granola-goudbruin-featured

Havervlokken en hazelnoten

Zelfgemaakte granola

Sinds ik ergens voor de zomer het recept van Janneke Vreugdenhil gevonden heb van granola*, maak ik dit regelmatig. In een handomdraai. Inmiddels heb ik het zo vaak gemaakt, dat ik elke keer iets anders verzin om er doorheen te doen. Afwisseling van spijs doet eten, zullen we maar zeggen. Als de granola dan klaar is, en nog warm, is hij té lekker. Op het aanrecht staat hij dan echt niet veilig.

Naar de markt

Er gaat wel een beetje voorbereiding aan dit recept vooraf. Ik kijk uit naar de marktdag en koop bij de natuurvoedingskraam grove havervlokken of grove gemengde vlokken. Die zitten in een zak van 500 gram. Ik sla dan 2 zakken in, waarmee ik de hoeveelheid 3 keer kan maken. Bij de notenkraam –met die heerlijke gebrande geur– koop ik meer dan 3 keer de hoeveelheid van de noten en gedroogde vruchten, want ze zijn toch ook gezond om tussendoor te snoepen.

De pompoenpitten die ik gebruik, koop ik gepeld. Je kunt ze ook zelf pellen, zoals ik beschrijf in Pompoenpitten drogen, maar dan maak je deze granola niet meer in een handomdraai.

Bij de groentenman koop ik nog een stukje verse gemberwortel. De biologische sinaasappel krijg ik elke week in een groentepakket thuisbezorgd. Let op dat je een biologische sinaasappel gebruikt, want je raspt de schil. Op ‘gewone’ sinaasappels zit een waslaagje waarin pesticiden zijn blijven hangen, dat is niet gezond om te eten. Ook de biologische sinaasappel zou ik toch wel even goed wassen vooradt je de schil raspt.

Er is nog een handjevol hazelnoten over uit de tuin, dus die gaan er deze keer doorheen. Bovenop alle andere noten, voor een extra gevulde granola.

 

1. Verwarm de oven op 160°C.

2. Meng in een grote kom:

  • 300 gram grove havervlokken (of een mengsel van grove graanvlokken)
  • 75 gram amandelen, grof gehakt
  • 50 gram pompoenpitten
  • 1 1⁄2 theelepel kaneelpoeder
  • 1⁄2 theelepel zout

3. Breng in een steelpan aan de kook:

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels honing (of agavesiroop)
  • 2 theelepels fijngeraspte gemberwortel
  • fijngeraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel
  • 3 eetlepels sinaasappelsap

4. Roer, laat 2 minuten zachtjes doorkoken, en schenk het over de granen.

5. Schep alles goed door elkaar, en spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat.

Dan ziet het er zo uit. Nog wel een beetje bleek hè? Wacht maar tot de bakplaat uit de oven komt…

Mengsel van granen en noten

6. Schuif de bakplaat 30 minuten in de oven, tot alles goudbruin is. Schep het mengsel elke 10 minuten even om.

Na 30 minuten lijkt de granola nog niet zo knapperig als je hem zou willen hebben, maar tijdens het afkoelen wordt hij krokanter.

7. Meng er na het afkoelen doorheen:

  • 100 gram gedroogde cranberries

En klaar is je granola!
Bewaar de afgekoelde granola in een weckpot –ziet er leuk uit!– of in een goed afgesloten bakje of trommel.

Krokante granola

Variatietips

Voeg andere noten toe
75 gram pecannoten, of
75 gram hazelnoten

Gebruik andere specerijen
Vanille en kardamon in plaats van gember, kaneel en sinaasappel

Voeg andere gedroogde vruchten toe
100 gram fijngehakte gedroogde abrikozen

En ga zo maar door… alles wat je lekker vindt is mogelijk. Wat vind jij lekker om er door te doen?

 

*Granola is een ander woord voor krokante muesli.

Tags: , , , ,

Havervlokken en hazelnoten

2 Responses

  1. Heel erg lekker. Maak ik al derde keer. Bedankt.

    Edyta 17 februari 2019 at 08:02 #
  2. Geraspte kokos is ook een aanrader.

    Denise 10 maart 2019 at 10:49 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.