meeldauw
Meeldauw

Oei, rare vlekken op je plant. Wat is het? Kan het kwaad? En belangrijker; wat doe je eraan?

Grote kans dat je plant last heeft van meeldauw. Meeldauw is een schimmel die voorkomt voor op veel planten zoals pompoen en tomaten. Meeldauw zorgt ervoor dat de bladeren van je planten worden aangetast en daardoor je plant en zijn vruchten minder goed groeien.

Je hebt echte meeldauw en valse meeldauw.

Echte meeldauw

Echte meeldauw zit aan de bovenkant van de bladeren. Het begint met gele vlekken die later veranderen in witte poedervormige aanslag. Je kunt dit makkelijk van het blad vegen. Het slaat vooral toe bij vochtig en warm weer. Daarom is het belangrijk dat je planten een beetje ruimte hebben zodat de bladeren goed kunnen drogen. Dus niet eigenwijs zijn (zijn wij ook nooit…..ahum) en dichterbij elkaar zaaien dan de handleiding aangeeft.

Meeldauw op de pompoenplant

Meeldauw op de pompoenplant

Echte meeldauw

Echte meeldauw

 Valse meeldauw

Bij valse meeldauw komen de grijze pluizige vlekken juist aan de onderzijde van de bladeren. Deze vlekken veeg je er niet makkelijk af. Deze schimmel vindt koud weer juist fijn. De bladeren verdorren uiteindelijk en de vruchten van de plant gaan dood of worden aangetast. De planten met een goede conditie hebben hier minder kans op.

Valse meeldauw op komkommer (bron: wikipedia)

Valse meeldauw op komkommer (bron: wikipedia)

Hoe voorkom je meeldauw?

Om te voorkomen dat je last van meeldauw krijgt, zet je je planten niet te dicht bij elkaar zodat ze genoeg ruimte hebben om hun bladeren te laten drogen. Daarnaast is het beter om de planten 1 of 2 keer per week veel water te geven in plaats van iedere dag een beetje. En dan ook nog het liefst ‘s morgens vroeg. Anders zijn ze heel lang achter elkaar vochtig, wat de schimmel juist fijn vindt. Aangezien sterke gezonde planten minder last hebben van meeldauw kan bemesten ook helpen, maar overbemesten weer juist niet. Dus lees goed wat je plant nodig heeft voordat je gaat zaaien/planten.

En wat doe je als je plant al meeldauw heeft?

Als je al aangetaste bladeren hebt, knip je die delen van het blad af waar de schimmel op zit en gooi je ze in de kliko. Een ander trucje is om er een mengsel van 10% melk en 90% water op te spuiten.

Je kunt een aftreksel maken van heermoes en dit over je planten gieten.

De schimmel kan overleven zonder de plant zelf. De afgevallen bladeren onder de plant moet je dus verwijderen (in de kliko!) zodat de schimmel niet overwintert in de grond en je planten er volgend jaar weer direct last van hebben.

 

 

Tags:

meeldauw
Meeldauw

One Response

  1. Hallo,
    Wat als niet alleen de bladeren er last van hebben, maar ook de stam van de plant?

    Erwin 17 augustus 2020 at 18:42 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.