Help – de vogels eten mijn peren op!

De peren aan mijn perenboom zijn nog klein, maar krijgen al echt hun peervorm. Gelukkig zijn het er weer meer dan vorig jaar, toen was de oogst zo slecht: slechts 2 peren!

Ik ga vast een paar manieren bedenken om vogels te weren, zodat we ze zelf kunnen eten. Of er compote van maken. Of iets anders lekkers.

Vogels afschrikken met een vogelverschrikker is een eerste, voor de hand liggende methode. Maar een klassieke vogelverschrikker werkt niet erg lang. Wel leuk natuurlijk om samen met de kinderen te maken van oude kleren van papa of mama. Oei, dat kan confronterend worden!

Op akkers zie je ook nog wel eens dode kraaien opgehangen, wat hun soortgenoten tijdelijk op afstand houdt.

Op grote fruitbedrijven gebruikt men auto­matische knalkanons, maar daar zal ik mijn buren maar niet mee lastig vallen.

Via een bandrecorder en versterker kun je angstkreten van de vogelsoort in kwestie laten horen. Dat wordt erg onrustig in een achtertuin.

Enkele vogelsoorten mogen volgens de wet geschoten worden. Lijkt me gevaarlijk als ik daaraan begin.

 

Wat dan wel?

Vogels veroorzaken op verschillende manieren schade. Ze pikken zaden uit de grond of trekken kiemplanten uit. Verder pikken ze aan knoppen en aan rijpe vruchten. Ik beperk me nu even tot het pikken aan rijpe vruchten. Dat is meteen het moeilijkste, want de bomen zijn best hoog.

1. Oude cd’s ophangen tussen de takken. Die bewegen in de wind en de vogels schrikken van de glinstering en reflectie.

2. Reepjes zilverfolie aan de takken hangen. Zelfde effect. Vindingrijke tuiniers gebruiken hiervoor allerlei verpakkingsmaterialen: metalen knelbanden, zoals die rond kartonnen dozen zitten, blinkende folies en dergelijke.

 

Tags: , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.