kruiden
Modderdag

Vandaag kook jij!

‘t Is misschien een beetje te laat voor moederdag, maar waarom zou je je moeder niet zomaar verrassen? Verzin een modderdag!
Vertel je moeder dat jij vandaag gaat koken, dat hoort bij de verrassing. Voor deze kruidenpotjes heb je namelijk blikjes nodig. Blikjes van gepelde tomaten, kapucijners, mais. Normaal zijn wij niet zo voor blikvoer, maar het is zonde om eten weg te gooien en hier kun je een lekkere chili con carne van maken. Maar vandaag noemen we dat Modderpoel.

Dit heb je nodig:

  • blikjes met maïs, gepelde tomaten, kapucijners
  • 500 gr gehakt
  • een paar stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 of 3 wortels
  • blikje tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • boter
  • verschillende keukenkruiden: peterselie die je ook bij het eten gebruikt, en verder maakt het niet zoveel uit: bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, munt, salie, basilicum of bieslook
  • ijsjes met een stokje

Om het feestelijk te maken:

  • bakje yoghurt
  • limoen
  • fijngehakte peterselie

Voor de rest van het eten:

  • rijst of brood
  • salade

En verder:

  • hamer
  • kwast
  • acrylverf in de lievelingskleuren van je moeder
  • krant
  • doorgesneden melkpak
  • stift of stempels
  • potgrond
  • water

Stap 1.
Maak de blikjes open en kieper de inhoud in een grote pan. Gewoon alles bij elkaar. Zet er een deksel op en laat het staan tot je klaar bent met je kruiden en gaat koken.

Stap 2.
Maak de blikjes schoon en sla de scherpe rand plat met een hamer.

 

blikjes

Stap 3.
Knijp de verf op een bordje, Ik heb hier het doorgesneden melkpak voor gebruikt.

Stap 4.
Leg een krant op tafel en verf de blikjes in een leuke kleur. We hebben hier pastelkleuren gebruikt. Maar fel groen en fel geel past ook heel mooi bij de kruiden. Als je oranje of rood mooier vindt, doe je dat. Misschien heb je toevallig een andere kleur liggen, dan pak je die. Verf de blikjes 2 keer. Acrylverf is in 5 minuten droog, dus je hoeft niet zo lang te wachten.

blikjes-geverfd

Stap 5.
Haal de kruiden uit hun potjes en zet ze in de geverfde blikjes. Vul de randen aan met potgrond zodat ze stevig staan. De wortels van de kruiden hebben dan ruimte om nog een stukje groter te groeien. Druk het voorzichtig aan met je handen. Lekker kliederen met modder! Zorg dat je dat buiten of boven een grote bak doet waar zand in mag vallen. Dan kun je de troep daarna gemakkelijk opruimen.

Stap 6.
Geef water. Nou, dat ziet er al mooi uit, maar er ontbreekt nog iets.

Stap 7.
De ijsjes waren eigenlijk bedoeld voor het toetje, maar die mag je nu als beloning voor het harde werken ook nu al opeten. Het stokje bewaar je voor de plantensteker.

blikjes-met-kruiden-vullen

Stap 8.
Stempel de tekst op het stokje, of schrijf er met stift de naam van de kruiden op. Of zet er iets anders liefs op, bijvoorbeeld ‘voor mijn allerliefste mama’.

tijm

Klaar! Knip voordat je het inpakt alvast wat van de peterselie af, die gebruik je zometeen voor het eten. Ziet ze toch niet (hoewel… moeders zien alles).

kruiden-voor-moederdag1

Nu eten koken:

  1. Breng de pan met de bonen, maïs en gepelde tomaten aan de kook.
  2. Kruid intussen het gehakt met peper, zout, paprikapoeder en cayennepeper.
  3. Snipper een ui.
  4. Snij de bleekselderijstengels en wortels in kleine stukjes.
  5. Fruit de ui met een beetje boter in een koekenpan en voeg de wortels en bleekselderij toe. Bak tot alles zacht is.
    Dit groentenmengsel geeft een volle smaak aan gerechten, en kun je heel vaak gebruiken om iets lekker te maken. Ook je pastasaus bijvoorbeeld.
  6. Doe de gebakken groenten in de grote pan met de bonen en voeg er een blikje tomatenpuree aan toe. Breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder, gemalen komijn en cayennepeper of chilivlokken. Doe weer een beetje boter in de koekenpan waarin je net de groenten hebt gebakken en bak het gehakt rul.
  7. Als de bonen lekker pruttelen, pureer je het een beetje met een staafmixer. Je mag gerust nog hele bonen blijven zien. Ziet het er een beetje uit als modder? Goed zo.
    Laat alles zachtjes koken en roer goed zodat het niet aanbrandt. Laat het pruttelen tot het een dikke saus is.
  8. Kook een pan met rijst of rooster een dikke boterham.

Dek de tafel met diepe borden en zet de rijst of het brood en een kommetje yoghurt op tafel. Leg ook een halve limoen op een bordje en hak wat peterselie fijn.
Schep de modder in de borden  op en vertel dat iedereen zelf zijn bord versiert met een schepje yoghurt, een paar druppeltjes limoensap en een toefje peterselie.

Eet feestelijk!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.