tuinboon
Moestuintips Februari

Kriebels

Langzaam wordt het weer langer licht buiten.  En, alhoewel het nog februari is, komt de lente nu toch echt steeds dichterbij. Bij ons begint het weer te kriebelen. We willen aan de slag in de moestuin!
Je hebt nog tijd genoeg om zaden te kopen en te starten met voorzaaien. Voor de meeste groentes is het nog veel te vroeg om te beginnen. Ook als je binnen voorzaait. Tegen de tijd dat ze naar buiten kunnen zijn ze veel te groot en slap. Maar bijvoorbeeld de tuinboon kun je nu al wel voorzaaien. Die houdt wel van wat kou en zo ben je misschien wel de zwarte bonenluis voor dit jaar!
In de tuin kun je ook al aan de slag. Misschien heb je nog wat wintergroentes staan zoals boerenkool en pastinaak. Oogst ze nu want als het warmer wordt kunnen ze gaan doorschieten.


Beetje kou please!

Zelf hou ik niet zo van kou. Vorige winter was ik dan ook best blij dat het niet echt koud werd. Maar is dat wel goed voor de moestuin? Hadden we afgelopen zomer zoveel slakken door die zachte winter? Dat lijkt  logisch; slakken bestaan grotendeels uit water en zullen dus wel bevriezen en daardoor in minder grote getale mijn moestuintje komen bezoeken.

Toch maar eens uitzoeken. En wat blijkt; ze hebben zo hun trucjes om de winter te overleven. Allereerst gaan ze in winterrust op een beschut plekje. Ga maar eens op zoek in je tuin door een steen of stuk hout op te tillen. Gevonden?

Huisjesslak

De huisjesslakken dichten hun huisje af met een soort harde schil zodat niemand ze kan storen tijdens hun winterslaap.
Daarnaast kunnen ze zorgen dat er geen ijskristallen ontstaan. Dit gaat allemaal goed tot een paar graden vorst. Wordt het veel kouder, dan bevriezen ze inderdaad.

Naaktslakken graven zich een stuk in de grond om de vorst te vermijden. Soms wel een meter diep.

En andere insecten dan? Van muggen en wespen hebben we toch minder last na strenge vorst? Nee, helaas kunnen ook die goed overwinteren. Ze verbruiken bij kou heel weinig energie en zijn juist lekker actief na een lange winter. De eikenprocessierups kan zelfs tegen temperaturen van min 23 graden zolang hij maar in zijn eitje blijft zitten.

En we willen natuurlijk ook helemaal niet dat alle insecten wegblijven. Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld, die de luizen opeten, maar ook vlinders willen we in de tuin. Strenge vorst zorgt voor minder schimmels en bacteriën die de vlinders kunnen aantasten. Voor vlinders is een strenge winter dus ook fijn.

bron: dier en natuurnatuurbericht.nl


De grond voorbewerken dan maar?

Tja, en dan heb je je moestuinplan klaar, je tuinbonen voorgezaaid, genoeg wc rollen en eierdozen gespaard om kweekbakjes van te maken. Wat nu? Dan maar vast de grond voorbewerken?
Nee, dat is geen goed plan. Als je natte of besneeuwde grond gaat bewerken kan de grond niet meer ademen. Ook oogstgaten hark je pas dicht als de sneeuw weg is.


In de roos

We zullen het maar meteen verklappen; bloemkool is niet de makkelijkste groente om te kweken. Hij wil goed gevoed worden en veel drinken, wil wel in de zon staan, maar het kooltje zelf juist weer niet. Maar echte Rauwdouwers (in de dop) gaan uiteraard de uitdaging aan! En dan ben je extra blij als je dat kleine plofje hoort op het moment dat de bloemkool tussen de bladeren verschijnt. Onzin? Nou, bewijs het tegendeel maar!


Voorzaaien

Sommige mensen vinden dat het weinig zin heeft om nu al voor te zaaien. Half maart is vroeg genoeg. Dat kan wel zo zijn, maar ik doe het wel. Ik vind het zo heerlijk om al een stukje lente in huis te halen. En binnen op de vensterbank maak je zo heel dichtbij mee hoe de plantjes opkomen. Vooral voor de kinderen is dit iedere keer weer bijzonder.
Dus pak je lege wc-rollen of een lege eierdoos en ga aan de slag. Tuinbonen, kapucijnersdoperwten, ijsbergsla, paprika, aubergine en bloemkool kun je bijvoorbeeld al prima zaaien in februari.

Tuinbonen voorzaaien



Valentijnsdag

Misschien heb je al een mooi roze pakketje voor (bloemkool) roosjes klaarliggen voor je Valentijn.
Maar een ander ide
e is om een zaaikaart te maken. We beschreven met kerst hoe je ori
ginele kaarten
maakt van papierpulp en zaden. Dit kun je natuurlijk ook in de vorm van een hartje doen. Laat de liefde maar groeien!


8 Tips voor je wintertuin

Hoewel de lente bij ons al op de vensterbank begint, is het in de tuin toch echt nog winter. We genieten van het roodborstje dat eet van de vetbol en bereiden de tuin voor op het voorjaar.
Kijk eens goed waar de meeste zon komt en waar je dus je groente gaat verbouwen. En heeft je tuin nog mest nodig? Heb je een indeling gemaakt voor je tuin; maak dan zelf bordjes voor elke groep. Lees hier alle tips.


Fruit Snoeien

Februari is heel geschikt om fruitbomen en -struiken te snoeien. Niet allemaal, maar bijvoorbeeld appelbomen en perenbomen wel. Dit zijn de zogenaamde pitvruchtbomen.
Snoeien doe je omdat er dan weer nieuwe takken kunnen groeien. Aan die nieuwe takken kan weer fruit groeien.
Je snoeit dus de oude (ouder dan 3 jaar) takken en je houdt daarbij 10cm van de stam aan. Bij een tak die zich in tweeën splitst, verwijder je 1 van de 2 takken. Je kunt ook takken weghalen die de verkeerde kant op groeien (naar binnen of naar beneden).
Doe het bij droog weer en als het overdag niet vriest.
Steenvruchtbomen zoals pruimen en kersen mogen nu niet gesnoeid worden. Dat doe je in het voor- of najaar. Voor een volledig overzicht kijk je op deze kalender.


Leuk proefje

De kracht van ontkiemende zaden is groot. Om dit te laten zien kun je dit proefje doen. Je neemt verschillende zaden die je een nacht laat weken in water. Dan vul je (muffin) vormpjes met gips en de zaden. Als het gips droog is, schrijf je op het vormpje welk zaadje erin zit of de naam van de deelnemers als je er een wedstrijd van wilt maken. Het eerste vormpje dat breekt heeft gewonnen.


Vurige Ananaskers

Bij ananaskers denk ik altijd aan exotische landen, gloeiende lampionnen en zeldzame delicatessen.

Je kent hem misschien als physalis, dit kleine besje wat vaak als decoratie bij toetjes wordt gebruikt. En nu kun je hem kweken in je eigen tuin!

Het grote nadeel van deze plant is alleen dat de besjes te lekker om niet zo van de plant te snoepen. De geplande jam is er hier nog nooit van gekomen.

Bekijk het Moestuinpakket Vurige Ananaskers.


Genoeg om mee aan de slag te gaan dus.

We wensen je een heel mooi moestuinseizoen!

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.