Bosaardbei
Bosaardbei vs “gewone” aardbei

“Gewone” aardbeien

Aardbeien, we zijn er dol op. “Gewone” aardbeien hebben we dan ook al heel lang in de tuin. Ooit gekocht als klein plantje, maar ondertussen op meerdere plekken in de tuin. Ze woekeren enorm, door lange sprieten te maken waar weer een nieuw plantje aankomt. Die nieuwe plantjes kun je op een plek zetten waar jij graag aardbeien wilt hebben.
De oogst valt bij ons vaak toch wat tegen. De slakken en vogels vinden ze ook erg lekker en zijn meestal eerder dan ik. Afdekken met gaas helpt wel tegen de vogels, maar dat is best wel een gedoe. En dan zijn er de slakken nog….

Zij waren eerder...

Zij waren eerder…

 

 

Bosaardbeien

Afgelopen jaar heb ik de bosaardbei gezaaid in maart. Eerst op de vensterbank, verspeend en daarna in de tuin geplant. En oh, wat duurde dat lang.

Eind mei mogen ze de tuin in

Pas aan het eind van de zomer had ik de eerste bosaardbeitjes. Nog niet zo veel, maar wat waren ze heerlijk.

bosaardbei

De eerste bosaardbeitjes

Maar welke wint?

Dit jaar zijn de kleine plantjes mooie bossen geworden en ze zitten vol met aardbeitjes (en ook nog veel bloemen dus het einde is nog niet in zicht). Het nadeel van de bosaardbei t.o.v. de gewone aardbei is dat ze een stuk kleiner zijn. Maar dat is dan ook het enige dat ik kan verzinnen. De slakken en vogels laten ze met rust (misschien omdat ze hun buik vol hebben van de grote aardbeien) en de bosaardbei die wij hebben woekert niet.

De bosaardbeien - seizoen 2

De bosaardbeien – seizoen 2

En; niet geheel onbelangrijk, ik (en de rest van de familie) vind hem lekkerder dan de gewone aardbei. Heel lekker zoet en minder “waterig”.

Als je de bosaardbei wilt stekken graaf je ‘m met kluit en al uit de grond en scheur je de pol voorzichtig doormidden. En dan zet je de planten weer terug op een nieuwe plek. Of je geeft er 1 cadeau aan iemand anders!

Doe dit stekken in het najaar als de plant klaar is met aardbeien produceren.

Wat mij betreft is de bosaardbei de grote winnaar! Maar graag hoor ik natuurlijk hoe jij daar over denkt!

Tags: , ,

Bosaardbei
Bosaardbei vs “gewone” aardbei

2 Responses

  1. Hoi, welke bosaardbei heb je. Omdat hij niet woekerrt. Groet ingrid

    Ingrid 9 december 2016 at 22:05 #
    • Baron van Solemacher! Groet Katja

      Rauwdouwers 11 december 2016 at 11:58 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.