Lavendel-stekken
Lavendeltopjes stekken

Wij houden van lavendel. Het is eetbaar, je kunt er bijvoorbeeld siroop van maken, dus we vonden dat we het er prima over konden hebben op de blog van Rauwdouwers. Eerlijk gezegd hebben we het zelf nog nooit gegeten, maar genieten van de looks en vooral de geur. De bijen en hommels genieten mee en zijn in grote getale aanwezig in de planten. Heerlijk als je in je moestuin bezig bent en de geur opsnuift terwijl je de bijen hoort zoemen. Zomer ten top.

10483941_699360176819267_7050221731033428771_o

Snoeien

En ja om de volgende jaren weer te genieten van de lavendel moet je snoeien. Goed snoeien; te weinig snoeien zorgt voor kale houterige lelijke takken en met teveel snoeien help je ‘m om zeep.

Een aantal van mijn planten heb ik te weinig gesnoeid. De onderkant is al erg lelijk en ik weet niet of ik die nog ooit opgelapt krijg. Nu kan ik volgend voorjaar weer veel geld gaan uitgeven bij een tuincentrum of eens verstandig doen en nu in actie komen door de topjes van de planten te stekken.

Stekken

Je kunt de topjes stekken in april maar ook in augustus als de planten zijn uitgebloeid.

Stap 1

Neem wat bakjes om je stekjes in te laten groeien. Meng potgrond met zand en grit. Er hoeft geen voeding in.

Stap 2

Knip de stekken van de plant. Ze moeten stevig aanvoelen en zo’n 5 cm zijn.

laveldeltopjes

Stap 3

Knijp het topje eruit, verwijder de onderste blaadjes en snij het steeltje schuin af.

voorbereiding-stekken-lavendel

Stap 4

Steek de stekjes in de grond tot de blaadjes de aarde raken.

gestekte-lavendel

Stap 5

Hou de aarde vochtig maar niet kletsnat en zet ze niet in de volle zon. Nu wacht je een paar maanden voordat je ze overzet in grotere potten. In het voorjaar laat je de planten wennen aan de buitenlucht (afharden) voordat je ze in je tuin zet.

 

Tags: ,

Lavendel-stekken
Lavendeltopjes stekken

12 Responses

 1. Mooi dat je dit ook in april kunt doen – heb ik vast wat om naar uit te kijken 🙂
  Maar hoe gaat stap 5 dan? Wanneer zijn de stekken plantjes die in de tuin kunnen?

  Marria 16 februari 2015 at 16:59 #
  • Elk stekje krijgt zijtakjes en wordt een klein struikje. Als de stekjes elkaar in de weg gaan staan, zet je ze in grotere potjes. De zomer is dan al voorbij, dus laat ze dan lekker warm binnen staan en groter groeien. Als de strengste vorst voorbij is, waarschijnlijk in april, zet je ze buiten in de grond.

   Rauwdouwers 16 februari 2015 at 21:09 #
 2. Ik heb het gedaan en het is gelukt? nu nog afwachten!!!?

  Inés 6 mei 2016 at 11:13 #
 3. Bedankt voor de informatie. Ik heb vorige zomer verschillende stekjes gemaakt en ben ook nu weer bezig. Ik steek daarvoor 5 stekjes bij elkaar om zo een plant te krijgen die al wat groter oogt. Zo plant ik ze ook uit (per 5). Is dat een goede methode of is het toch beter om voor enkele stekjes te gaan?

  Jet 5 augustus 2016 at 14:32 #
  • Hallo Jet, als het je de vorige zomer goed bevallen is om 5 stekjes bij elkaar te planten, zou ik dat nu zeker weer doen!

   Rauwdouwers 10 augustus 2016 at 16:22 #
 4. Ik heb een paar jaar geleden heel veel lavendel gestekt, en de stekjes buiten in de volle grond geplant, in september. Ze hebben die winter allerlei weersoorten gehad. Ik heb dikwijls gedacht,zal ik ze er uit halen en binnen zetten. Niet gedaan en ik heb hele mooie planten gekregen. Elk jaar stek ik lavendel, omdat je ieder jaar wel wat verliest. Ik neem stek zoals hierboven wordt geschreven, maar ook neem ik hielstekjes.

  Corrie

  Corrie 6 augustus 2016 at 13:04 #
 5. Als je de stekjes in potjes hebt gestoken, wat is dan de beste plek om ze te stallen? Gewoon buiten? Of in de kas of in huis?
  Groetjes Tineke

  Tineke 24 april 2017 at 15:56 #
  • Hallo Tineke, ik zou de stekjes nu nog even binnen houden. Ze hebben warmte en vocht nodig om te groeien. Het is nu nog te koud buiten.

   Rauwdouwers 24 april 2017 at 17:35 #
 6. Afgelopen augustus heb ik stekjes gemaakt. Eén daarvan blijft de hoogte in groeien en maakt geen zijtakjes. Kan ik het topje er uit knippen om een voller struikje te krijgen of kan ik beter nog even wachten?

  Louise 1 februari 2018 at 09:53 #
 7. Ik heb ook zo stekjes in een bakje gezet, maar al snel ging de boel schommelen, is daar iets tegen te doen (antischimmel middel)

  Eric kh 27 juli 2018 at 23:43 #
  • Ze zeggen dat kaneel helpt tegen schimmel

   Melissa 20 augustus 2019 at 19:12 #
 8. ik heb stekjes gemaakt en had nog wat topjes over. Ik heb ze in water gezet, na twee weken komen er al worteltjes aan

  Suzan 18 september 2019 at 13:24 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.