kapucijner
Lust voor het oog

Het is januari en we maken ons op voor een nieuw moestuinseizoen. Heerlijk! Nadenken over wat we willen kweken, kijken wat voor zaden we nog hebben en een plan maken waar wat komt in de tuin.

Wisselteelt

Allereerst kijken we naar wat er de afgelopen jaren in de grond heeft gestaan. Gelukkig hou ik dat nu goed bij in een bestand op mijn computer en ook in mijn logboek, want ik weet in januari echt niet meer waar wat heeft gestaan.

En het is erg belangrijk dat je rouleert in je tuin, dus geen planten op de plek waar de afgelopen jaren zijn familie heeft gestaan. Zo voorkom je ziektes en arme grond. Wisselteelt noemen we dat. Dus geen nieuwe bladgroente in het vak waar vorig jaar bladgroente heeft gestaan, geen wortelgroente op de oude plek van de wortelgroente, etc.

The looks

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat ik ook fijn vind is dat de tuin er mooi uitziet. Mijn moestuin is een deel mijn achtertuin en ik kijk ernaar vanaf het terras maar ook vanuit het huis. Ik hou van kleur en bloemen. Ik zorg dan ook dat dit terugkomt in mijn tuintje.

Hierbij geef ik je mijn tips. Ik hoor ook graag die van jou.

  • Kapucijners. Deze klimmer kan hoog worden en is dus erg aanwezig. De paarse bloemen en later de blauw-paarse peulen vind ik echt prachtig. Echte aanrader dus.

IMG_20150523_070938
IMG_20150611_104442

  • Pompoen en/of courgette. Deze planten geven mooie trompetvormige gele bloemen die het vele groen in je tuin mooi opfleuren. Ook de oranje pompoenen zijn uiteraard leuk om te zien.

IMG_20140612_091242

  • Bosaardbei. Het duurt even voordat deze vruchtjes geeft, maar zeker het tweede jaar zit deze vaste plant vol witte bloempjes en rode vruchtjes.

IMG_20140905_173022

  • Ananaskers. Echt iets anders. Deze plant geeft de kenmerkende ragfijne lampionnetjes.

ananaskers

  • Snijbiet. Ik heb de regenboog snijbiet in de tuin staan. Zelfs nu in januari eten we er nog van. In een normale (koudere) winter zou deze al weg zijn, maar toch kun je lang van dit gewas genieten. De steeltjes hebben kleuren van wit, knalgeel, rood en zelfs fluoriserend roze.

bloedrood

  • Palmkool en boerenkool. Als je de meeste groentes al hebt geoogst, groeien deze jongens vrolijk verder. Met hun grote bobbelige en krullende bladeren geven ze je tuin in de winter ook een mooie aanblik.

palmkool

  • Eetbare bloemen. Wil je nog meer vrolijkheid in je tuin, zaai dan eetbare bloemen. De Oost-Indische werd geeft prachtige bloemen, maar ook het kaasjeskruid is mooi om te zien.
Oost-Indische kers

Oost-Indische kers

Groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid

En als ik dan weer terugkom op die wisselteelt; voor vrijwel iedere groep heb ik nu al een gewas om te kweken. Zie jij welke nog ontbreekt? En wat vind jij daar een aanwinst?

 

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.