Mest voor je moestuin
Bodem Planten

Planten in een moestuin doen aan topsport; ze moeten groeien en daarbij lekkere bladeren of vruchten maken. Daar hebben ze voeding voor nodig, net als wij. Zelfs een grond die veel voeding bevat voor het zaaien kan bij sommige groentes nog wel eens wat extra’s gebruiken tijdens de groei. Maar ook niet teveel, dat kan juist weer schadelijk zijn. Tja ook dat is net zoals bij ons.
N-P-K +Mg
Meststoffen die je in de winkel ziet worden vaak aangeduid met een N-P-K code en soms ook nog Mg. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?
De basis: organische mest
Door het mengen van compost en stalmest door je aarde ruim voor je gaat zaaien (de winter of vroege voorjaar) zorg je voor een gezonde basis. Dit wordt dan op tijd omgezet in voedingsstoffen. Veel stoffen die je planten dan nodig hebben zitten er al in. Daarnaast heb je het voordeel dat de grondstructuur ook optimaal wordt. Verse stalmest moet je wel 1 jaar laten liggen zodat de ammoniak is verdwenen. Je kunt natuurlijk ook gedroogde koemest korrels nemen. Compost kun je ook nog door je aarde mengen vlak voor je gaat zaaien.
Organische mest vs Kunstmest
De compost en stalmest noem je organische mest; mest dat van dieren of planten komt. Kunstmest wordt in de fabriek gemaakt. Door kunstmest verbetert de bodem niet; het zorgt niet voor humus. Je weet wel precies wat voor voeding erin zit en het wordt snel opgenomen. Als je teveel geeft en het komt in de bodem terecht is dit niet goed voor het milieu. Dus geef alleen kleine hoeveelheden, dicht bij de plant. Je kunt kunstmest geven als de plant al groeit.
Is kunstmest nou goed voor de moestuin en degene die het consumeert