maart
Moestuintips Maart

Kom maar door met die lente

De afgelopen weken had ik nog niet zoveel zin om de tuin in te gaan. Veel te koud en nat. Maar het wordt warmer! Dat is fijn want de tuinbonen en kapucijners moeten van m’n vensterbank af om plaats te maken voor andere zaden.

Wel heb ik de laatste palmkool geoogst en er heerlijke chips van gemaakt. En een mooie constructie gebouwd van bamboe zodat de kapucijners straks lekker kunnen klauteren. Wat kun je nog meer doen in je moestuin in maart?

Palmkool chips


Combinatieteelt; over vrienden en vijanden

Ben jij blij met je buren? Fleur je op als je ze ziet of heb je de schutting juist net een meter hoger gemaakt? Best belangrijk die buren, zeker als je dicht op elkaar woont. Dat hebben planten nu ook. Ze beïnvloeden elkaar.

De wortelvlieg kan behoorlijk wat schade aanrichten aan je wortels. Maar van de geur van uien houdt hij niet. Een goed plan dus om je wortels naast je uien te zaaien.

wortelvlieg

Peulvruchten zoals erwten en bonen maken stikstof aan onder de grond. Sla en spinazie houden daar wel van. Deze bladgroenten groeien vlakbij of tussen de peulvruchten dan ook goed.

Dit zijn voorbeelden van goede buren. Slechte combinaties zijn er ook. Hou je hier rekening mee in je moestuin dan ben je bezig met combinatieteelt. Naast de wisselteelt is dit een goede, natuurlijke manier om je planten gezond te houden, zonder (of met minder) bestrijdingsmiddelen.

Een bekende combinatie is die van de “Drie Zusters”; mais, bonen en pompoen. De mais doet dienst als ondersteuning voor de klimmende bonen en de pompoen is de bodembedekker. De bonen zorgen voor stikstof in de grond waardoor de pompoen en mais extra goed groeien.

drie zusters

Planten hebben invloed op elkaar door hoogte verschillen, aantrekken en afstoten van insecten en zuren en geuren die ze afscheiden. Voor een lijst met goed en slechte buren lees je hier verder.


Verspenen; Hoe doe je dat?

Staat je vensterbank al vol met zaailingen? En zijn ze nog happy in de kleine bakjes? De tuinbonen en kapucijners op mijn vensterbank schreeuwen om meer ruimte en voeding. Er is werk aan de winkel! Maar hoe doe je dat nu? En kunnen alle planten verspeend worden?

Voorzaaien in een eierdoos

Lees in onze blog hoe je dat nu doet, welke planten je goed kunt verspenen en welke planten daar niet zo goed tegen kunnen.


Bieslook

Weet je wat het is met dat moestuinvirus? Je wilt al je ervaringen en je plantjes met anderen delen. In maart valt er nog weinig oogst te delen, maar op veel plekken komt de bieslook weer op.

Deze jonge plantjes kun je nu heel goed uitgraven en de kluit voorzichtig in stukken scheuren. Die plant je dan weer verder uit elkaar uit of je geeft ze cadeau.
Lees uitvoerig in onze blog over bieslook delen hoe je dat precies doet.


25 Maart: landelijke compostdag 

Je (eetbare) plantjes leven niet alleen op water en lucht. De grond waar ze in staan moet voedsel bevatten. Je kunt de grond verbeteren door er compost aan toe te voegen.
Compost kun je zelf maken door groente en tuinafval te verzamelen op een composthoop. Hier lees je hoe je dat kunt doen.

Maar ja, niet iedereen heeft daar plek voor in de tuin. En het duurt wel even voordat je echt compost hebt.
Zaterdag 25 maart is het landelijke compostdag. Dan kun je bij diverse gemeentes gratis compost halen. Met deze dag bedanken de gemeentes de burgers voor het gescheiden inleveren van groenafval. Op de website van de landelijke compostdag staat uitgebreide informatie. Op de website van je gemeente of in huis-aan-huisbladen staat of je ook bij jou in de buurt compost kunt ophalen.


Wat zaai je in maart?

In maart begint het moestuinseizoen echt. Het is weer fijn om buiten te zijn. Er komen kleine groene puntjes aan de takken. Planten willen weer gaan groeien.

Maart is een drukke maand, je kunt ontzettend veel zaaien. En uit ons assortiment kun je in maart wel uit 15 pakketten kiezen! Hieronder staan onze pakketten voor maart op een rij.

Heb je wel eens snijbiet gezaaid? Deze groente wordt steeds populairder. Wij verwerken hem graag in een Marokkaanse stoofschotel met peulvruchten, en in het boekje staat een recept van een snijbiet-wrap.

Ook bijzonder is ananaskers. Die oranje bolletjes die je met kerst bij het toetje opsnoept. Ze zitten in hun eigen verpakking, en daar doen we iets leuks mee!


Winterpalm?

Palmkool zie je steeds meer. Het is directe familie van de boerenkool. De smaak lijkt erop, en je kweekt hem ook bijna hetzelfde. Boerenkool kom je in iedere winkel tegen, palmkool is veel moeilijker te vinden. En daarom juist zo leuk om zelf te kweken! En weet je waar ze vooral veel palmkool eten? In het zonnige Italië! Wuivende PalmkoolWuivende Palmkool


Veel plezier in je moestuin deze maand!

Tags: , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.