balletjestest moestuingrond
Heb jij moestuingrond?

Welke grond heb jij in je tuin?

Kun je een standbeeld kleien met de grond uit jouw tuin? Of wordt het een zandkasteel? Wil je weten wat voor grond je hebt of zoek je een excuus om eens lekker vieze handen te krijgen, doe dan de test.

Neem een handje aarde en kijk er eens goed naar. Heeft het een kleur? Is het korrelig of juist glad? Kun je voelen of het nat of droog is?
Is de aarde plakkerig? Ja? Maak er dan eens een balletje van. Lukt dat? Volg het schema hieronder en kijk wat het karakter van jouw grond is.

Welke grond heb jij in je moestuin?

 

  1. Je hebt leemgrond
    Leemgrond bestaat uit een mengsel van zand en kleideeltjes. Ideaal voor je planten!
  2. Je hebt zandgrond
    Water en voeding kan makkelijk tussen de zandkorreltjes wegstromen. Voeg wat humus toe.
  3. Je hebt zavelgrond
    Net als leemgrond is dit een goede combinatie van zand en klei. Ook heel geschikt voor je planten.
  4. Je hebt kleigrond
    Kleigrond bestaat uit heel fijne deeltjes, waar weinig lucht tussen zit. Planten heben veel moeite om hun wortels in de dichte klei te laten groeien. Voeg humus toe.

Voor planten zijn we dus op zoek naar een bodem die voldoende vocht (en voeding) vasthoudt, en overtollig water afvoert. Niet te los (zand), niet te vast (klei), maar zo net er tussen in.

Leemgrond

Super, dat is goede grond. Leemgrond bestaat uit een mengsel van zand en kleideeltjes. Niet zo los als zand maar een stuk luchtiger dan kleigrond. Het is vruchtbaar en houdt voldoende water vast. Overtollig water kan er goed door weg lopen. Dit vinden je planten fijn.

Zandgrond

Zandgrond bestaat uit korreltjes die zo groot zijn dat er lucht in de ruimtes tussen de korrels zit. Water kan daarom ook makkelijk tussen de korrels door wegstromen. Dat is jammer, want zo droogt de grond snel uit, en zullen ook voedingsstoffen met het water mee weg spoelen. Fijn voor in de zandbak, maar niet voor je planten.

Zavelgrond

Net als leemgrond is dit een goede combinatie van zand en klei. Ook hier is er genoeg lucht voor de wortels van je plantje, en houdt de grond genoeg water en voeding vast. Het verschil met leemgrond is dat de kleideeltjes hier door water zijn afgezet. Bij leemgrond door de wind.

Kleigrond

Kleigrond bestaat uit heel fijne deeltjes, waar weinig lucht tussen zit. Water kan er niet gemakkelijk door weglopen en blijft tussen de korreltjes zitten. De aanwezigheid van water maakt dat je klei kunt kneden. Met de klei uit je tuin zul je nog net niet kunnen boetseren, een kleiwerkje van je grond zal na een tijdje in elkaar zakken. Maar gebakken in de zon of in een oven kan klei keihard worden: als alle water er uit is zitten de kleideeltjes zo dicht op elkaar dat hij zelfs waterdicht kan worden. Van klei worden bakstenen en dakpannen gemaakt. Kunstenaars gebruiken klei ook graag om te boetseren of potten te bakken. Voor je planten is klei een probleem: ze kunnen er moeilijk met hun wortels doorheen.

Het karakter van de grond in je tuin kun je niet veranderen. Je kunt de bodem wel verbeteren en geschikt maken om er planten te laten groeien.

Elke grondsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen en elke plant heeft zo zijn voorkeuren. Je moet dus zorgen dat die twee elkaar leuk vinden.

Van alle grond kun je moestuingrond maken door er humus aan toe te voegen. Humus is organisch materiaal en houdt vocht als een soort spons vast. Humus heeft tegelijkertijd een korrelige structuur, zodat overtollig water weg kan lopen.
Humus in de vorm van compost kun je kopen of zelf maken.

Vraag 1: Waarom verbetert zandgrond als je er humus aan toevoegt?

Vraag 2: Waarom verbetert kleigrond als je er humus aan toevoegt?

Kijk voor de antwoorden bij de uitleg over de grondstructuur.

In deze post hebben we vooral gekeken naar de afwatering van de grond. Behalve de juiste hoeveelheid vocht in je grond, moet de grond ook de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bezitten, en de juiste zuurgraad hebben. Dat leggen we de volgende keer uit.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.