Klaar voor de start
Klaar voor de start……af!

Zo, Blue Monday zit erop. De winter is bijna op de helft (beetje ruim rekenen). Dus ik vind het wel tijd voor het nieuwe moestuinseizoen. Niet dat ik het gevoel heb dat het helemaal ophoudt hoor. In het najaar zaaiden en oogstten we nog spinazie en veldsla en in november heb ik mijn knoflook gepoot. In december waren we hier lekker bezig met de kiemgroentes en nieuwe tuin-indelingen aan het maken in het Moestuin logboek. Maar het is nu eenmaal wel wat rustiger in de winter. Ook moet ik me er meer toe zetten om in de tuin aan het werk gaan als het regent en koud is. Terwijl ik er niet weg ben te krijgen als er een een lekker warm zonnetje schijnt.

Tuinboon

Maar goed; het nieuwe moestuinseizoen dus. Ik trap af met de tuinboon. Vorig jaar hier een groot succes. Veel mensen zeggen: “Bah, tuinbonen, die vind ik veel te bitter dus die ga ik echt niet kweken”. Maar als je ze jong oogst zijn ze echt veel lekkerder dan de grote bonen uit de winkel (laat staan die uit het vriesvak of pot). Daarbij is het ook een heel succesvol gewas. Het lukt vrijwel altijd. Dus als je weinig tot geen ervaring hebt met moestuinieren is dit echt een aanrader. Binnen no-time heb je stevige planten staan waar enorme peulen aankomen. Uitdaging is leuk, maar succesjes helemaal!

Cocosaarde en wc rollen

En we beginnen lekker binnen. De afgelopen weken verzamelde ik wc-rollen (allemaal aan de bruine bonen soep ;-)) en daar maakte ik bakjes van. Heel makkelijk en goedkoop. Straks gaan de stekjes met rol en al de grond in.

Klaar voor de start

Klaar voor de start

Bij de Rauwdouwerspakketten waarbij je voorzaait (zoals de tuinboon) zit altijd een blokje cocosaarde. Dit noemen we ook wel wonderaarde omdat zo’n klein blokje + 350 ml water zorgt voor circa 1 liter cocos potgrond. Je gooit het water erbij en ziet het blokje groeien. Altijd vechten hier wie het water erbij mag doen.

Wonderaarde

Wonderaarde

Nu de rolletjes vullen met de aarde en de tuinbonen.

Tuinbonen voorzaaien

Tuinbonen voorzaaien

 

De aarde vochtig maken, plantensteker erbij, en afwachten maar!

 

Done!

Done!

De kop is eraf. Heb jij al iets voorgezaaid? Ik ben benieuwd!

Tags: , ,

Klaar voor de start
Klaar voor de start……af!

2 Responses

  1. Leuk, deze blog! Leerzaam, leuk en fijn geschreven. Ik ga mijn eerste jaar in als moestuinier en kwam zo hier terecht. Ik heb de eerste plantjes voor het raam staan! Vooral de erwtjes groeien als kool! Het is bijna of je ze kan zien groeien. De sla begint ook te groeien en ik vind het leuk om te zien hoe zo’n plantje nu nog helemaal niet op sla lijkt en het over een paar maanden waarschijnlijk een heerlijke krop is geworden.

    Anna 31 januari 2015 at 21:54 #
    • Bedankt voor je leuke reactie Anna! Heel veel succes dit moestuinjaar en vooral heel veel plezier!

      Rauwdouwers 1 februari 2015 at 07:45 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.