Uitleg grondstructuur

De antwoorden

Waren de vragen gemakkelijk? Ik vermoed van wel, de uitleg stond er eigenlijk al boven.

Vraag 1: Waarom verbetert zandgrond als je er humus aan toevoegt?

Antwoord: Humus is ook korrelig van structuur, dus laat net zo makkelijk water door. En omdat humus gemaakt is van organisch materiaal, houdt het het water wel een tijdje vast. Zo kunnen de wortels zowel voeding als water uit de grond halen.

Vraag 2: Waarom verbetert kleigrond als je er humus aan toevoegt?

Antwoord: Als je humus door je kleigrond mengt, komen de kleikorreltjes wat verder van elkaar af te staan. Water kan nu makkelijker wegstromen, je hoeft je duikbril niet meer op te doen als je je tuin in gaat. En tegelijkertijd vinden de wortels de voedzame korrelige humus een lekker hapje waarvan ze goed gaan groeien.

 

Extra vraag: Waarom moet water eigenlijk goed weg kunnen stromen uit de grond?

Antwoord: Als de wortels van een plant onafgebroken in het water staan, gaan ze rotten.

Doe maar eens een test: leg een plantje in een bak met water en laat die buiten staan. Gebruik hier bijvoorbeeld onkruid voor, dat wil je toch weggooien. Na 1-2 weken kijk je weer eens. De plant is nu helemaal slap geworden, morsdood. En het water is bruin of groenig geworden. Het stinkt ook behoorlijk. Vies? Wel voor jou, maar niet voor planten. Je hebt nu afgebroken planteresten gemaakt. Die kun je op de composthoop gooien. Het water kun je verdunnen en over je planten sproeien. Dit is plantengier. Proost!

Trackbacks/Pingbacks
  1. Heb jij moestuingrond? - - 29 mei 2014

    […] Kijk voor de antwoorden bij de uitleg over de grondstructuur. […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.