9-met-suiker

Kruisbessenjam

Vandaag ga ik kruisbessenjam maken. Mijn struikje hangt vol rijpe vruchten, teveel om zo op te eten. Het velletje is erg zuur, daar houd ik niet zo van, de binnenkant is wel smullen!

Afbeelding

De struik heeft gemene stekels, dus bij het plukken moet je echt goed opletten. Handschoenen aan doen helpt wel een beetje, maar de stekels prikken er toch doorheen. Best pijnlijk!

Ik heb een paar schoteltjes geplukt, de rest mag nog even blijven hangen. Zoon wil graag kruisbessenlimonade. Daar zal ik binnenkort de sapcentrifuge voor tevoorschijn halen. Maar ik denk dat je erg veel vruchten nodig hebt voor een beetje sap! Dat ga ik doen als de kruisbessen nog donkerder geworden zijn.

Afbeelding

Wist je trouwens dat er 2 soorten kruisbessen zijn? Rode en witte. Allebei erg lekker. Welke zoeter zijn? Ik weet het eigenlijk niet. Mooie blaadjes, hè?

Afbeelding

Eerst wassen en de steeltjes en bloemrestjes er af halen. Dan door midden snijden. Dat doe ik om straks de suiker en het citroensap erin te laten trekken. Dan krijg je betere jam. Weet jij waarom dat precies is?

Afbeelding

Alle kruisbessen snij ik door voordat ik ze meng met de andere ingrediënten en smaken. Ik doe er deze keer muntblaadjes uit de voortuin doorheen. Weet je wat ook lekker is? Een kaneelstokje mee laten trekken. Dat is een tip van Sophie Dudemaine. Ik heb jaren geleden een frans kookboek van haar gekocht met jams en compôtes. Franse vrienden hadden dat in de kast staan, en dat vond ik zo’n leuk boekje! Wij nemen vaak als souvenir een locaal kookboek mee, en ik vond het nog ook in de boekhandel. Ik heb er al heel veel jams uit gemaakt. Bij elke jam geeft ze een idee voor een combinatie met iets anders: gember, cognac, kaneel enzovoort.

Afbeelding

Citroen en munt erbij. Voor 300 gram vruchten knijp ik een halve citroen uit. Op jampotjes zie je vaak zuurteregelaar staan. Die zorgt dat de jam zuurder of minder zuur wordt. Dat doet citroen dus. Oeps, als dat maar niet te zuur wordt. En 5 blaadjes munt. Ik hou erg van munt, dus ik heb er wat meer bij gedaan.

Afbeelding

En dan de suiker erbij. Wordt het weer zoeter van. Ik gebruik geleisuiker, daar zit geleermiddel in (pectine). Die zorgt ervoor dat de jam lekker dik wordt. Eigenlijk lukt dat dik worden bij mij niet goed. Bij mijn jams, bedoel ik… Als iemand tips heeft hoe dat wel lukt, vertel het me alsjeblieft onderaan bij de opmerkingen :-).

Nu laat ik het mengsel een nachtje in en afgesloten bakje in de koelkast trekken.

Tags: ,

Kruisbessenjam

6 Responses

  1. Als het niet goed wil indikken: eigenlijk moet je de kruisbes ietsje onrijp plukken, dan komt er meer pectine vrij en lukt het indikken wel.
    Succes ermee!

    Matthie Silvius-v.d.Linden 7 juli 2015 at 15:16 #
    • Ik heb uit een recept rabarber jam maken van Nigella het indikken geleerd. http://www.nigella.com/recipes/view/my-grandmothers-rhubarb-jam-1469
      Zij laat de eerste dag de jam heel even koken. En brengt daarna ongeveer drie á vier dagen steeds de jam even aan de kook. En zet dan het gas weer uit.
      Dit deden ze vroeger om gas te besparen maar ik heb geleerd dat de extra ingrediënten dan goed kunnen intrekken en de jam lekker dik wordt. Kardemon is ook een hele lekker toevoeging.

      Anika 11 juli 2015 at 13:43 #
  2. Beste
    Volgens mij ben je halverwege je beschrijving gestopt… waarom?
    Nu hebben we dus een bakje zoete prut in de koelkast staan: en wat nu dan? Moet er niet gekookt worden? Blijven die muntblaadjes erin zitten? Ik mis ook een lijstje met hoeveelheden…

    Karel 19 juni 2018 at 22:39 #
    • Hallo Karel,
      Ik heb inderdaad de beschrijving niet afgemaakt. Mijn keuken en mijn digitale werkplek zijn nog 2 verschillende werelden…
      De zoete prut moet dus gekookt worden om jam te krijgen. Kook het 6 minuten op hoog vuur, onder regelmatig roeren. 2 minuten voor het einde kun je de bessen met een vork fijnprakken. Zeven is niet nodig, maar als je echt niet van harde pitjes houdt, zou je dat toch kunnen doen. Gesteriliseerde potten vullen, en ondersteboven af laten koelen (ja, met dichtgedraaide deksel).
      Op elke 300 gr kruisbessen gaat 150 gr geleisuiker en het sap van een halve citroen.
      Ik doe graag een lepeltje van deze jam in een bakje yoghurt!
      Smakelijk!

      Rauwdouwers 22 juni 2018 at 11:58 #
  3. Beste….! Je schreef dat de jam niet goed wil indikken. Ik gebruik al jaren geleisuiker en ken dat probleem niet. Wel is het belangrijk dat je exact de hoeveelheden gebruikt. Op het pak staat ook dat je max 4 min. op hoog vuur moet koken. Dit jaar maak ik voor het eerst kruisbessen jam, vandaar dat ik bij jouw recept terecht kwam. Veel succes verder met jam maken. Fenna

    Fenna 7 juli 2018 at 10:13 #
  4. Hallo fenna
    Ik heb eerder jam gemaakt met geleisuiker
    Toen het klaar was was het heel dik en stijf.
    Ik heb er van geleerd er minder geleisuiker in te doen.
    Het meest voor de hand liggend is dat jij er meer geleisuiker in kunt doen,
    waarna het dikker wordt.
    Succes er mee
    Groetjes Hetty

    Hetty 26 maart 2021 at 12:08 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.