Chips uit de moestuin
Groenten Missers Proeven ReceptenChips uit de moestuin
Sinds ik gelezen had over boerenkoolchips was ik geïntrigeerd door het idee. Dat móet ik proberen!
Het recept is overgewaaid uit Amerika, waar ze dit kale chips noemen. Ze zijn niet kaal; kale (spreek uit keel) is het engelse woord voor boerenkool. In Amerika koop je ze kant en klaar in zakjes in de winkel. Wij gaan ze zelf maken.
Ze smaken een beetje naar zeewierbladeren, dat eten ze in Azië graag.
Schrik nou niet meteen van het woordje chips. Bij mij gaan altijd de alarmbellen af bij het woord chips. Chips = Ongezond. Want gefrituurd in olie. Deze boerenkoolchips krijgen een eetlepel olijfolie en worden gedroogd in de oven. Dat klinkt een stuk gezonder!
Dat ís een stuk gezonder! Maar… deze keer ging het mis. Lees door tot onderaan wat er bij mij niet goed ging…
Nu nog boerenkool?
Want als het in je moestuin bijna 10 graden is, denk je niet meer aan boerenkool.
Heb je in de winter je boerenkool struiken kaalgeplukt voor heerlijke stamppot? En de stronken laten staan? Dikke kans dat er nu verse groene blaadjes aan gegroeid zijn! Een soort baby blaadjes, extra opgefrommeld. Rijp voor een 2e rondje boerenkool. Bij stamppot denk je aan winterse temperaturen, en die hebben we sinds Sotchi achter ons gelaten. Dus maken we er chips van. Dat kan bij elke temperatuur.
De chipjes zijn het lekkerst als ze een beetje gekruid zijn. We geven 5 voorbeelden, en je mag best verder experimenteren.
Van de blaadjes kun je ook een leuk landschap maken. Combineer de stronkjes met een paar andere groenten, en je krijgt een mooi schilderij. Bekijk later deze voorbeelden maar eens. Maar we dwalen af. Hier komt het recept:
Ingrediënten voor 2 porties
- 300 gram boerenkoolbladeren, gewassen en gedroogd
- 1 eetlepel olijfolie
Kruidenvariaties
- Soja & Sesam: 2 eetlepels soja saus + 1 1/2 eetlepel sesamzaadjes
- Spicy limoen: sap van 1 limoen + 1 theelepel geraspte limoenschil + 2 theelepels chilipoeder
- Balsamico Vinaigrette: 3 eetlepels balsamico azijn + 1 eetlepel Dijon mosterd + 2 theelepels Provencaalse kruiden
- Geroosterde knoflook: 3 fijngehakte teentjes knoflook + 3 theelepels knoflookzout
- Kaas: 2 eetlepels Parmezaanse kaas. De helft gemengd met de blaadjes, de andere helft voor het bakken er over strooien.
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor tot 150°C.
Stap 2: Giet de olie en de kruiden in een grote kom en meng ze door elkaar.
Stap 3: Verwijder de stengels van de boerenkool en scheur ze in tamelijk grote stukken (ze worden een stuk kleiner tijdens het roosteren). Doe ze ook in de grote kom bij de kruiden.
Stap 4: Meng met je handen de olie en kruiden door de boerenkool. Lekker heen en weer, nog een keer, en nog een keer, tot alle boerenkool bedekt is met een laagje olie. De olie kun je wel weer van je handen wassen. Begin wel met schone handen!
Stap 5: Masseer de olie en de kruiden nog een beetje meer door de bladeren. Je mag best een beetje kneden: zo nemen de harde bladeren ook wat smaak op.
Stap 6: Leg de bladeren op een bakplaat met bakpapier, of op een bakplaat die licht is ingevet. Rooster ze 30 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn. Het drogen van de bladeren gaat sneller als je de lucht-circulatie-stand van de oven gebruikt. Kijk elke 10 minuten even hoe ze er uit zien, en hussel ze een beetje om. Na de eerste 10 minuten zie je al duidelijk dat ze gekrompen zijn. Als je ze husselt, wordt ook de onderkant knapperig.
Tot zover gaat alles nog op rolletjes.
Stap 7: Eet ze op en ga meer boerenkool halen.
En toen ging het mis…
De eerste keer had ik de oven niet op de lucht-circulatie-stand gezet, en heb ik alles een half uur laten roosteren. Je raadt het al: de helft was zo knapperig en donkerbruin, dat ze niet meer te eten waren. De andere helft was groen en taai gebleven, en dus ook niet te eten. Jammer, we proberen het opnieuw. Deze ervaring heb ik al wel verwerkt in het recept bij stap 6. We proberen het gewoon opnieuw. Ons motto: je leert van je fouten.
De tweede keer alles opnieuw gedaan, alles ziet er super smakelijk uit. Tadaa! Hoera! We gaan chips snacken!
Maar wat blijkt: deze priegelige babyblaadjes boerenkool zijn helemaal niet geschikt voor chips! Er zitten zo’n dikke nerven in het blad, dat die taai blijven tijdens het roosteren. De blaadjes zijn heerlijk knapperig, zoals chips moet zijn… maar je moet ze met je voortanden van de nerven afritsen. Dat eet natuurlijk niet lekker!
Nou, dat is een teleurstelling! En het boerenkool seizoen is nu echt wel over. In oktober is er weer nieuwe boerenkool met verse bladeren. Die zijn groot genoeg om de middennerf eruit te snijden. Dan probeer ik het weer!
No comments yet.