en-toekomstige-tomatenkas

Het open gedeelte van de shelter is straks de tomatenkas

Om de drainage in de tuin te verbeteren is de groentetuin opgehoogd en in schuine heuveltjes aangelegd. Water loopt dan gemakkelijker naar beneden. Onderaan ligt een drainagebuis die het overtollige water afvoert. Tegelijkertijd is dit ook een test: waar doen de worteljes het beter? Boven of onderaan? Zo kwamen ze er achter dat de worteltjes onderaan het heuveltje veel langer en dikker waren geworden dan boven aan het heuveltje! Misschien omdat ze de dubbele hoeveelheid water hadden gekregen? Ook het water dat van boven naar beneden loopt.

Met je neus in de wind

Op de plek waar dit jaar de kolen komen te staan, is verse stalmest uitgespreid. Stinken? Ja! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het eigenlijk wel lekker vind, als je zo buiten in weer en wind bezig bent. Je bent met al je zintuigen aan het tuinieren. Ruik je het ook, als je de foto hieronder ziet?

Mest-voor-de-kolen

De grond voor de kolen krijgt alvast mest

We mochten ook wortels zaaien en uien en knoflook poten. Wortels en uien komen in rijtjes naast elkaar te staan, zodat de kans kleiner is dat ze aangetast worden door beestjes. De maden van de wortelvlieg gaan op de geur van de wortels af. Als er uien naast de wortels staan, wordt de geur van de wortels overstemd door de uiengeur. De maden kunnen de wortels dan niet meer vinden. Slim hè?

Golvende-groentetuin

Wortels zaaien en uien poten

 

Muntthee en worteltjestaart

Tijdens de pauze brouwen de gastheren heerlijke thee van verse munt uit de tuin. ‘t Zijn nu nog kleine takjes die net uitschieten, maar de smaak is er niet minder om. Naast de munt is een kruidenspiraal aangelegd. Zo leuk! Een rand van bakstenen cirkelt omhoog. Daartussen staan verschillende kruiden: in het lage gedeelte de kruiden die van vocht houden, hoger staan de kruiden die van droogte houden. Aan de zuidkant staan de kruiden die het meest zon hebben, en aan de noordkant, je raadt het al, kruiden die het goed in de schaduw doen.

Als je zo buiten aan de slag bent, en alles om je heen biologisch is, wat is er dan lekkerder dan worteltjestaart? Dat maakt zo’n dagje helemaal af. Ik wil graag terug komen!

Zou jij ook je steentje willen bijdragen aan deze mooie tuin? Ga gerust een keertje langs of kijk eens of je misschien structureel kunt helpen.

Tags: , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.