april
Moestuintips April

Moestuin in April – Groeispurt

Ik vind april eigenlijk de fijnste maand van het jaar. Het is buiten al onverwacht warm en ik geniet van een momentje zon als ik mijn lunch lekker buiten op eet.

We hebben al veel gezaaid, dus de vensterbank staat vol met zaailingen die warmte willen (tomaat, courgette en bosaardbei), en op de slaapkamer staan zaailingen die liever koeler ontkiemen (broccoli, koolrabi en ijsbergsla). De biet strekt buiten zijn eerste blaadjes al boven de grond uit.

En de erwtjes? Die heb ik net overgeplant van binnen naar buiten. Buiten krijgen de wortels meer ruimte dan in het bakje en daar zijn de planten blij mee. Ze kunnen weer groeien! De ruimte die binnen vrij komt, wordt meteen weer ingenomen door nieuwe bakjes!

verpotten van de tomaatjes


Zaaien in de volle grond

Op een enkele tuinboon en wat spinazie na, zul je voor april nog weinig in de volle grond hebben gezaaid. Al gaat de temperatuur nu de goede kant op, het kan ook ineens weer een paar graden vriezen, vooral ‘s nachts. Veel groenten willen daarom pas na IJsheiligen (half mei) naar buiten, als de kans op nachtvorst voorbij is. Toch kun je in april echt wel van start met zaaien in de volle grond.

Hier enkele tips waarmee je direct aan de slag kunt.
  1. Kijk of je nog wat aan de grond moet doen. Wat voor soort grond heb je? Is de grond niet te zuur? En zoek uit of de planten direct bij het zaaien al voeding nodig hebben.
  2. Bereid de grond voor met mest, compost (voor sla, biet, pompoen, tomaat, kool). Of juist met niets (wortels en peulvruchten).
  3. Maak een keuze tussen zaaien op een zaaibed of direct ter plaatse.
    • Een zaaibed is een klein stukje grond waar je de plantjes redelijk dicht bij elkaar zaait. Als ze groot genoeg zijn zet je de plantjes die er het beste uitzien op hun uiteindelijke plek. Het voordeel is dat je in het begin wat minder ruimte nodig hebt. Nadeel is natuurlijk het extra werk.
  4. Maak de grond goed los met een spitvork of schoffel. Hoe diep dit moet hangt ook af van het soort groente dat je gaat zaaien.

Lees alle tips over zaaien in de volle grond.


5 Groene ideeën voor moederdag

Moederdag is voor ons de leukste dag van het jaar. We hoeven niets te doen, de kinderen koken en doen de afwas (met een beetje hulp van vader) en we worden verwend! Met zelfgemaakte gedichten, tekeningen en cadeaus. Als Rauwdouwer-moeders willen we graag gezonde originele cadeautjes.
We hebben 5 tips op een rij gezet, die we zelf superleuk vinden om te krijgen. Eetbaar en gezond! Bijvoorbeeld dit hartje van tuinkers. Hoe we daar een geheime boodschap van maken lees je hier.


Water geven: Hoe doe je dat?

Een plant heeft water nodig. Dat weet iedereen. Wanneer geef je met een plantenspuit water, wanneer met een gieter? Kijk je naar de signalen die een plant geeft?

We hebben een zoekkaart gemaakt, die je helpt bij het water geven.

Lees alles over water geven. De zoekkaart kun je zelfs downloaden.


Wat zaai je in april?

April is een ideale maand om te zaaien. Groenten die warmte nodig hebben zaai je binnen alvast voor. En voor groenten die minder warmte nodig hebben is de grond buiten niet ijskoud meer. Ik vind het buiten heel fijn als het tussen de 10°C en 15°C is: niet te koud, en als je bezig bent ook niet snikheet. En als de zon dan ook nog begint te schijnen, is het buiten helemaal genieten! Hieronder staat een overzicht van alles wat je in april kunt zaaien.

Oja; wortel kun je nu ook heel goed zaaien: die staat er niet bij, maar hebben we natuurlijk wel!


Experimenteren in je thuis-laboratorium

Vind je het leuk om proefjes te doen? Je bouwt thuis je eigen laboratorium met een paar potjes, plastic zakjes en een lamp! Verkleed je als professor en voorspel de uitkomst! Wat gebeurt er?

Lichte Erwt
Wat doet een plant in het donker? Weet je ook waarom?
Als je het proefje hebt gedaan, vertellen we hoe het zit.

Zoek het uit


Bloemen in je tuin

Zaai ook eens bloemen in je groententuin. Naast dat het er erg vrolijk uitziet zijn er 2 redenen om dit te doen:

  • Insecten aantrekken. Bloemen zorgen voor de bestuiving. En zonder bestuiving geen vruchten. Geen doperwten, geen tomaten, geen pompoenen. Bijen en hommels kun je met bepaalde bloemen lokken. Klaver, lupine en zonnebloemen bijvoorbeeld.
  • Insecten wegjagen. Sommige bloemen schrikken ongedierte af. Afrikaantjes zorgen dat de slakken niet van je groentes snoepen en bladluizen houden niet van goudsbloem. Ook de Oost-Indische kers schrikt de luizen af en de bloemen van deze plant kun je nog eten ook!

Oost-Indische kers


Kruid of onkruid: de paardenbloem

Je ziet ze weer overal: paardenbloemen. Paardenbloemen zorgen bij mij altijd voor een innerlijke tweestrijd. Mijn kinderen sputteren tegen als ze zien dat ik er weer een afpluk. Ze willen zo graag blazen… Maar dan komen er nog meer! En ze zijn zo moeilijk weg te krijgen.

Wist je dat je ze ook in de keuken kunt gebruiken?

Dat je de verse jonge bladeren onder de naam ‘molsla’ in salades kunt verwerken wist je misschien wel. Vroeger werden de jonge blaadjes uit molshopen geplukt, dan waren ze nog lekker jong en wit, omdat ze onder de grond hadden gezeten.

Vind je ze te bitter of te veel naar witlof smaken? Als je de bladeren fijnhakt en een uurtje in (zout) water laat liggen, zijn ze minder bitter. Je kunt ze ook fijngehakt als garnering over de soep strooien, of als groen accentje in de aardappelpuree.

Na juni zijn de bladeren te oud om te eten. Dan kun je nog wel de bloemen en de stengels gebruiken. Snij de stengels doormidden, en laat ze een uurtje in zout water weken. Fijn snijden en door de sla mengen. Zo sim
pel!

De bloemblaadjes van de open bloemen kun je bij de groente doen (bakken of koken), of door de kruidenthee. De bloemblaadjes van dichte bloemen kun je uit de knop halen en er je salade of dessert mee versieren.
Zelfs van de wortels kun je een salade maken, maar daar beginnen we niet aan


Tot volgende maand!
Caroline en Katja

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.