width=
Moestuintips – Mei

Je moestuin in mei

Zo’n heerlijke maand; de moestuin komt nu echt tot leven. De tuinbonen staan volop in bloei en de peulen klimmen omhoog langs de rekken. M’n bietjes en sla komen voorzichtig op en de eerste (nog groene) aardbeien zijn zichtbaar. Beetje jammer dat de slakken ook wakker zijn geworden.
De planten die nog binnen staan kunnen we voorzichtig gaan afharden; iedere dag een paar uur naar buiten zodat ze alvast kunnen wennen aan de buitentemperatuur. Na IJsheiligen mogen ze op hun definitieve plekje de tuin in.

Bloemen tuinboon


IJsheiligen

De 5 katholieke heiligen die hun naamdagen midden mei hebben, van 11 tot en met 15 mei, worden de IJsheiligen genoemd. Vanaf halverwege mei keren we de winter de rug toe en is de kans op nachtvorst verwaarloosbaar klein. Vorstgevoelige planten kunnen vanaf dan naar buiten. Dat zijn vooral de planten die van oorsprong uit het tropische Zuid Amerika komen: vruchtgroenten zoals tomaten, courgettes, maïs en stokbonen.

‘IJsheiligen’ is een oude volkswijsheid en deze weersvoorspelling is al zo’n 700 jaar oud. Dus let op en gebruik je gezonde verstand! De temperatuur is in het binnenland nog een stuk kouder dan aan zee. Inmiddels hebben we de beschikking over internet, buienradar en weeronline, waarin we voorspellingen voorgeschoteld krijgen. Kijk daar naar en dan kun je best aardig een inschatting maken of er bij jou in de buurt de komende weken nog nachtvorst kan komen.

Het klimaat zou in die 700 jaar best een beetje veranderd kunnen zijn. Het klimaat lijkt wel wat warmer geworden, maar in 2008 en 2013 waren er in juni nog een paar dagen met nachtvorst. Je kunt je planten dan een nachtje beschermen met een jasje.


Slak me dan als je kan..

Sommigen van jullie zullen wel denken; daar heb je ze weer over die slakken, maar echt, het blijft een frustratie. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik wat te laat was met de preventieve middelen. Alles was koek en ei voordat ik een weekje met vakantie ging. Geen slak te bekennen. Maar ja, toen ik terugkwam bleek er goed gefeest te zijn. Alle buurtslakken waren ook uitgenodigd.
Nog maar eens goed deze blog over slakken lezen dus.

Maar nog een aanvullende tip, ideaal als je een boel kinderen over de vloer (lees: tuin) hebt die lopen te zeuren dat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Hou een slakkenwedstrijd; wie de meeste slakken kan vinden wint een ijsje/appel/rauwdouwerspakket/de eer. Groot succes hier. Win-win!


Compost: hoeveel geef je je planten?

Laatst vertrouwde een jongen mij toe dat zijn moeder ‘vals speelt’ bij het kweken van planten: ‘Ze geeft de planten voeding!’ Ik moest wel een beetje lachen, hij dacht misschien dat water geven voldoende was?
Dus ik vroeg hem wat hij ervan zou vinden als hij alleen op water, sap, melk of thee moest leven. Een ochtend lukt wel, en het begin van de middag kom je ook nog wel door. Je maagt begint dan al een beetje te rammelen. Later op de dag voel je je slap worden. Is het dan oneerlijk als je wat eet?

Wormen verzetten een berg werk

Jonge compost.

Bij planten net zo: die hebben ook eten nodig om te groeien. Wij geven graag compost. Maar hoeveel hebben je planten eigenlijk nodig?
Lees verder.


Heilig Boontje?


Je kleine broertje of zusje die zich weer eens heel braaf voordoet, noem je misschien wel eens een Heilig Boontje. Maar waar komt toch die naam Heilig Boontje vandaan? Komt het doordat de vlekken eruit zien als een engeltje? Of heeft het een andere reden? Lees er alles over in onze blogpost “Heilig Boontje?”


Tomaten: Hoe diep plant je die?

Het is bijna zover. Na IJsheiligen is het tijd om je tomaten uit je potten te halen en op hun definitieve plaats te zetten. Buiten in de volle grond, of binnen in een grote pot van circa 15 liter.
Mijn tomaten zijn daar echt aan toe, ze lijken wel te zwaar om rechtop te blijven staan en beginnen over de rand van de pot te hangen. Het is wel grappig wat er dan gebeurt: bij de tomaten die rechtop staan zie ik niets vreemds.
Bij de tomaten waarvan de stelen horizontaal groeien ontstaan allemaal witte puntjes op de stengel.
En dat is goed! Dat zijn plekken waar zich nieuwe wortels ontwikkelen!

Want hoe meer wortels de plant onder de grond heeft, des te meer voeding hij kan opnemen en gebruiken om te groeien. Ik plant de tomaat dus in een extra diep gat, zodat er niet alleen onderaan de stengel wortels groeien, maar er zich ook wortels kunnen ontwikkelen uit de zijkant van de stengel!


Hoe diep moet de pompoenbak zijn?

Irene vraagt: “Ik heb een vierkante meter bak, die is 30 cm diep. Is dat diep genoeg voor pompoen?
Ja, hoewel je dat bij zo’n grote plant misschien niet zou verwachten, is dat diep genoeg. De pompoenplant vormt kleine dunne worteltjes, die niet eens zo heel diep de grond in gaan. Mochten de wortels toch tot de onderkant van de bak komen, dan zoeken ze hun weg wel horizontaal.


Zorg daarom wel dat de bak goed afwatert, want de dunne worteltjes kunnen makkelijk gaan rotten als ze onder water blijven staan.


Heermoes; last of lust?

Heermoes

Met wortels die wel 3 meter diep kunnen worden en bestrijding die bijna onmogelijk is, is heermoes niet echt een heel populair plantje. Op dit moment zie je het overal weer te voorschijn komen. Eerst als vreemde kale stengel waarmee hij zich voortplant en later als groen plantje met zijtakjes. Wij vinden ‘m in ieder geval best irritant. Na het wieden knipper je met je ogen en je tuin staat weer vol. We mogen nog van geluk spreken; in de tijd van de dinosaurussen werden ze zo hoog als een boom!

Tot zover het slechte nieuws. Dit onkruid is ook heel nuttig.

Heermoes

Het verwijdert gifstoffen uit de bodem (toch handig die lange wortels), is te gebruiken als meststof, als luizenverdelger en ook als geneesmiddel voor mensen (maar dat laatste laten we aan doktoren over). Trek de groene plantjes (dus niet de rare stengels) uit de grond en laat ze in een bodempje water liggen. 2 weken later is het water geschikt om verdund over je planten te gieten als vloeibare meststof. Van het kiezelzuur dat hier in zit krijgen de bemeste planten sterke bladeren. Ook kun je met het aftreksel luizen verdelgen.

Het schijnt zelfs dat je thee van heermoes kunt zetten. Maar gezien die gifstoffen zouden we dat zelfs de echte Rauwdouwers afraden.


Standvastige Sperzieboon

“Sperziebonen zijn echt veel lekkerder dan slabonen.” “Ja, dat kan wel zo zijn, maar ik zaai dit jaar prinsessenboontjes, nog veel lekkerder.”  
Ha, onzin natuurlijk. Sperzieboon = slaboon = prinsessenboon = franse boon = breekboon. Een heleboel namen voor hetzelfde boontje. Een boontje dat niet mag ontbreken in je moestuin.
Wij hebben de laagblijvende (struik/stam) bonen uitgekozen, zodat je geen grote constructie hoeft te bouwen om ze te laten klimmen en je ze ook gewoon in een pot kunt laten groeien.


Oorwormpot maken

Met het voorkomen van die slakken was ik dus iets te laat, maar ik heb me voorgenomen de bladluis dit jaar te snel af te zijn. Ik ga m’n tuinbonen planten “toppen” en het aantrekkelijk maken voor oorwormen. Die lusten namelijk wel wat luisjes. Een oorwormpot is een fijn huisje voor de oorwormen. Deze maak je heel eenvoudig zelf:

Oorwormpot

  • bind wat stro samen met een touw
  • haal het touw door het gat van een plantenpot
  • voordat je de pot ophangt (tegen bijvoorbeeld een boom), leg je hem eerst een aantal dagen op het gras zodat de oorwormen erin kunnen kruipen.

 

 


Wat zaai je in mei?

Mei is zo’n veelzijdige zaaimaand! Zowat alle zaden uit de Duizelingwekkende Moestuin kunnen nu gezaaid worden. Dan heb je meteen een diversiteit aan groenten in je tuin staan. En… een stuk voordeliger dan 6 losse pakketten!

En misschien staat je hoofd er nog niet naar, maar mei is ook een mooie maand om Boerenkool te zaaien. Je zaait hem nu, kijkt er verder niet te veel naar om. Hij groeit gestaag door, en tegen de winter oogst je die gezonde krullen.

De volgende groenten kun je deze maand zaaien:

Geniet ervan deze maand!

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.