heermoes
Heermoes; last of lust?

Met wortels die wel 3 meter diep kunnen worden en bestrijding die bijna onmogelijk is, is heermoes niet echt een heel populair plantje. Op dit moment zie je het overal weer te voorschijn komen. Eerst als vreemde kale stengel waarmee hij zich voortplant en later als groen plantje met zijtakjes. Wij vinden ‘m in ieder geval best irritant. Na het wieden knipper je met je ogen en je tuin staat weer vol. We mogen nog van geluk spreken; in de tijd van de dinosaurussen werden ze zo hoog als een boom!

Heermoes

Heermoes

Kopje heermoes thee?

Tot zover het slechte nieuws. Dit onkruid is ook heel nuttig. Het verwijdert gifstoffen uit de bodem (toch handig die lange wortels), is te gebruiken als meststof, als luizenverdelger en ook als geneesmiddel voor mensen (maar dat laatste laten we aan doktoren over).
Trek de groene plantjes (dus niet de rare stengels) uit de grond en laat ze in een bodempje water liggen. 2 weken later is het water geschikt om verdund over je planten te gieten als vloeibare meststof. Van het kiezelzuur dat hier in zit krijgen de bemeste planten sterke bladeren.  Ook kun je met het aftreksel luizen verdelgen en meeldauw bestrijden.
Het schijnt zelfs dat je thee van heermoes kunt zetten. Maar gezien die gifstoffen zouden we dat zelfs de echte Rauwdouwers afraden.

Heermoes

Heermoes

Tags: , ,

heermoes
Heermoes; last of lust?

4 Responses

  1. Goeie tips! Onkruid is nuttiger dan men denkt.

    Groentje 19 april 2014 at 12:57 #
  2. Heermoes heeft zulke lange wortels omdat de grond arm is aan mineralen en die halen ze met hun lange wortels uit de grond. Het is een signaal dat je grond te weinig mineralen heeft. Als je lavagruis of lavameel op je land/tuin strooit heb je geen last meer van heermoes en worden je planten ook beter bestand tegen ziekten en vraat van beestjes.

    Maria 23 juli 2020 at 18:15 #
  3. Ik zit net een video te kijken, (nog niet helemaal gezien), ze zegt dat je het in je badwater kunt doen, je huid wordt er zacht van.
    The Benefits and Uses of Horesetail | Featuring Shana Lipner Grover https://www.youtube.com/watch?v=3h8qlO4uhO8
    Ik ben aan het kijken waar het nog meer goed voor is. Bedankt voor uw tips! Fijne dag!

    Jacky 31 oktober 2021 at 02:17 #
Trackbacks/Pingbacks
  1. Meeldauw - - 29 mei 2014

    […] kunt een aftreksel maken van heermoes en dit over je planten […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.