Muesli repen
Proeven ReceptenGezond tussendoortje
Bij ons op school wordt er af en toe heftig gediscussieerd over wat je je kind meegeeft als tussendoortje. De school stimuleert het eten van fruit. Er is net meegedaan aan het Gruiten project; 3x per week gratis schoolfruit. Mijn kinderen vinden fruit gelukkig erg lekker en krijgen dit iedere dag mee naar school. Sommige kinderen hebben meer moeite met het eten van fruit en ouders willen dan ook wel eens iets anders meegeven.
Na school
En tja, waar andere kinderen misschien kilo’s fruit eten NA schooltijd, krijgen die van mij toch wel vaak een koekje. Vaak ook nog met limonade (ik probeer ze echt aan de thee te krijgen, maar met weinig succes tot nu toe…). Iets minder suiker kan ook hier geen kwaad.
Alleen voor kids
Zelf snoep ik natuurlijk nooit!! Helemaal niet als ik alleen thuis zit te werken. Op een wortel na dan…na mijn dagelijkse rondje hardlopen… M’n neus raakt nu m’n scherm, dus ik moet ophouden. Inderdaad, ook voor mij is een gezonde snack geen overbodige luxe.
Zijn muesli repen wel zo gezond?
Als je het over gezonde snacks hebt, wordt vaak gesproken over muesli repen. De meeste repen die je in de winkel koopt bevatten echter heel veel suiker. Niet helemaal mijn idee van gezond.
Zelf maken dus!
We beschreven al eerder hoe je heerlijke granola maakt van havervlokken en hazelnoten voor je ontbijt. Dit is eigenlijk een variatie daarop. Het leukste is om gewoon zelf een beetje te experimenteren. Mijn muesli repen zijn gemaakt van restjes die ik nog had liggen.
Wat gaat erin?
- 200 gram muesli (met noten, graanvlokken, rozijnen, lijnzaad en pompoenpitten). Zonder suiker natuurlijk!
- 100 gram havermout
- 50 gram griesmeel
- 200 gram gedroogd fruit (pruimen, abrikozen, peer en appel)
- 50 gram honing
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels water
Hoe maak je het?
Stap 1: Verwarm je oven voor op 190°C.
Stap 2: Pureer het gedroogde fruit met wat water. Ik heb dat met de staafmixer gedaan.
Stap 3: Verwarm de honing met de olie zodat het goed vloeibaar wordt.
Stap 4: Roer nu alles door elkaar.
Stap 5: Leg wat bakpapier in een ovenschaal en spreid het mengsel goed uit totdat het ongeveer 1 cm dik is. Druk goed aan.
Stap 6: Zet het een half uur in het midden van de voorverwarmde oven.
Stap 7: Na 30 minuten in de oven is het mooi goudbruin geworden maar nog wel zacht. Snij het alvast in stukken. Als het is afgekoeld gaat dat een stuk lastiger.
Je kunt eindeloos variëren met zaden, noten en gedroogd fruit. Je kunt de honing vervangen door gepureerde banaan. Nog gezonder!
No comments yet.