Mulchen
Mulchen

Bescherm je grond

Misschien heb je nog wat kool of snijbiet in je tuin staan of heb je groenbemesters gezaaid. Maar je hebt vast ook stukken grond in je moestuin waar niks meer op groeit. Het goede nieuws is dat je dit niet hoeft om te spitten of te schoffelen. Liever niet zelfs! Dat ziet er wel netjes uit, maar zo spoelt er waardevolle voeding weg uit de grond.

Maar ho wacht, nu niet weer onderuit zakken op de bank. Je kunt wel iets anders doen; de grond beschermen met een laag organisch materiaal. Mulchen heet dat.
Neem hiervoor bijvoorbeeld bladeren, gemaaid gras of houtsnippers. Dit dekentje beschermt de grond tegen weersinvloeden zoals regen en vorst die het bodemleven kunnen aantasten. Daarnaast zal het, doordat het langzaam verteert, zorgen voor een humusrijke bodem die lekker voedzaam en korrelig is.

Ook voor de planten die overwinteren

Niet alleen je grond is blij met zo’n laagje, maar ook de groenten die blijven staan zoals prei en spruitjes vinden zo’n beschermend laagje wel fijn.

Wanneer doe je dit?

Wij doen dit vooral ter voorbereiding op de winter, maar mulchen kun je ook toepassen rondom je planten in de zomer om het uitdrogen te voorkomen. Het isolerende mulchlaagje zorgt ook voor minder grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Ook hierdoor bescherm je het bodemleven.

Minder onkruid

Zaden die op de grond vallen door vogels en de wind, vallen op de mulchlaag en niet in de aarde. Ze zullen daarom minder snel ontkiemen. Meng de aarde dus niet met de mulchlaag.

Plastic?

Kun je dan niet beter plastic gebruiken om de aarde af te dekken? Dit wordt wel toegepast; daar komt natuurlijk helemaal weinig vocht en onkruidzaden doorheen, maar het doet niks voor de verbetering van het bodemleven en je wilt ook geen restjes plastic in je tuin terugvinden. Als je echt veel last van onkruid hebt zou je die stukken wel kunnen afdekken met karton.

Wat kun je gebruiken voor de mulchlaag?

Bladeren. Handig als je bomen in je tuin hebt die in de herfst hun bladeren laten vallen. Hark ze bij elkaar en leg ze op je moestuingrond. Ze verteren (deels) en zorgen voor bescherming en voeding. Als ze erg droog zijn en makkelijk wegwaaien kun je er wat houtsnippers opleggen.

Bladeren als mulchlaag

Bladeren als mulchlaag

Gemaaid gras zul je in de herfst niet zo heel veel hebben. In de zomer kun je het wel gebruiken tussen je planten. Een paar centimeter is genoeg en na een paar weken leg je er weer een nieuw laagje op.

Compost of stalmest kun je ook in het najaar als laag aanbrengen.

Stro wordt ook vaak gebruikt in de moestuin. Dit zorgt voor een goede isolerende laag. Niet alleen in de herfst maar juist ook in de zomer. Dan zorgt het stro dat de grond juist niet te heet wordt en te snel uitdroogt. Het wordt ook gebruikt tussen de aardbeien en onder de pompoen.  Zo worden de vruchten beschermd.

Houtsnippers van snoeihout. Dit is een mengsel van moeilijk en makkelijk afbreekbaar materiaal. De zachte voedselrijke delen worden snel verwerkt door schimmels, bacteriën en wormen. Het hardere hout verteert langzaam en zorgt voor een nog hoger humusgehalte. Dit kun je dus laten liggen tussen je vaste planten. Bij zaaien in het voorjaar haal je de resten wel weg. Je hebt kans dat vogels op zoek gaan naar eten tussen de snippers en er dan een zootje van maken. Als ze wat langer liggen en zwaarder worden, zal dit minder vaak gebeuren. Meng ze niet door de grond.

Boomschors heeft niet veel voedende bestanddelen maar beschermt de bodem wel.

 

Bron: http://www.groen.net

Tags: , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.