kweekbakjes
Kweekbakjes maken

Je staat te popelen om al te beginnen met zaaien, maar het is nog niet eens winter geweest. De eerste sneeuw valt deze week.

Een leuke activiteit voor een wintermiddag is het maken van kweekbakjes voor planten. Kweekbakjes zijn kleine eenpersoonsbakjes waar je je zaden in stopt. De bakjes zijn gemaakt van organisch materiaal: als je het bakje met het kleine plantje in de grond stopt, vergaat het vanzelf na verloop van tijd. Je kunt die bakjes kant en klaar kopen, maar die zijn best duur. We leggen 3 manieren uit. Kies maar welke je het gemakkelijkst vindt, of wat je in de buurt hebt.

Voorzaaien in een eierdoos

Voorzaaien in een eierdoos

1. Eierdozen

Nodig:

 • Eierdozen

Spaar een paar eierdozen. Een eierdoos voor 6 eieren is voor 6 zaden, een eierdoos voor 12 eieren is voor 12 zaden. Zo simpel is dat. Knip het deksel van de eierdoos er van af. Die heb je niet nodig. Vul de holtes tot de rand met grond of cocosaarde en geef water. Zet er een schaaltje onder tegen het lekken. Klaar!

Eierdozen zijn gemaakt van papierpulp. Dat wordt zacht als het nat wordt. Water druppelt er zelfs doorheen. Zet er daarom wel een schaaltje of een deksel van een plastic bakje onder. Met grond of cocosaarde erin, blijft het stevig genoeg voor je zaadjes totdat ze groot genoeg zijn om naar buiten te gaan.
Voorzaaien in wc-rolletjes

2. Wc-rolletjes

Nodig:

 • Lege wc-rolletjes

Spaar een paar wc-rolletjes. Per wc-rolletje zaai je een zaadje.
Knip één kant van het rolletje 4 keer 3,5 cm in met een schaar, zodat je 4 flappen krijgt. Let erop dat je alle flappen even diep knipt, anders komt je bakje scheef te staan.

Vouw de 4 flappen naar binnen, dit is de bodem van het bakje. Omdat de flapjes weer open gaan, kom je in de verleiding om ze dicht te plakken met plakband. Doe dat niet, want plakband vergaat niet in de grond. Zo gauw je de rolletjes vult met aarde en nat maakt blijven ze wel staan.
Wc-rollen zijn gemaakt van karton. En dat is gemaakt van gerecycled papier. Het is stevig en vergaat in de grond.

Voorzaaien in papier-rolletjes

3. Papieren bakjes

Nodig:

 • Krant
 • Lege spuitbus (met een holle onderkant)

Pak een krant en knip repen uit de lengte van de krant van ongeveer 10 cm breed. Rol de repen om een lege spuitbus. Laat ongeveer 1/3 aan de onderkant uitsteken. Dit uiteinde vouw je naar binnen. Dan schuif je het rolletje er voorzichtig van af. Je krijgt hier wel zwarte vingers van.

Krantenpapier lost na verloop van tijd vanzelf op.

Waarom gebruik je kweekbakjes?

Om het groeien van planten gemakkelijk te maken. Kweekbakjes zorgen ervoor dat je niet hoeft te verspenen. Wij houden niet van verspenen. Verspenen is het verplanten van jonge zaailingen. Je haalt dan plantje voor plantje met de wortel uit de grond en zet het in een groter bakje. Ten eerste is dat een priegelwerk, ten tweede kost het heel veel tijd, en ten derde is de kans ook groot dat het plantje beschadigt door al dat getrek aan zijn stengel en wortels. Wat zou jij er van vinden als je door een grote gele grijper aan je hoofd opgetild zou worden en aan de andere kant van het voetbalveld met je enkels in zandbak gezet wordt? Niet zo fijn. Dus.

Vul alle bakjes met aarde en stop in elk bakje een zaadje. Als dat een plantje met tenminste 2 echte blaadjes is geworden (niet de kiemblaadjes), stop je het bakje in de grond. Het plantje prikt met zijn wortels door het bakje heen, en groeit groter. Het bakje vergaat in de grond.

Zorg daarom dat je materiaal gebruikt wat kan vergaan in de grond: kranten, eierdozen, dun karton. Geen glossy magazines. Heb jij wel eens een worm zien lezen? Nee, dat is natuurlijk niet de reden. Glossy magazines zijn gedrukt met gekleurde inkt die niet goed is voor de grond.

Wanneer start je dan wel met voorzaaien?

Voor de doperwt die deze maand op de kalender staat, begin je eind februari met voorzaaien in je bakjes.

 

 

kweken

Krantenpapier, “wegspoel-wc-rol”, gewone wc-rol

Tags: , , , , , ,

kweekbakjes
Kweekbakjes maken

5 Responses

 1. Top dank voor de goede tips!

  simone 29 oktober 2014 at 08:52 #
 2. is wel heel praktisch bekeken en je recycleert er ook mee en afval is ook verwerkt.

  Kristin van Eupen 4 mei 2017 at 09:17 #
 3. Krantenpapier heeft toch ook veel inkt?

  Judith 4 maart 2020 at 13:45 #
 4. deed het al langer zo, maar inknippen is beter valt de aarde er niet uit, goed idee.

  Cars Dirks 3 februari 2021 at 16:02 #
 5. Heel beeldend beschreven! Hilarisch 🤣
  Ik ben van plan voor de eerste keer zelf plantjes te kweken uit zaad, want: Corona dus alle kwekers dicht en Corona dus veel tijd over en Corona want we moeten naar een duurzamer samenleving! Bedankt voor alle tips. Ik heb er nu al zin in maar eerst nog voldoende wc rolletjes sparen!

  Anja 22 februari 2021 at 18:00 #

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.