lieveheersbeestje
ieeek! Eng beest!

Help! Eng beest in mijn tuin! Gaat hij mijn planten kaalvreten, mijn oogst verorberen? Hoe kom ik van hem af?

 

larf 2 lieveheersbeestje

Dát dacht ik, toen ik deze borstelige tor zag. Eerst even opzoeken wat het is, en wat ik ertegen kan doen. Hoe groot was mijn verbazing toen ik erachter kwam dat het een larve was. Bij larven denk ik aan krioelende witte wormpjes, en deze leek daar in de verste verte niet op. In vergelijking met die wittige dansende rijstkorrels was dit een volwassen tor.

Hoezeer had ik mij vergist!
Nog eens goed kijken: dit beest, en ik zag er nog één en nog één en nog één, zat temidden van een luizenplaag zich tegoed te doen aan een feestmaal.

larf 3 lieveheersbeestje

Ha! Misschien was deze carnivoor toch niet zo’n kwaad beestje voor mijn planten. Trots betrek ik mijn kinderen in mijn nieuwe ontdekking. “Maar mam, dat weten we heus allaaaang!” Huh??

We bewonderen en vertroetelen hem, en laten hem lekker eten dus. Dat heeft hij nodig voor het volgende stadium van zijn leven: als pop.

pop 2 lieveheersbeestje

Hij rolt zich op en aan de buitenkant zie je een mooie tekening op de rug. Dan zou je al een idee kunnen hebben welke richting het op gaat. Met een beetje fantasie.

Na zo’n 2 weken komt de volwassen kever, nog een beetje bleek, uit zijn huisje gekropen. Mag ik je voorstellen aan: het lieveheersbeestje.

net uit de pop

Dat roofdier, die natuurlijke vijand van het luizenrijk. Ik verheug me nu al op een tuin vol lieveheersbeestjes! Luizen genoeg.

En hoe komen die larven nu uit dat lieveheersbeestje? Ik vond ook deze ‘eitjes’. Ik denk dat het lieveheersbeestje die legt, en dat de larven daaruit kruipen. Zou kunnen… misschien ook niet?

ei lieveheersbeestje

Tags: , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.