Kerstomaat

Dieven

In onderstaand filmpje kun je nog eens goed zien hoe je een dief verwijdert uit de tomatenplant.

Stelen opbinden

We vertelden in het boekje dat je de stelen kunt vastbinden aan (bamboe-) stokken. Deze stokken steek je goed stevig in de grond.

Bij tuinwinkels verkopen ze ook tomaten spiralen. Daar klimt de tomaat omheen en hoef je de plant niet vast te binden. Ook zie je wel rekjes die je makkelijker in een pot of ondiepe bak zet dan stokken.

Tomatenspiraal

Tomatenspiraal

Tomatenrek

Tomatenrek

Wat  ook kunt doen is de tomaat laten klimmen om een touw. Daarvoor moet je wel een plek hebben waar je het touw op minimaal 1,5 meter hoogte kunt bevestigen en de tomaat onder kan zetten. Je ziet dit vaak terug in kassen. Als je het touw hebt vastgemaakt, laat je deze in de aarde zakken. Bovenop het touw plant je het tomatenplantje. Het touw trek je nu nog makkelijk uit de grond, maar de plant maakt wortels aan en wordt steeds zwaarder dus uiteindelijk zit  het touw goed vast. Zodra de plant begint te groeien wikkel je het touw om de paar dagen een slag om de hoofdstengel.

Je kunt het touw ook losjes vastknopen onder aan de plant.

Tomaat_Kop_rond_koord_winden_small

Draai het touw om de plant

 

 

Andere manieren om tomaten te kweken

1) In een zak tuinaarde

Behalve in een pot of in de grond kun je tomaten nog op andere manieren laten groeien.

Kijk of je een plek hebt in de zon waar je een touw kunt bevestigen op minimaal 1,5 meter hoogte.

Neem een zak met bemeste tuinaarde, leg hem plat neer onder het touw en maak een gat voor de tomatenplant in de zak. Per zak kun je 2 planten aanhouden (en heb je dus ook 2 touwen nodig). Naast dit gat maak je ook nog een gat voor het plastic plantenpotje dat je naast je plant zet voor het water. Laat het touw zakken in het gat voor het plantje. Zodra de tomatenplantjes naar buiten kunnen zet je ze in de aarde in de zak op het touw. En zet het plantenpotje in het gat ernaast. De planten kunnen nu lekker gaan groeien. Je houdt 1 hoofdtak aan, de rest dief je. Om de paar dagen draai je het touw een slag om de plant heen zodat hij wordt ondersteund. Doordat de plant steeds groter wordt en wortels aanmaakt zal het touw aan de onderkant goed vast komen te liggen.

Je kunt dit natuurlijk ook doen met een grote plantenpot i.p.v. de zak met tuinaarde.

2) Hangend kweken

Heb je genoeg van het onkruid wieden en slakken? Probeer het dan eens ondersteboven. In een emmer of een plastic fles. Vul deze met compostrijke grond en leg je plantje erin. Zorg dat het plantje er aan de onderkant uitkomt en hang de emmer/fles op een zonnige plek.

1244809_f248

In een emmer

 

Of in een fles

Of in een fles

Ziekten en plagen

Je tomaat is best gevoelig. Hier beschrijven we drie belangrijke problemen.

Phytophthora

Dat is een mooi woord: Phytophthora, maar niet zo’n mooie aandoening. Het is een schimmel die bij warm, vochtig weer kan opduiken en je tomaat behoorlijk kan aantasten. Je voorkomt dit door wisselteelt toe te passen. Dus maar 1 keer in de 4 jaar tomaten op dezelfde plek planten. En je zorgt dat de planten kunnen drogen na een regenbui.

Door deze schimmel wordt je plant bruin. Eerst het blad dat ook gaat hangen en dan de steel en je tomaten. Deze gaan dan goed stinken.

Als 1 van je planten phytophthora heeft, moet je die direct verwijderen en in de groene kliko gooien.

Pas ook op met aardappelplanten. Hierbij komt dit nog veel vaker voor en kan het gemakkelijk overslaan naar je tomatenplanten.

Neusrot

Neusrot zorgt voor bruine, verdiepte plekken op je tomaat en komt doordat de tomaat niet genoeg water heeft kunnen opnemen. Dit kan komen door een ziekte, maar meestal door het niet regelmatig water geven. Of door een te zure grond. Dit kun je voorkomen door wat kalk toe te voegen aan de grond.

Je kunt de aangetaste tomaten verwijderen maar de rest van de plant gewoon verder laten groeien.

Scheuren in de tomaten

Als de tomaten teveel water krijgen kunnen ze gaan scheuren. Dus, ondanks dat je ze wel regelmatig water moet geven om neusrot te voorkomen, mogen ze ook niet teveel water. Zodra de plant vruchten krijgt geef je ze om de dag wat water tenzij het heel warm weer is en de bladeren wat gaan hangen.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.